Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
26. 10. 2012,
20.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 26. 10. 2012, 20.17

8 let

Začetek troboja za veliki globus?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lindsey Vonn je bila v minuli zimi sicer odločno premočna, vseeno pa se utegne s söldenskim veleslalomom začeti veliki troboj, v katerem bosta sodelovali še Maria Höfl-Riesch in Tina Maze.

Oder je pripravljen, čeprav se bo na njem še pred premiero verjetno znašla nova snežna odeja, s katero pa naj bi Tirolci z lahkoto opravili. Bolj pomembno pa je, da so nared tudi glavne igralke v "belem cirkusu", med katerimi so seveda največje pozornosti deležne kandidatinje za boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Če bi se oklenili zadnjih sezon in napovedi strokovnjakov, bi v najožji krog vsekakor uvrstili predlansko zmagovalko Mario Höfl-Riesch, najboljšo slovensko smučarko Tino Maze in kot osrednjo junakinjo z najnižjo kvoto na stavnicah kajpak še Američanko Lindsey Vonn. Uvodna tekma sicer še ne bo pokazala, kakšne karte imajo v rokah stare znanke, ki v zadnjih dveh sezonah ob podelitvah za najboljše v skupnem seštevku na oder niso pustile nobene druge dame, vseeno pa bo ponudila kakšno smernico. Navsezadnje je Vonnova prav lani v Söldnu z veleslalomskim prvencem napovedala pohod na vrh. "Kako bo letos, ne vem. Priznam pa, da me je lanskoletna zmaga presenetila. Sölden mi namreč v preteklosti ni bil pisan na kožo. Po drugi strani pa je res, da sem bila motivirana kot le kaj. V mislih sem imela še vedno zadnji finale svetovnega pokala, v katerem sem tedaj brez pravega boja izgubila globus. Želela sem ga nazaj, zdaj ga želim obdržati, " pravi Vonnova, ki se je ob skorajda vsakem srečanju z novinarji v Söldnu morala dotakniti tudi morebitnega nastopa na moškem smuku.

O moških tekmah ne razmišlja Maria Höfl-Riesch, ki pa ob tem ne razmišlja tudi o vrhunski uvrstitvi na sobotni tekmi. Ledeniški veleslalom ji sicer že kot po pravilu ni pisan na kožo, saj je peto mesto iz leta 2010 edina uvrstitev med deseterico. Letos so pričakovanja visoke Bavarke še toliko skromnejša, saj je v tednu pred tekmo obležala v postelji ter izgubila del moči. "Potrudila sem bom po najboljših močeh, zavedam pa se svojih omejitev. Žal mi je, da sem se znašla v težavah, saj menim, da sem dobro trenirala. No, sezona bo sicer še zelo dolga," pravi Höfl-Riescheva, ki ne skriva spoštovanja, ki ga goji do Tine Maze. "Gre za pravo profesionalko v vseh pogledih. V zadnjih letih je oplemenitila svoj izjemen talent in postala močna v vseh disciplinah. Je moja tekmica, po drugi strani pa tudi prijetna oseba iz naše Milkine skupine. Vselej sem vesela, ko se obema posreči dober nastop," je o smučarki, ki jo je spomladi potisnila na tretje mesto skupnega seštevka, povedala Maria.

Da je spoštovanje vzajemno, potrdi pogovor z Mazejevo. Vseeno pa Črnjanka pred prvo tekmo sezone, na kateri je sicer že kar dvakrat zmagala, razmišlja predvsem o lastni pripravljenosti in osredotočenosti ter ob tem citira legendarnega Roka Petroviča, ki je učil, da je smučar na štartu vedno sam. "Ne bom govorila o pričakovanjih, vem pa, da sem dobro trenirala," pravi Mazejeva, ki bi po dobrem desetletju ledeniških avantur progo na ledeniku Rettenbach bržčas znala presmučati tudi miže. Tudi zato je na uradnem preizkusu tekmovalne proge iskala predvsem občutke in oprijem ter zgolj osvežila spomin na ravninski del, ki sledi privzdignjenemu štartu, nato daljši zavoj v desno z manjšo prelomnico, osrednjo strmino, ki se nato izteče v zelo dolgo in zaradi utrujenosti že nekoliko zahtevno ravnino, v katero je treba kar se da kakovostno prenesti hitrost. "Tina progo pozna. O tem ni dvoma. Dejstvo pa je tudi, da je dobro pripravljena. Počuti se dobro, tudi oprema deluje tako, kot mora. A trening ni tekma. Nikoli se ne hvalim. Tokrat bi se lahko, pa se ne bom. Konkurenca? Bomo videli," pa pred težko pričakovanim odprtjem sezone razmišlja prvi mož Tinine ekipe Andrea Massi, ki se bo s svojo varovanko prav gotovo že odpravil na toplo še krepko pred nastopoma drugih dveh Slovenk. Ana Drev bo nastopila s štartno številko 30, Ana Bucik pa bo ledeniški krst doživela kot 66.

Ne spreglejte