Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
3. 1. 2012,
8.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze

Torek, 3. 1. 2012, 8.13

8 let

V slalomu nič novega: Tina odlična, a Schildova nepremagljiva

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob zmagoslavju nepremagljive Marlies Schild je Tina Maze na slalomskem spektaklu pod žarometi na Sljemenu nad Zagrebom osvojila odlično drugo, ki je bilo tudi bogato nagrajeno.

Lahko katera od deklet premaga Marlies Schild, je bilo pred zagrebško tekmo, prvo v letu 2012, kajpak ključno vprašanje. Izjemna zanesljivost v dosedanjem delu sezone in seveda poker zmag sta mnoge silila v negativen odgovor, med tistimi, ki pa so le pokimali, pa ni manjkalo takšnih, ki bi stavili na Tino Maze. Črnjanka je v prvem teku potrdila vlogo druge slalomistke, a je kot prva zasledovalka za hladnokrvno Avstrijko zaostala natančno devet desetink. V drugem nastopu je nato najboljša Slovenka zanesljivo opravila s pritiskom in deloma načeto progo, ki pa je bila glede na vremenske razmere vrhunsko pripravljena. Ob bučni podpori s tribun, za katero je milo prosila na predvečer tekme ob žrebu na Trgu Bana Jelačića, je na sleherno drobno napako našla zelo hiter odgovor in na postavitvi svojega trenerja Livia Magonija tekmicam na čelu z Avstrijko Michaelo Kirchgasser vzela mero. A v štartni hišici je bila še Schildova, ki je ponujeni izziv odločno sprejela. V svojem slogu je kot dobro namazan stroj stopnjevala ritem in že po nekaj zavojih dala vedeti, da bo Slovenka na vrhu le ob njenem odstopu. Do slednjega ni prišlo. Zato pa je slalomska kraljica v cilj pridrvela z najboljšim časom drugega nastopa in skupno prednostjo sekunde in štirih desetink za že 32. slalomsko zmago v karieri. Za legendarno Švicarko Vreni Schnaider zdaj zaostaja le še za dve zmagi, zato je skok na vrh večne lestvice le še vprašanje časa.

''Če ne bi bilo Marlies, bi zmagala. A ona je tu, jaz pa sem druga,'' je po tretjih zaporednih stopničkah in potrditvi drugega mesta v slalomskem seštevku svetovnega pokala dejala Mazejeva in znova odkrito priznala, da je napadala na zmago. Drugemu mestu vseeno ni gledala v zobe, temveč je bila povsem upravičeno nasmejana kot že dolgo ne. ''Marlies je odlična slalomistka, vesela pa sem, da sem hitrejša od vseh ostalih. Forma se stopnjuje. Super tekma, super večer. Zagrebška tekma je res lepa. Upam, da bom slalomsko energijo prenesla tudi na ostale discipline. Slalom še zdaleč ni edina moja disciplina. Gremo naprej. Korak za korakom, tekma za tekmo. Težko je čez celotno sezono vzdržati pozitivno miselnost. A trenutno se odlično počutim in to bi rada zadržala,'' je bila ob že 31. stopničkah svetovnega pokala v karieri zadovoljna Tina, ki je v žep pospravila kar 21 tisoč evrov, medtem ko pa je Schildova bogatejša za še dvakrat višji znesek. Hkrati je Korošica z novimi osemdesetimi točkami skočila tudi na tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer zre v hrbet zgolj Vonnovi in Schildovi.

Žal že kar nekako uveljavljena praksa pa je, da je bila Mazejeva osamljena slovenska finalistka. Navsezadnje je zagrebški slalom že enajsti zaporedni z le eno Slovenko v drugem teku. A črni niz preostalega dela reprezentance bi se kaj lahko končal, saj je bila Ilka Štuhec s štartno številko 53 na dobri poti do preboja med deseterico, ki bi omogočil dobro izhodišče in tudi lep zaslužek. A Mariborčanka je po dveh spodbudnih vmesnih časih v spodnjem delu za trenutek izgubila ravnotežje in ob težišču na zadnje delu smuči zapeljala s proge. V cilju se je zavedala, da je po vodi splavala lepa priložnost za preboj v finale, a je bila s prikazano predstavo in napredkom v primerjavi s tekmo v Lienzu vseeno zadovoljna. ''Do odstopa sem bila na dobri pot. Držala sem se svoje strategije in napadala tako, kot sem si zadala. Korak za korakom. Upam, da mi bo naslednjič uspelo sestaviti celotno vožnjo. S tem imam nekaj težav tudi na treningih. Odličnim odsekom sledijo napake. Tokrat je šlo skoraj do konca,'' je po tekmi dejala Štuhčeva, ki se veseli, da v koledar znova prihajajo tudi tekme v hitrih disciplinah. Sezono bo namreč nadaljevala v Bad Kleinkircheimu, medtem ko pa bo Katarina Lavtar, ki je tokrat prav tako odstopila, le da je bila pred tem počasnejša od reprezentančne sotekmovalke, misli do Zlata lisice, ki zaradi pomanjkanja snega in toplih temperatur še ni potrjena, preusmerila na tekme nižje ravni. ''Začela sem s preskromnim tempom. V ravnini sem se nato le ujela, čeprav sem imela nekaj težav z ritmom. Skušala sem napadati, a ni šlo,'' je svoj nastop komentirala Lavtarjeva.

Ne spreglejte