Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
7. 3. 2015,
22.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec superveleslalom Anna Fenninger

Sobota, 7. 3. 2015, 22.38

8 let

Tini Maze drugo mesto z dodano vrednostjo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V velikem troboju smučarskih velikank je Lindsey Vonn v Garmisch-Pertenkirchnu slavila superveleslalomsko zmago pred Tino Maze in Anno Fenninger.

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je po kar treh odstopih še četrto zaporedno tekmo svetovnega pokala končala na odru za zmagovalke. A čeprav jo je tokrat prehitela Lindsey Vonn, njena dolgoletna vroča tekmica in pravzaprav večni tekmovalni navdih, je bila prav po drugem superveleslalomskem mestu v Garmisch-Partenkirchnu najbolj srečna. Deloma zaradi svojega podpisa, ki ga je pristavila na dovršeno in srčno smučarsko predstavo na progi Kandahar, predvsem pa zaradi dejstva, da je tokrat prvič po 18. januarju in kar sedmih zaporednih tekmah znova ugnala Avstrijko Anno Fenninger. Z drugim mestom z dodano vrednostjo je prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala vsega šest tekem pred koncem zime povečala na 44 točk. "Danes sem bila drugačna. Morala sem se 'resetirati' in se malo zjokati, tako da sem zdaj lahko kot nova," je bila po že 79. skoku na zmagovalne stopničke presrečna Mazejeva, ki seveda ne skriva, da ima na svojem radarju vseskozi tudi Fenningerjevo.

"Da, to je boj med mano in Anno. A za takšno vožnjo moram poskrbeti za stvari, na katere ona nima vpliva. Govorim o sproščenosti, izkoreninjanju strahu, zmanjševanju treme, ki je tudi po vseh teh letih še vedno prisotna … Zadovoljna sem. Videlo se je, da smo Lindsey, Anna in jaz svoja liga, vse druge pa daleč zadaj. Boj je tesen in napet. Jaz sem danes opravila svoj del," je dodala vodilna smučarka svetovnega pokala, ki bo zvečer k počitku že legla v Aareju, kjer se bo svetovni pokal z veleslalomom in slalomom nadaljeval ob koncu prihodnjega tedna.

Letvica zdaj že pri 65

Mazejeva je bila tokrat hvaležna tudi svojemu trenerju Valeriu Ghirardiju, ki je postavil progo. Ta je bila sicer zaradi odprtosti pisana na kožo Vonnovi, kar je odlično razpoložena Američanka s pridom izkoristila. Razočarana po le sedmem mestu v soboto je tokat znova uprizorila svoj vihravi napad, ki ga je končala dve desetinki hitreje od Tine. "Vedela sem, da je to proga, ki mi omogoča moje smučanje. Priznam, sobota me je dodatno podžgala," je po nastopu dejala Vonnova, ki je rekordno znamko števila ženskih zmag v zgodovini svetovnega pokala dvignila še za eno stopnjo. Zdaj je že pri 65 zmagah.

Manj zadovoljna je bila tokrat Fenningerjeva, ki je sicer še osmo zaporedno tekmo svetovnega pokala končala na odru za zmagovalke, a je izgubila kar nekaj dragocenih točk v boju za veliki in mali superveleslalomski globus. "Menim, da sem smučala dobro, a tekmici sta bili tokrat pač boljši. Na določenih zavojih smuči niso drsele tako, kot bi želela. Toda ko potegnem črto, moram biti zadovoljna z nadaljevanjem niza, ki kaže, da sem v dobri formi," je ob slovesu od Bavarske razmišljala soseda z avstrijskega Solnograškega.

Ilka Štuhec brez finala

Odločitev o dobitnici superveleslalomskega globusa (Vonnova ima tam osem točk prednosti pred Fenningerjevo) bo padla v finalu v Meribelu. Tam pa bo slovenske barve v drugi najhitrejši disciplini branila le Mazejeva. Ilka Štuhec namreč ni ponovila sobotnega smukaškega velikega meta.

Tokrat je imela manj sreče s štartno številko, saj je nastopila po elitni sedmerici, v nastopu pa ni našla prave mehkobe. Za Vonnovo je na koncu zaostala dve sekundi in 26 stotink, osvojila 22. mesto in v seštevku discipline zdrsnila na 28. mestu.

Od dobitnic točk pa je bila tokrat krepko oddaljena tretja Slovenka na štartu Vanja Brodnik. Na že nekoliko načeti progi je imela kar nekaj težav s smučinami in lovljenjem želene linije, tako da je na koncu z zaostankom 3,29 zasedla 37. mesto med 42. uvrščenimi.

Ne spreglejte