Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 1. 2016,
10.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Tina Maze

Četrtek, 21. 1. 2016, 10.09

6 let, 7 mesecev

To, kar je uspelo Tini Maze, lahko tudi Petru Prevcu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po smučarski kraljici Tini Maze je Slovenija v tej zimi dobila tudi zimskega kralja. Peter Prevc z izvrstnimi predstavami v zraku postavlja mejnike, na vidiku pa so tudi večni rekordi.

Saj se spomnite čarobnosti Tine Maze v sezoni 2012/13, v kateri je zablestela v polnem sijaju. V svetovnem pokalu je zbrala rekordnih 2414 točk in krepko premaknila letvico, ki jo je pred tem postavil nekdanji avstrijski smučarski zvezdnik Hermann Maier (dva tisoč točk).

Na 35 tekmah svetovnega pokala je raznovrstna Črnjanka, ki je nastopala v prav vseh disciplinah, kar daje njenim uspehom še dodatno težo, je enajstkrat zmagala, sedemkrat je bila druga ter šestkrat tretja. Le na enajstih tekmah torej ni stala na zmagovalnem odru, kar so rezultati, nad katerimi so se navduševali prav vsi in so še danes nedosegljivi.

Mojstrske vožnje je prav tako pokazala na velikem tekmovanju takratne zime na svetovnem prvenstvu v Schladmingu (2013), kjer se je veselila zlate medalje in dveh srebrnih odličij.

Očitno je ta del Avstrije Slovencem pisan na kožo, saj je v radiju vsega 45 kilometrov Peter Prevc v letošnjem letu spisal dva izjemna dosežka, ki imata v skokih ogromno veljavo. Zahodno od Schladminga, natančneje v Bischofshofnu, je 6. januarja postal kralj novoletne turneje, vzhodno od avstrijskega smučarskega središča pa je pretekli konec tedna na Kulmu poletel do naslova svetovnega prvaka.

Edini zmagovalec v letu 2016, do mejnikov Schlierenzauerja 1059 točk in šest zmag

Tako kot je imela Tina izvrstno sezono, jo ima tudi Prevc. Korak pred tekmeci je. Njegove zmage so suverene. Vsi se čudijo, kako mu to uspeva in upajo, da jim bo v nadaljevanju pustil kaj manevrskega prostora za veselje.

Na dozdajšnjih dvanajstih tekmah v svetovnem pokalu le enkrat ni stal na zmagovalnem odru. Obenem se je veselil sedmih zmag, treh drugih mest, v Oberstdorfu pa je bil zaradi smole z vetrom tretji, sicer bi tudi tisto tekmo gladko dobil in bi bil zdaj že pri osmih zaporednih zmagah v svetovnem pokalu, kar bi bil absolutni rekord.

Trenutno je pri štirih, pohvali pa se lahko, da bo vsaj do 24. januarja, ko bo naslednja posamična tekma v Zakopanah, edini zmagovalec med skakalci v letu 2016, saj je dobil tudi posamično preizkušnjo na poletih.

V tej sezoni svetovnega pokala je zbral že 1.024 točk, do konca sezone pa je načrtovanih še 17 tekem – če bodo našli prostor za odpadli iz Kuusama, jih bo celo 19. Ob takšnem nadaljevanju pa bi lahko padel tudi rekord velikega Gregorja Schlierenzauerja, ki je v sezoni 2008/09 osvojil 2.083 točk. Tako bi lahko Slovenija po Tini Maze imela še drugega zimskega športnika, ki bi se v svoji panogi pohvalil z rekordnim številom točk v eni zimi.

Do Schlierija ga torej loči še 1.059 točk, do drugega mejnika avstrijskega skakalnega zvezdnika, ki je v velikih težavah, pa še šest zmag. Tirolec je namreč v eni sezoni zmagal na 13 tekmah.

"Telo se da nadzorovati"

Kot je Tina nadzorovano smučala v svojih najboljših časih, ima tudi Peter v tem trenutku vse pod nadzorom in se drži rutine, ki mu prinaša odlične dosežke: "Telo se da nadzorovati. Zlasti ko si v formi. Lažje je. Gibe načrtuješ. Imam fokus, ki ga znam držati in poskušam zadržati. Če na kakšnem treningu ne gre, potem peti skok skočim bolj na glavo, da se naredi sprememba. Ampak to je na treningu, na tekmi grem postopno in počasi."

O rekordni sezoni pa ne želi govoriti. "Danes smo 21. januarja, počakajmo do 20. marca. Ne vemo, koliko časa bo to trajalo. Ne vemo, kaj se bo zgodilo. Ostati moram na realnih tleh in počakati na to, kaj se bo zgodilo," pa ob Prevcmaniji opozarja slovenski skakalni šampion, kateremu se zaradi poškodbe Severina Freunda dodatno odpirajo vrata do premiernega velikega kristalnega globusa, ki ga najboljši v svetovnem pokalu prejme konec marca v Planici.

Ne spreglejte