Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 10. 2012,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 13. 10. 2012, 18.28

8 let

Vasja Rupnik se poslavlja od aktivnega biatlona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kariero je sklenil 35-letni biatlonec Vasja Rupnik. Odločitev je razgrnil na predstavitvi smučarskih reprezentanc in z njo kar malce presenetil kolege in kolegice iz biatlonske reprezentance.

"Med pripravami sem staknil virozo, a sem treniral naprej, saj nisem vedel, za kaj je šlo. Zadeva se je nato razširila na pljuča in nisem več mogel trenirati pod polno obremenitvijo," nam je na sicer veselem predstavitvenem dogodku Smučarske zveze Slovenije razlagal Logatčan in nadaljeval: "To je trajalo mesec in pol, skozi sem dal vse preiskave, bil sem pri pulmologu in izkazalo se je, da nekaj na pljučih je bilo, a nihče ni vedel natančno kaj. Svetovali so mi počitek kakšen mesec ali celo več, kar bi pomenilo, da bi bil prvi del sezone zame v vsakem primeru izgubljen. Vmes je prišla še ponudba za službo iz Alpine in po temeljitem premisleku sem se odločil, da jo sprejmem in zaključim tekmovalno pot. Če bi vztrajal v biatlonu, bi bil mogoče konkurenčen šele v drugem delu sezone, pa še to glede na izgubo treninga ne bi bilo prav verjetno. Bolezen je prišla ob napačnem času, ponudba za službo pa ob pravem. Tako bom še naprej ostal v svojem športu, poleg tega pa sem domač tudi v teku, zato je bila odločitev precej lažja."

Rupnik se je slovenski biatlonski reprezentanci priključil leta 2004, prej je bil smučarski tekač, nastopil pa je na šestih svetovnih prvenstvih in leta 2010 tudi v štafeti na olimpijskih igrah v Vancouvru. Nasploh je največje uspehe dosegal kot član štafet, a lani mu je preboj uspel tudi v svetovnem pokalu, ko je na šprintu v Novem Mestu na Češkem s 15. mestom dosegel uspeh kariere. "Bili smo odlična ekipa in to bom najbolj pogrešal, pa čeprav bomo še vedno veliko časa preživeli skupaj. Ne bom pa pogrešal pritiska, ko kljub trdemu treningu, uspehi nikakor niso zagotovljeni. Trd trening mi ni bil nikoli odveč, zavedal sem se, da brez njega ni uspehov," je še povedal tekmovalec, ki je dolgo čakal na prve točke v svetovnem pokalu, še dlje pa na izide, so opravičili leta trpljenja na treningih.

Z nenadno odločitvijo je Rupnik načrte nekoliko pokvaril tudi glavnemu trenerju slovenske vrste Urošu Velepcu, a ta njegovo odločitev povsem razume. "To je velik udarec za ekipo, a v tem stanju preprosto ni zmogel ekstremnih naporov, ki jih mora dati tekmovalec skozi pred sezono, če želi biti konkurenčen. Vedeti moramo, da je v biatlonu zdravemu in vrhunsko pripravljenemu športniku težko uspeti, kaj šele nekomu, ki ni stoodstotno zdrav," meni Velepec, ki bo Rupnikovo mesto v reprezentanci poskušal zapolniti bodisi s Petrom Doklom bodisi s Simonom Kočevarjem, precej težje pa se bo z novimi razmerami sprijaznil naš najboljši tekmovalec Jakov Fak: "Ostali smo brez zelo pomembnega tekmovalca, in zame je to tudi z osebnega stališča žalostna izguba. V prvi vrsti si želim, da je Vasja zadovoljen, da je zadovoljna njegova družina in da bo počel stvari, v katerih bo užival. Moje želje so tu drugotnega pomena, a bil je moj 'cimer' od samega začetka sodelovanja s slovensko reprezentanco, zato ga bom zelo pogrešal, odslej bo zame precej drugače."

Ne spreglejte