Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 5. 2014,
12.20

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Valerio Ghirardi Andrea Massi

Petek, 23. 5. 2014, 12.20

3 leta, 5 mesecev

Tina Maze z novim trenerjem po srečen konec smučarske pravljice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Olimpijski prvakinji Tini Maze bosta v novi tekmovalni sezoni ob strani stala novi trener Valerio Ghirardi in kot vodja ekipe še naprej tudi Andrea Massi.

V zadnjih petnajstih letih je Tina Maze v svetovnem pokalu zbrala 368 nastopov in jih od tega kar 68 končala na stopničkah, 23 celo na najvišji. V tem obdobju je nastopila tudi na sedmih svetovnih prvenstvih in štirih olimpijskih igrah, s katerih se je vrnila z desetimi kolajnami. Koroška šampionka, ki je v začetku meseca dopolnila 31 let, ima v svoji vitrini tudi veliki kristalni globus ter v lasti še vedno tudi rekord v številu točk v eni sezoni. Bo dovolj? "Ne," vztraja Mazejeva, ki ima zavoljo navedenih statističnih podatkov, vsestranskosti, zmagovalnega sloga in spoštovanja vredne vztrajnosti v slovenski športni zgodovini že lep čas zagotovljen status večne legende. A kariere kljub dvojni olimpijski kroni iz Sočija ni želela skleniti s sezono, kakršna je bila nedavno končana. Grenak priokus in zavedanje o neizstreljenih nabojih sta jo že pahnila v novo pripravljalno obdobje na bližajočo se sezono, pri čemer pa še ne želi odgovoriti na vprašanje, ali bo ta resnično zadnja v dolgi in uspešni karieri.

Nov obraz v ekipi je Valerio Ghirardi

"V maju sem si vzela nekoliko bolj proste roke. Zdaj se smučanje spet vrača na prvo mesto. Vedno iščem nove izzive in motive. Težko se je boriti sama s seboj. To sem spoznala letos, ko sem po sanjski sezoni cilj naposled našla v Sočiju. No, priznam tudi, da me je v moji rekordni sezoni motivirala Lindsey Vonn, ki je leto pred tem osvojila skoraj 2000 točk. V prihodnje pa … Tu so mlajše punce, ki bodo velik izziv," razmišlja Mazejeva, ki se je po krajšem oddihu, med katerim ni pozabila na študijske in sponzorske obveznosti, že vrnila na smuči. Na nedavnem snežnem treningu jo je poleg italijanskih staroselcev v team to aMaze, Andree Massija in serviserja Andree Vianella, spremljal tudi nov obraz. Naslednik Švicarja Maura Pinija v vlogi trenerja je namreč pred sezono 2014/15 tudi uradno postal Valerio Ghirardi, sicer nekdanji trener italijanske reprezentance in Isolde Kostner. "Ponosen sem, da sem postal član Tinine ekipe. Poznam jo že vrsto let. Lahko rečem, da sem videl njene prve smučarske korake. Dolgo poznam tudi Massija. O sodelovanju smo se pogovarjali že v preteklosti, a sem imel druge obveznosti. Pred mesecem dni smo znova staknili glave. Vesel sem, da smo se dogovorili. To so zame kot sanje," pravi mož, ki se dobro zaveda, da vstopa v velike smučarske čevlje, v katerih se je poleg Pinija zelo dobro znašel predvsem Livio Magoni.

Massi ostaja Massi

Dobra dva meseca po koncu sezone pa je dokončno jasno tudi, da bo motor Tinine ekipe Andrea Massi, ki že lep čas ni le kondicijski trener, temveč tudi vodja ekipe in najčvrstejši komunikacijski most, tudi v prihodnje ohranil svoje dozdajšnje vloge. To je postavil pod vprašaj marca v Lenzerheideju, kjer ni skrival razočaranja ob razpletu sezone, dejal pa je tudi, da svojega osebnega odnosa z Mazejevo ne želi postaviti na kocko. Tudi v nadaljnjih tednih je ponavljal, da se je pripravljen umakniti, a le pod pogojem, da bo našel ustrezno zamenjavo.

Kot kaže, je ni našel. "Ko sem izjavil, da je prišel trenutek, da se morda umaknem, sem to storil zavestno. Cilji so bili izpolnjeni. Na prvem mestu pa je vendarle tekmovalka in njena odločitev za nadaljnjo pot. Da, iskal sem rešitev, a ustrezne nisem našel," šest let po odločitvi za samostojno pot razmišlja Massi in dodaja: "Verjamem, da me bo novi sodelavec Ghirardi nekoliko razbremenil. Barke ne morem krmariti sam. Vendarle moram misliti tudi na zdravje."

Ne spreglejte