SiolNET. Sportal Zimski športi
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Val Gardena, smuk (moški)

Favoriti pogoreli, Kline pa na Saslongu še nikoli tako dober

1,19

termometer

Bryce Bennett | Bryce Bennett je prvič dobil tekmo svetovnega pokala. | Foto: Reuters
Bryce Bennett je prvič dobil tekmo svetovnega pokala. Foto: Reuters

Prvo zmago v svetovnem pokalu, in to kar na smukaški klasiki, na progi Saslong v Val Gardeni, je dosegel Američan Bryce Bennett. Favoriti so pogoreli. Boštjan Kline je osvojil 11. mesto, točke pa dobil tudi Martin Čater za 18. mesto.

Val Gardena je gostila tretji moški smuk sezone. Proga Saslong je prava klasika v svetovnem pokalu, saj je smuk gostila že 58. V idealnih vremenskih pogojih in na dobri snežni podlagi presenečenj ni bilo pričakovati, a so si sledila drugo za drugim. Za prvo zmago v svetovnem pokalu je najboljši nastop v karieri uspel 30-letnemu Bryceu Bennettu iz Kalifornije. Pred tem je bila njegova najboljša uvrstitev četrto mesto. Ima tri četrta mesta, od tega je dve zasedel prav v Val Gardeni. Na zmagovalnem odru sta Bennettu delala družbo Avstrijec Otmar Striedinger, njegov zaostanek je znašal 14 stotink sekunde, in Švicar Niels Hintermann (+0,32) na tretjem mestu. Hintermann ima tudi slovenski potni list. Njegova mama Sonja Hladnik je namreč Slovenka.

Težave Kildeja in odstop. | Foto: Reuters Težave Kildeja in odstop. Foto: Reuters Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je dobil petkov superveleslalom v osrčju Dolomitov, je bil na poti proti svoji tretji zaporedni smukaški zmagi na Saslongu. Na polovici proge je imel skoraj sekundo prednosti, nato pa je storil napako na grbinah in zgrešil vratca. Sledil je odstop prvega favorita tekme. A Kilde ni bil edini favorit, ki se je opekel. Domači adut Dominik Paris je s četrtim mestom še lahko zadovoljen, Švicar Beat Feuz pa je zagotovo pričakoval več kot peto mesto. Še slabše pa sta smučala avstrijska favorita Vincent Kriechmayr, ki je osvojil 14. mesto, in Matthias Mayer, ki je bil 16.

Po 12. mestu na petkovem superveleslalomu smo računali tudi na Martina Čatra, a je s številko 2 v zgornjem delu proge izgubil sekundo, ki je v spodnjem delu ni mogel več nadoknaditi. Tretji smuk sezone je končal na 22. mestu. S številko 26 je bolje opravil Boštjan Kline, ki se je z zaostankom 85 stotink prebil v prvo deseterico, a ga je nato s še višjimi številkami nekaj tekmovalcev prehitelo. Osvojil je končno 11. mesto. Tako dober v Val Gardeni še bil (lani 17. mesto). Tretji Slovenec na štartu je bil Miha Hrobat, ki pa ni osvojil točk.

Švicar Marco Odermatt (453 točk), ki je tekmo izpustil, ostaja še naprej na mestu vodilnega, Mayer, ki na drugem mestu zaostaja 48 točk, vodi (195 točk) v smukaškem seštevku pred Feuzem (165).

Karavana ostaja v Dolomitih. V nedeljo in ponedeljek bosta v sosednji dolini, v Alti Badii, na sporedu dva veleslaloma z našim Žanom Kranjcem na štartu.

Boštjan Kline na smuku na progi Saslong še ni bil tako dober. | Foto: Reuters Boštjan Kline na smuku na progi Saslong še ni bil tako dober. Foto: Reuters

Kline in Čater z nastopoma kar zadovoljna

Kline je svoj nastop ocenil z naslednjimi besedami: "Na tistih ključnih delih na vrhu sem izgubil nekaj časa, ampak dobro, popolnosti ni, poskušaš oddelati najboljše, in mislim, da mi je to dobro uspelo. Svoj nastop sem stopnjeval tudi zaradi same želje, a zgoraj enostavno ni bilo najboljše. Mehkoba in sproščenost sta tukaj zelo pomembni, in to ne samo zaradi vseh grbin in skokov, ampak tudi zaradi zavojev. Sneg je 'agresiven', zato moraš res mehko odpeljati in ne pretiravati oz. peljati preveč grobo."

Martin Čater | Foto: Reuters Martin Čater Foto: Reuters Z besedo solidno pa je svoj nastop komentiral Čater: "Ta Gardena je za nas 'kar ravna'. Če že od vrha ne razviješ zadostne hitrosti, se je potem težko boriti za zares najvišja mesta. Gledano na splošno je bila moja vožnja dobra. Tiste drsalne dele bom v prihodnosti moral bolj naštudirati, da bom na teh bolj ravninskih smukih, če lahko tako rečem, konkurenčen. Trenutno sem veliko bolj suveren, kot sem bil prejšnja leta."

Val Gardena, smuk:

1. Bryce Bennett (ZDA) 2:02,42
2. Otmar Striedinger (Avt) +0,14
3. Niels Hintermann (Švi) +0,32
4. Dominik Paris (Ita) +0,40
5. Beat Feuz (Švi) +0,47
6. Johan Clarey (Fra) +0,48
7. Mattia Casse (Ita) +0,61
8. Simon Jocher (Nem) +0,74
9. Josef Ferstl (Nem) +0,75
10. Max Franz (Avt) +0,79
11. Boštjan Kline (Slo) +0,85
...
22. Martin Čater (Slo) +1,53
34. Miha Hrobat (Slo) +1,95


Skupni seštevek (10/36):

1. Marco Odermatt (Švi) 453 točk
2. Matthias Mayer (Avt) 405
3. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 329
4. Vincent Kriechmayr (Avt) 277
5. Beat Feuz (Švi) 255
6. Alexis Pinturault (Fra) 205
7. Dominik Paris (Ita) 174
8. Henrik Kristoffersen (Nor) 137
9. Andreas Sander (Nem) 135
10. Niels Hintermann (Švi) 131
...
12. Žan Kranjec (Slo) 125
45. Boštjan Kline (Slo) 62
51. Martin Čater (Slo) 51
61. Štefan Hadalin (Slo) 38

 

Smukaški seštevek (3/10):

1. Matthias Mayer (Avt) 195
2. Beat Feuz (Švi) 165
3. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 129
4. Vincent Kriechmayr (Avt) 127
5. Dominik Paris (Ita) 127
6. Niels Hintermann (Švi) 118
7. Bryce Bennett (ZDA) 114
8. Otmar Striedinger (Avt) 106
9. Max Franz (Avt) 77
10. Ryan Cochran-Siegle (ZDA) 70
...
13. Boštjan Kline (Slo) 62
25. Martin Čater (Slo) 29

Martin Čater Saslong Sportal Čater na Saslongu naredil popravni izpit, zmagal Kilde Boštjan Kline Lake Loiuse Sportal "Zadovoljni smo s smukom, zagotovo pa ne s superveleslalomom"
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin