Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
17. 11. 2015,
19.56

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Drago Grubelnik alpsko smučanje nesreča nesreča noad zimska rekreacija

Torek, 17. 11. 2015, 19.56

5 let, 5 mesecev

V tragediji umrl Drago Grubelnik

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

V prometni nesreči pri Söldnu je umrl nekdanji slovenski vrhunski alpski smučar Drago Grubelnik, ki je nazadnje delal kot trener v bolgarski reprezentanci.

Ovinkasta cesta, ki vodi od vznožja ledenika Rettenbach do kraja Sölden, je bila usodna za bolgarsko smučarsko odpravo, v kateri je bil kot trener tudi 39-letni Drago Grubelnik. Njegovo vozilo, v katerem sta bila še dva smučarja, je zgrmelo 270 metrov globoko. Nekdanji slovenski smučarski reprezentant je kmalu zatem v bolnišnici v mestu Murau podlegel poškodbam.

Do rezultata kariere v Wengnu

"Gruba", kot so tekmovalca z Ribnice na Pohorju klicali sotekmovalci, je bil dolga leta član slovenske reprezentance, med dobitnike točk svetovnega pokala pa se je uvrščal v obdobju med letoma 1997 in 2006. Čeprav je do točk nekajkrat prišel tudi v veleslalomu, pa je veljal za slalomskega specialista.

Svojo najuspešnejšo sezono, 2001/2002, je kot štirinajsti slalomist zaključil med prvokategorniki. Najboljši posamični rezultat pa je vknjižil 16. 1. 2000, ko je slalom v slovitem Wengnu končal na tretjem mestu. Skupno je zbral enajst uvrstitev med najboljšo deseterico svetovnega pokala, nastopil pa je tudi na treh olimpijskih igrah in dveh svetovnih prvenstvih.

Kariero je zaključil leta 2008, potem ko je po reprezentančnem izpadu poskušal z delno samostojno potjo.

Jure Košir: Izjemen borec, topel prijatelj

Vest o tragediji se je hitro razširila po smučarskih krogih, globoko pa je zarezala tudi v nekdaj izjemno uspešno slovensko reprezentančno generacijo. Njen neuradni kapetan Jure Košir je ob našem klicu vidno pretresen le s težavo iskal besede. "Drago je bil eden mojih najtesnejših prijateljev. Bolj kot njegov neizprosen boj na smučarskih terenih sem cenil njegovo srce. Bil je neposreden, iskren in vedno pripravljen pomagati. Naša smučarska druščina ga bo ohranila v zares lepem spominu. To je naša obveza," je ob tem dejal Košir.

 

Ne spreglejte