Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2008,
17.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2008, 17.50

8 let

Težko bo ponoviti Anterselvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred slovenskimi biatlonkami in biatlonci je vrhunec sezone 2007/08. Odhajajo namreč v Östersund na Švedsko, kjer bo od 8. do 17. februarja potekalo člansko svetovno prvenstvo.

Ponovitev rezultatov z lanskega SP v Anterselvi, ko sta mešana in ženska štafeta zasedli 4. mesti, v posamičnih preizkušnjah pa so dekleta zasedla še tri uvrstitve med deseterico, je le težko pričakovati, saj se tako Janez Marič kot Tadeja Brankovič Likozar letos ubadata s poškodbami in na Švedsko ne bosta odpotovala. Slednja je lani v Italiji poleg štafetnega uspeha zasedla še 8. mesto v šprintu, 5. v zasledovanju in 9. na skupinskem štartu, zato bo "švedska" odprava brez nje hudo oslabljena. "Žal je situacija taka, da si moram za glavni cilj sezone postaviti sanacijo poškodbe," je navijače in vodstvo Biatlonske zveze Slovenije, v kateri so vse do zadnjega upali, da jim bo v zadnjih letih naša najboljša tekmovalka na Švedskem vendarle lahko pomagala, morala razočarati Cerkljanka: "Rama namreč v tem trenutku ne bi prenesla naporov tekme, zato mi je nastop na prvenstvu zdravnik prepovedal."

Breme na ramenih Gregorinove in Ravnikarjeve

Kljub temu, bo ženska reprezentanca še vedno močnejši del slovenske odprave, Brankovič Likozarjevo pa bo vsaj v štafeti nadomestila mladinka Lili Drčar. Največje breme pričakovanj bo tako padlo na ramena Teje Gregorin in Dijane Ravnikar, ki sta letos zastavonoši slovenskega biatlona, na soliden nastop pa računa tudi Andreja Mali. "Dekleta so dobro pripravljena, dobro formo pa smo na pripravah v Anterselvi še izboljšali," je prepričan glavni trener ženske reprezentance Tomaš Kos, ki pa si izidov ni upal napovedati: "Napovedi so sila nehvaležna zadeva, upam le, da bodo dekleta izpolnila svoje cilje, ali pa se jim vsaj čim bolj približala."

Vse slovenske potnice na Švedsko so se v letošnji sezoni svetovnega pokala že uvrstile med dobitnice točk, nekaj dodatnega optimizma pa vlivajo dosežki Gregorinove in predvsem Ravnikarjeve na zadnjih tekmah v Anterselvi in Ruhpoldingu. Slednja si je namreč prav na zasledovanju v Nemčiji z osmim mestom priborila prvo deseterico v karieri.

Od fantov se zahteva le stabilen napredek

V moškem delu reprezentance je odsotnost Janeza Mariča precej bolj opazna, saj je bil v zadnjih letih z naskokom najboljši slovenski tekmovalec. "Po zadnjih informacijah Janez po operaciji kolena dobro okreva. Hodi že brez pomoči bergel, vadi v bazenu in pravi, da že hudo pogreša nas in tekme ter mu je žal, da ne gre z nami na Švedsko," nam je zaupal trener moške vrste Uroš Velepec, a zgovorno dodal: "Zagotovo pa mi njega pogrešamo bolj, kot on nas."

V tej Velepčevi izjavi so nekako tudi povzeta pričakovanja fantov. Prvi mož bo tako ob odsotnosti Mariča zagotovo Klemen Bauer, upamo pa lahko, da se bodo prav na svetovnem prvenstvu do najboljših izidov v karieri dokopali še Peter Dokl, Vasja Rupnik in Gregor Brvar. Slednji se je v letošnji sezoni na šprintu že približal trideseterici najboljših in prav stabilen napredek je tisto kar od fantov trenerji in vodstvo reprezentance letos edino zahtevajo. "Brvar je bil letos že trikrat v točkah, ostali pa blizu. Imamo dva izjemna tekača in če se jima bo posrečil tudi dober strelski nastop, sta tudi blizu vidnim uvrstitvam. Obenem pa imamo tudi dva dobra strelca, ki se lahko izkažeta na daljših preizkušnjah, a tudi ta dva sta tekaško napravila korak naprej. Trenutno smo v najboljši formi, v štafeti bi bili zadovoljni z 12. mestom," pravi Velepec in svojih varovancev tako ne obremenjuje z rezultati.

Nunar: Cilji identični kot lani

"Za nami sta dve tretjini sezone, s svetovnim prvenstvom pa prihaja vrhunec. Dosedanji potek sezone lahko ocenimo kot uspešno, vsaj pri dekletih, vse so namreč dosegle točke svetovnega pokala. Manjkajo le stopničke, ki smo jih lani v tem času že imeli," pa pravi Borut Nunar, ki bo biatlonsko reprezentanco kot direktor vodil že na drugem svetovnem prvenstvu.

"Ne smemo pozabiti, da smo brez Mariča in Brankovičeve, kljub temu pa prvenstvo pričakujem z optimizmom. Cilji ostajajo enaki kot lani. Želimo si ene uvrstitve do šestega mesta, dve do desetega in kopico uvrstitev v točke svetovnega pokala. Težja bo ponovitev četrtega mesta štafete, a ne pozabimo, da na SP nastopajo tudi mešane štafete," je še povedal Nunar, ki je bil zelo zadovoljen s pripravami v Anterselvi, še posebej ker so tekmovalke in tekmovalci zdravi – lani je reprezentanco prav pred SP napadel virus - in dodal: "Želim si, da fantje in dekleta izpolnijo predvsem svoje cilje, s tem bodo zagotovo tudi naše. Potrebovali pa bodo ogromno motiva in kanček športne sreče."

Tekmovanje se na Švedskem pričenja v soboto, 9. februarja, ko bodo ob 11. uri v šprintu pomerila dekleta. Ob 14.15 se bodo na progo podali še moški.

Ne spreglejte