SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Večina pripravljena prodati zemljišča

2

termometer

Lastniki zemljišč, na katerih naj bi do leta 2010 nastal Nordijski center Planica, so se v četrtek zvečer zbrali na izrednem občnem zboru Agrarne skupnosti Rateče - Planica.

Večina se je odločila za prodajo, zato bo ministrstvo za šolstvo in šport, kjer so bili odločitve lastnikov veseli, saj projekt zaradi pridobivanja zemljišč že zamuja, v prihodnjih dneh pripravilo pogodbe. Nadejajo pa se, da bodo tudi s tistimi lastniki, ki se bolj nagibajo k oddaji zemlje v najem, našli konsenz. Po triurnem zboru, ki je potekal za zaprtimi vrati, je kljub nekaterim drugačnim pričakovanjem projekt nordijskega centra vendarle korak bliže. Večina od 72 lastnikov zemljišč se je namreč opredelila za prodajo zemlje po ponujeni ceni 18 evrov za kvadratni meter.

Direktor je bil zadovoljen

Direktor direktorata za šport Simon Starček je bil po sestanku zadovoljen, saj pogovori dobivajo svoj epilog. V naslednjih dneh bodo na ministrstvu pripravili pogodbe, do konca tega leta in v začetku prihodnjega pa bodo nadaljevali s sklepanjem pogodb in predpogodb z določenimi klavzulami. Predvidoma marca bo država imela vsa potrebna zemljišča in lahko se bo začela gradnja projekta, ki bo stal 94 milijonov evrov in ki naj bi Planici leta 2010 prinesel novo slavo.

Starček je prepričan, da bodo uspeli tudi s posamezniki, ki se še vedno bolj nagibajo k možnosti najema, našli konsenz. Teh je sicer le še malo, je po zboru dejal Jožef Kavalar iz agrarne skupnosti, ki meni, da se bodo tudi ti kmalu premislili in se odločili za prodajo.

Osemnajst evrov za kvadratni meter

Pri tem je pomembno tudi dejstvo, da država Planice po trditvah Starčka ne namerava prodati. Zaradi strahu, da bi se to vendarle zgodilo, pa so na občnem zboru agrarne skupnosti sprejeli tudi dodaten sklep, da bodo lastniki, ki bodo prodali svoja zemljišča, v primeru, da bi v prihodnosti država vendarle prodala Planico, upravičeni do izplačila razlike v ceni.

Kot je znano, je država že junija vsem lastnikom 29 hektarov zemljišč v Planici ponudila 18 evrov za kvadratni meter oziroma skoraj enako najemnino, če se bodo odločili za dolgoročni najem zemljišč. Kljub obljubam, da bodo pogodbe z lastniki podpisane do septembra, se to še vedno ni zgodilo, saj se je zapletlo prav v agrarni skupnosti, ki združuje preko sto lastnikov.

Po četrtkovem zboru pa je optimističen ponovno tudi kranjskogorski župan Jure Žerjav. Prepričan je, da je dogovor o prodaji zemljišč pomemben korak k razvoju Planice. Ta je obnove že nujno potrebna, saj bi se ob sedanji zastareli infrastrukturi utegnilo zgoditi, da bi Planica izgubila tekmo za svetovno pokal, je opozoril župan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin