Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
20.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 20.17

7 let, 12 mesecev

Teja Gregorin: Sem oseba, ki premalo tvega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V četrtek se v Hanti Mansisku začenja letošnje SP v biatlonu. Prvo ime ženske slovenske čete v Sibiriji bo nedvomno Teja Gregorin, ki bo branila srebrno odličje z zadnjega SP v Pjong Čangu.

Na svetovnem prvenstvu leta 2009 je Gregorinova zablestela v najdalšji preizkušnji na 15 kilometrov posamično, letos pa je v Sibirijo odšla kot novopečena svetovna vojaška prvakinja. Da je Ihanka tekmovalka, ki se izkaže prav na najpomembnejših tekmah, je dokazala konec koncev tudi na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru, ko je v tekmi s skupinskim štartom osvojila izvrstno peto mesto.

Teji tudi 'kiksi' prinašajo točke

Najboljša slovenska biatlonka Teja Gregorin se je v tej sezoni svetovnega pokala že devetkrat uvrstila med najboljšo deseterico, slabše od 16. mesta pa je končala le na dveh tekmah. Kljub izjemnemu nizu pa ambiciozna reprezentantka z izidi ni povsem zadovoljna, močno si je namreč želela svoje prve uvrstitve na oder za zmagovalke. "Čisto posrečil se mi ni noben nastop doslej. Za to bi moralo biti streljanje 0 - 0, kar pa se meni v tej sezoni še ni zgodilo. V tem vidim neizkoriščene priložnosti, ki so se mi ponudile, se pravi priložnosti za uvrstitve na stopničke. Drugače sem s potekom sezone zadovoljna, tolikokrat med deseterico še nisem bila," je potek sezone na kratko povzela Gregorinova, trenutno deveta biatlonka v skupnem seštevku svetovnega pokala in dodala: "To so lepe uvrstitve in tudi skupno sem zaenkrat na dobrem mestu. To je seveda možno še popraviti, računam, da lahko pridem nekako do šestega mesta. Bili pa so tudi 'kiksi', tega nima smisla zanikati. En je bil malo večji, en malo manjši. Tudi to je lahko dobrodošlo, saj te spusti na realna tla in te prisili, da začneš popravljati napake, katerih prej nisi niti videl."

"Sem oseba, ki premalo tvega"

'Kiksa', ki jih je omenila svetovna podprvakinja iz leta 2009 sta 25. mesto iz Oberhofa in 40. iz Presque Isla, njen trener Uroš Velepec pa si je pred sezono nekako zaželel, da bi bilo takšnih napak pri Gregorinovi celo več. Velepec je namreč svojo varovanko poskušal prisiliti v to, da bi streljala hitreje, tudi na račun kakšnega slabšega izida. Prav počasno streljanje Gregorinovi preprečuje uvrstitev na tako želene stopničke, saj tekaško že nekaj sezon sodi med najboljše v svetovnem pokalu. No, načrt se ne izpolnjuje. "Sem oseba, ki definitivno premalo tvega," priznava 30-letna tekmovalka: "Mogoče bi bilo res fino, če bi namesto na petnajstem kdaj končala na petindvajsetem mestu, ob tem pa se trikrat uvrstila na stopničke. Če bi tvegala, bi se mi bržkone posrečilo, a nekako tega nimam v krvi. Trudim se, da bi, a ko pridem na strelišče enostavno ne morem tvegati. Ves čas se trudim uresničiti to, kar mi je uspelo na svetovnem vojaškem prvenstvu. Želim si, da mi to uspe tudi na kakšni drugi tekmi."

Pričakuje jih prava sibirska zima

Okoli novega leta je po slovenski reprezentanci pustošila gripa, a izkušeni Ihanki se je uspelo izogniti najhujšemu. "Zbolela sem tik pred ameriško turnejo, a bistveno manj kot fantje. Trenirala sem dokaj normalno, mogoče intenzivnost na ravni, na kateri bi morala biti, a glede na to, kako se je končala turneja, bistvenih posledc ni bilo," nam je pojasnila Gregorinova, ki tudi s prizoriščem prihajajočega svetovnega prvenstva v oddaljeni Sibiriji nima nobenih težav: "Prav v Hanti Mansisku sem dosegla svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu - četrto mesto. Proge niso ne pretežke in ne prelahke. Mislim, da je to kar primeren kraj za doseganje vrhunskih rezultatov, želim si le, da ne bi bilo dvajset stopinj pod ničlo."

Ravno nizke temperature, ki se jih po smoli Jakova Faka z ozeblinami na roki bojijo prav vsi, pa so tisto čemur se v Rusiji ne bo mogoče izogniti. Kako pa se s to nevarnostjo spopadajo tekmovalke, nas je še zanimalo? "Glede na to, da moramo streljati, se proti mrazu zelo težko zaščitimo. Jaz mogoče malo bolj kot ostali, ker si v rokavice ne izrezujem lukenj. Vseeno pa občutek moraš imeti, se pravi, da je rokavica v vsakem primeru tanka. Proti mrazu se resnično težko borimo, pomagamo si s kakšnimi kremami, ki dobro delujejo do minus 15, v hujšem mrazu pa tudi te odpovedo," nam je odgovorila večkratna slovenska prvakinja, o pričakovanjih pa: "Z rezultati se ne želim več obremenjevati. Ponoviti si želim predstave, ki sem jih pokazala v zadnjem času. V tekme grem neobremenjena in to lahko prinese dobre rezultate. Vem, da sem dobra, vem, da lahko ustrelim 'ničlo', kako pa se bo v resnici razpletlo, pa bom videla tam."

Ne spreglejte