Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
23. 10. 2016,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

Natisni članek

Sölden Marcel Hirscher Marcel Hirscher Žan Kranjec Žan Kranjec

Nedelja, 23. 10. 2016, 15.29

6 let, 6 mesecev

Slovenski junak začetka sezone Žan Kranjec sporoča:

"Tudi Hirscher in Pinturault nista nepremagljiva"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

"Apetiti so zdaj večji," po četrtem mestu na nedeljskem veleslalomu svetovnega pokala v Söldnu ugotavlja Žan Kranjec, ki je premoč priznal le tercetu v postavi Alexis Pinturault, Marcel Hirscher in Felix Neureuther.

Žan Kranjec je sezono odprl s četrtim mestom. | Foto: Sportida Žan Kranjec je sezono odprl s četrtim mestom. Foto: Sportida

"V tej sezoni želim odločnost pokazati že v prvih vožnjah. Brez tipanja," je pred potjo v Sölden, kjer se že po tradiciji začenja nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju, dejal Žan Kranjec. Svojo zamisel je v praksi preizkusil že na prvi tekmi in to zelo uspešno, kar potrjuje četrto mesto. Slovenija namreč v moški konkurenci veleslalomista tako visoko ni imela že petnajst let.

"Dobil sem potrditev dobrega dela in dokaz, da se lahko kosam z najboljšimi. Poleg tega sem si dokazal, da znam povezati dva dobra nastopa. Ta misel me je spremljala pred drugim štartom. Zavedal sem se zapravljenih priložnosti v preteklosti. Tokrat to ni prišlo v poštev," se je po uspehu dozdajšnjega dela kariere smejalo 23-letnemu  smučarju iz Bukovice pri Vodicah.

O (ne)premagljivosti konkurence

"Za takšne tekme treniramo," je nadaljeval nekdanji junak mladinskih svetovnih prvenstev, ki odkrito priznava, da so se rezultatski apetiti povečali. "Povečala se je tudi samozavest," izpostavlja in poudarja, da verjame v konkurenčnost na večini veleslalomskih tekem. Prepovedana tema nista niti tokratni zmagovalec Alexis Pinturault ter najboljši veleslalomist zadnjih let Marcel Hirscher.

"Res je, da sta trenutno razred zase. A sta premagljiva in dosegljiva. O tem sem prepričan. Kdaj? Tega ne morem napovedati. Raje se bom posvetil trdemu delu," razmišlja član Smučarskega kluba Novinar.

"Čas je za korak naprej," sta si marca v Kranjski Gori dejala Žan Kranjec in Klemen Bergant. | Foto: Sportida "Čas je za korak naprej," sta si marca v Kranjski Gori dejala Žan Kranjec in Klemen Bergant. Foto: Sportida

Napoved odlične sezone?

Optimistični toni in napovedi o kakovostni Kranjčevi pripravljenosti so iz slovenskega tabora prihajali že pred ledeniškim odprtjem sezone. "Zdaj veste, zakaj je bilo tako," se je ob vračanju z ledenika zadovoljno muzal glavni trener moške reprezentance Klemen Bergant, ki je v preteklosti pogosto opozarjal na velikanski razkorak med odličnimi predstavami na treningih in Kranjčevim tekmovalni obrazom.

Tokrat mu, z izjemo izgubljenih desetink v ravninskih delih, prav veliko ni mogel očitati. "Smučal je po moško," je dejal in dodal: "Vnovič je dokazal preskok. Po prvem teku je bil deseti, zato je bilo zanimivo opazovati tudi, kako se bo odzval na to. Veseli me, da se je tudi drugo proge lotil odločno. Lahko se kosa z najboljšimi. Se pa še razvija. Pred njim je lepa prihodnost."

Boljša je bila le Tina Maze

Kranjec, ki bo prihodnji mesec dopolnil 24 let in se bo potegoval tudi za slalomski nastop v Leviju, je poskrbel za najboljšo moško uvrstitev na tekmah v Söldnu in za najboljši veleslalomski rezultat v zadnjih 14 letih in pol. Na ledeniškem odprtju sezone ga je "ugnala" le Tina Maze. Črnjanka, ki je v četrtek napovedala tekmovalno upokojitev, je namreč trikratna zmagovalka tirolske preizkušnje, enkrat pa je bila še četrta.

Sölden, veleslalom (m)

Končni vrstni red
1. Alexis Pinturault (Fra)               
 2. Marcel Hirscher (Avt)         +0070
 3. Felix Neureuther (Nem)        +0,37
 4. Žan Kranjec (Slo)             +0,44
 5. Ted Ligety (ZDA)              +0,65
 6. Thomas Fanara (Fra)           +0,67
 7. Justin Murisier (Švi)         +0,78
 8. Henrik Kristoffersen (Nor)    +0,92
 9. Mathieu Faivre (Fra)          +0,93
10. Luca de Aliprandini (Ita)     +0,12
Ne spreglejte