SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za veterana Mariča dvanajsto in najbrž zadnje, za Malijevo enajsto SP

2

termometer

Najstarejša člana slovenske biatlonske reprezentance, ki v ponedeljek potuje na svetovno prvenstvo v Kontiolahti, sta Janez Marič in Andreja Mali.

Povsem mogoče je, da bo to svetovno biatlonsko prvenstvo za 39-letnega superveterana Mariča tudi zadnje, medtem ko 37-letna Malijeva puške za zdaj še ni vrgla v koruzo.

Janez Marič: Pri mojih letih se je težko motivirati

Janez Marič potuje že na svoje 12. svetovno prvenstvo, na prvem je nastopil še v prejšnjem tisočletju, leta 1999, in to prav v Kontiolahtiju, na prizorišču letošnjega prvenstva. V tej sezoni ni osvojil nobene točke svetovnega pokala in priznava, da čuti leta. "V letošnji sezoni, ki mi jo je malo pokvarila tudi poškodba – sicer sem bil ves čas zdrav –, nimam prave svežine. Zdi se mi, da nisem dovolj naredil za to. Težko se je motivirati pri mojih letih. Malo pomagam, če lahko," pravi izkušeni Bohinjec.

Progo v Kontiolahtiju pozna dobro, pravi, da je vse prej kot lahka: "Konfiguracija proge je zelo težka. Proti strelišču vodi kar resen klanec, ki se sicer malo zravna, a ni nobenega spusta, na katerem bi si lahko odpočil, če že, je oddiha le kakšno sekundo. Prideš pa potem na zelo vetrovno strelišče. Težko je. Po drugi strani pa je za vse enako. Še zmeraj bodo zmagali najboljši," pravi biatlonec, ki je leta 2002 na posamični tekmi v Östersundu na Švedskem dosegel prvo moško slovensko zmago v svetovnem pokalu (Sploh prvo za Slovenijo je Andreja Koblar v Oserbliju, leta 1996).

In kaj lahko svetuje mlajšim reprezentančnim kolegicam in kolegom? "Če bi imel čarobno palico, bi jo uporabil najprej zase," nam je odgovoril v smehu, nato pa v resnejšem tonu ponudil nasvet, ki se ga lahko držijo vsi športniki, ne le biatlonci: "Ne vem, mislim, da je tako, kot je rekel Jaka (Jakov Fak, op. p.), ključ do uspeha je, da uživaš na tekmi, da si sproščen in se ne obremenjuješ z rezultati. Seveda pa mora biti temelj trd trening. Jasno, tudi nekaj talenta, saj se športa ne nazadnje ne more iti vsak. Eni so za kulturo, drugi za šport, spet kdo za nekaj tretjega …"

Andreja Mali: Že vso sezono imam težave s streljanjem

Andreja Mali je sicer v tej sezoni mnogo uspešnejša od dve leti starejšega kolega. Zbira točke svetovnega pokala, bolje gre v slovenski vrsti v tej sezoni le Jakovu Faku, Teji Gregorin in Klemnu Bauerju, a sama s svojimi predstavami nikakor ni zadovoljna: "Že vso sezono imam težave s streljanjem, posebej stoje. Saj sem že ustrelila ničlo, ampak tudi s tisto ne morem biti zadovoljna. Spremenila sem prijem puške pri streljanju stoje. Bila sem namreč edina, ki je puško še držala s stegnjenimi prsti. No, to je spremenilo veliko stvari."

Kamničanka se je torej lotila sprememb, ki ji za zdaj povzročajo nekaj težav. "Mislila sem, da bo malo lažje. Težave se pokažejo predvsem na tekmah. Na treningih je lahko super, na tekmah pa je večji stres in … V zadnjem času mi ni nikakor šlo. To me je na kar nekaj tekmah oddaljilo od tistih desetih mest, na katera merim, tekaško sem bila namreč kar dobro pripravljena. No, na kakšnih so se pojavila nihanja, ampak na zadnjih prizoriščih sem se počutila zelo dobro, od višjih uvrstitev me je oddaljilo to streljanje. Nekaj popravkov sem naredila v zadnjem tednu, tako da je zdaj občutek boljši. Nekaj malenkosti sem spremenila tudi pri puški, se posvetila piljenju tehnike pri proženju, kakšnih večjih sprememb pa zdaj pač ne morem vpeljevati, prepozno je. Vseeno napredujem in grem na prvenstvo z dobrim občutkom," je razložila tekmovalka, ki bo nastopila na svojem 11. biatlonskem svetovnem prvenstvu.

Malijeva bo v Kontiolahtiju ob oboleli Teji Gregorin vlekla slovenski ženski biatlonski voz, a se z rezultati ne obremenjuje: "Rezultat ni v ospredju, vse se mora uskladiti, tekaško in strelsko. Tekaško bo, kar pač bo, ukvarjam se s tem, da pridem na svojo najvišjo raven. V marcu sem vedno dobro tekmovala, čas je torej pravi, posvetila pa se bom streljanju. Tukaj mislim predvsem na to, da bom sproščena, saj ni kaj zapletati. Osredotočiti se moram na eno stvar in doseči najboljši rezultat prvenstev, še posebej pa te sezone."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin