Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
8. 12. 2011,
23.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mitja Valenčič

Četrtek, 8. 12. 2011, 23.34

8 let

Valenčič: Srečen, ne pa evforičen

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič je vsekakor upravičil svoj odhod v ZDA in z odličnim slalomskim nastopom iz glave izbrisal nejevoljo zaradi nenačrtovane poti.

Pred slalomom v Beaver Creek si je Mitja Valenčič želel osmisliti zahtevno pot na račun ene same tekme. Z drugim slalomskim dosežkom kariere in daleč najboljšim vstopom v tekmovalno sezono mu je to nedvomno uspelo, vseeno pa je kmalu po doseženem petem mestu deloval izjemno mirno. ''Ne skrivam, da sem srečen. Kaj ne bi bil?! A to je bila specifična tekma, zato sem realen in nikakor evforičen. Na ameriškem snegu se namreč karte pogosto premešajo. Tudi sam sem imel s pristopom na treningih kar nekaj težav, nato pa sva s serviserjem le našla prave nastavitve. Priznati moram tudi, da sem imel kar nekaj sreče. V igri stotink sem bil tokrat na pravi strani. Upam le, da bom takšno raven smučanja prinesel v Evropo,'' pravi 33-letni slalomski specialist, ki je sezono začel tam, kjer je minulo končal. V zadnji zimi je namreč dolgo lovil prave slalomske občutke in jih s šestim in trinajstim mestom našel šele v izdihljajih sezone. ''To me navdaja z optimizmom, predvsem pa odganja negotovost,'' poudarja Valenčič in samokritično dodaja, da nastopa nista bila optimalna. ''Stavil sem na napad, a na obeh progah storil kar nekaj napak. Na prvi sem izgubljal v spodnjem delu, tudi drugi nastop ni bil brezhiben. A grešili so tudi drugi. Priznam, da sem neizmerno užival na prostoru, namenjenem vodilnemu smučarju. Stal sem in gledal druge, kako se 'lomijo' in me skušajo ujeti. Upam, da bom kmalu znova v podobno vlogi,'' se spominja najboljši slovenski slalomist zadnjih let.

Razplet pri vrhu ga ni presenetil. Tudi kranjskogorski znanec Kasper Nolan, ki se je s štartno številko 20 zavihtel na četrto mesto, je namreč že dokazan slalomist, medtem ko pa se je povsem na vrhu znašlo pričakovano ime. Za Ivico Kostelića Valenčič ocenjuje, da je premagljiv, a bržčas le ob Hrvatovi nekoliko pomanjkljivi izvedbi in pa pravem dnevu ter na krajših progah. Sicer pa je s sosedom kramljal tako pred prvim kot tudi drugim nastopom. ''Pred tekmo sem ga v sproščenem pogovoru vprašal, kako je pripravljen. Zmajeval je z glavo in dejal, da letos njegov slalom ni pravi. Pred drugim tekmo sem ga zbadal, da res ni prav dober. 'Res ne, saj sem le drugi,' mi je v svojem slogu odgovoril,'' pravi Mitja, ki se v domovino vrača v soboto, čas do naslednjega slaloma svetovnega pokala (19. 12., Alta Badia) pa ob treningih popestril tudi z nastopom na eni ali celo dveh tekmah evropskega pokala, ki bosta prav tako na sporedu v Italiji.

Ne spreglejte