Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 3. 2014,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi

Sreda, 19. 3. 2014, 15.06

8 let

Tina Maze: Rekord je še vedno moj

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvakratna olimpijska prvakinja Tina Maze je po zahtevni sezoni vendarle našla nekaj časa za oddih, med katerim pa se bosta z Andreo Massijem le stežka izognila smučarskim temam.

Tabor najboljše slovenske alpske smučarke letos ni sledil zgledu prehodnih sezon, ko je kmalu po zadnji tekmi v prostorih znanega avtomobilskega podpornika v Mariboru organiziral novinarsko konferenco. Do druženja s sedmo silo bo sicer po vsej verjetnosti prišlo še v tem mesecu, Tina Maze pa, kot vse kaže, pred javnost ne želi stopiti brez jasnega načrta za prihodnost.

Ob koncu sezone v Lenzerheideju je namreč na vsako vprašanje o nadaljnji poti odvrnila, da bo o tem govorila šele po počitku po končanih tekmovanjih. S temi besedami se je izogibala tudi komentarjem na glasna razmišljanja Andree Massija o umiku iz Tinine ekipe.

Massi: Tini bom stal ob strani!

Ob Tininem molku se v smučarskih krogih sicer krepi prepričanje o tem, da bo 30-letna koroška šampionka v karavani svetovnega pokala nastopala vsaj še eno sezono, deloma zaradi predhodnih napovedi, predvsem pa zaradi sklenjenih pogodb, med drugim tudi s švicarskim proizvajalcem smuči Stöcklijem. Večje naj bi bilo vprašanje, s kakšnim spremljevalnim štabom in delovnim programom naj bi se podala proti letu 2015.

"Ključnega pomena je, da Tina poišče pravi motiv," poudarja dozdajšnji vodja team to aMaze Andrea Massi in dodaja, da bo najboljši slovenski alpski smučarki zanesljivo stal ob strani, ne ve pa, v kakšni vlogi. Kot pravi, tudi on potrebuje čas za razmislek.

Najtežja sezona

Medtem ko torej prihodnost ostaja negotova, pa se je Mazejeva v svojem spletnem dnevniku dotaknila pravkar končane sezone. Označila jo je za najtežjo v zadnjih šestih letih, odkar deluje pod okriljem samostojne ekipe.

"Tekmovati v vseh disciplinah zahteva veliko časa in ne dopušča dodatne vadbe med sezono ali pa testov, s katerimi bi kaj popravil. Lahko poskušaš, lahko spreminjaš, vendar tekme prihajajo tako hitro, da tvegaš, ker ne poznaš materiala. Če torej v oktobru nimaš jasne slike o tem, kako smučati in katere smuči, čevlje ali očala boš uporabil, si v težavah. To je najtežja stvar pri tekmovalcu v vseh disciplinah," je pojasnila Tina, ponosna na dve zlati olimpijski kolajni, in dodala: " Res sem vesela, da je konec, da sem zdrava in v enem kosu. Brez poškodb, brez bolečin, le veliko stresa, ampak si bom vzela nekaj časa, da si opomorem."

Olimpijska prvakinja je svoj spletni dnevnik opremila tudi s pomenljivo fotografijo. Svoje navijače je pozdravila z majico, na kateri je ena od številnih izpeljank priljubljenega britanskega motivacijskega rekla "keep calm" (ostani miren). Nadaljevanje Tininega sporočila se glasi: jaz sem kraljica. "Še vedno sem lastnica rekorda, zato lahko nosim takšno majico," se je lanskoletnega točkovnega izkupička v višini 2414 točk še enkrat dotaknila Mazejeva. Letošnja dobitnica velikega kristalnega globusa in s tem Tinina naslednica na smučarskem prestolu Anna Fenninger je namreč letos kljub sanjskemu zaključku zbrala kar 1043 točk manj.

Morje, športni oskar in odločitev?

Mazejevi torej ostaja rekord, ki bo tudi v prihodnje sila težko dosegljiv, visoko 18. mesto na večni lestvici zmagovalk svetovnega pokala in vrhovi raznoraznih slovenskih lestvic. A bolj kot preteklost bo zmagovalko 23 tekem svetovnega pokala ob tehtanju različnih možnosti zanimala prihodnost. O slednji bo verjetno pospešeno razmišljala na prvem krajšem obmorskem oddihu.

V enem tednu pa bo jasna še ena neznanka okrog Tine, ki bi lahko postala prva slovenska lastnica prestižne športne nagrade laureus. Športne "oskarje" bo sicer akademija Laureus podelila prihodnjo sredo v Kuala Lumpurju. Med nominirankami v kategoriji najboljših ženskih športnic pa slovenski smučarki družbo delajo še nemška nogometašica Nadine Angerer, ameriška plavalka Missy Franklin, jamajška atletinja Shelly-Ann Fraser-Pryce, ameriška teniška igralka Serena Williams in pa ruska skakalka ob palici Jelena Isimbajeva.

Ne spreglejte