Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
30. 12. 2011,
8.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze

Petek, 30. 12. 2011, 8.03

7 let, 12 mesecev

V desetletju 30 skokov na stopničke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je koledarsko leto 2011 sklenila z drugim mestom v slalomu in jubilejno trideseto uvrstitvijo med najboljše tri v svetovnem pokalu.

Lienz je na obraz Tine Maze znova prinesel nasmeh, iz ust Andree Massija izsilil nekaj krepkih na račun Smučarske zveze Slovenije, svoje pa je dodala še Maruša Ferk, ki je na novinarsko vprašanje o vlogi serviserjev odvrnila, da ''nekateri'' pretiravajo ter da za sleherni neuspeh pač ne more biti kriv mož, ki pripravlja smuči. Slednje so bile po Tinini medli veleslalomski predstavi znova izjemno hitre med slalomskimi količki. Na koncu tako hitre, da je bila pred Črnjanko le izjemna Marlies Schild. Za avstrijsko serijsko zmagovalko je Mazejeva resda že v Flachauu dejala, da je vsekakor premagljiva, v Lienzu pa se vendarle ni ubadala s spodletelim napadom na Raichovo partnerico, temveč se je zasluženo veselila rezultata sezone in nadvse lepega zaključka sanjskega leta. Hkrati je najstarejša slovenska reprezentantka slavila tudi vsega spoštovanja vreden jubilej. V svojem 275. nastopu na tekmah svetovnega pokala se je namreč veselila že tridesete uvrstitve na oder za zmagovalke. Od prvenca - 4. januarja 2002 je bila druga na veleslalomu v Mariboru - bo prihodnjo sredo minilo natančno deset let. Še pred okroglo obletnico prvega skoka med najboljše tri, natančneje na predvečer, pa bo imela trenutno druga slalomistka svetovnega pokala v Zagrebu priložnost za že 31. podvig in nemara celo dvanajsto zmago.

Mazejeva je največ stopničk, skupno kar 13, zbrala v veleslalomu, šestkrat je fotografom pozirala z odra slalomske tekme, petkrat je bila med najboljšo trojico v superveleslalomu, trikrat v smuku, dvakrat v superkombinaciji, v svoji zbirki pa ima še drugo mesto s paralelne tekme v Münchnu. S tem je seveda edina Slovenka s stopničkami v prav vseh disciplinah, na večni lestvici ''top 3'' pa vendarle (še) zaostaja za legendarnim Bojanom Križajem. Nekdanji sinonim za slovensko smučarsko kakovost je namreč na 123 tekmah knjižil 33 uvrstitev med najboljšo trojico, a z manjšim številom mag od Tine. Tretja na večni lestvici je nato Mateja Svet, ki pa se lahko pohvali z najboljšim odstotkom, saj je za 22 uvrstitev na stopničke potrebovala vsega 64 tekem.

Ne spreglejte