Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rok Benkovič Oberstdorf

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 9.18

8 let

Svetovnega prvaka Roka Benkoviča je zamikala skakalnica

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na tradicionalni prireditvi Stari orli je nastopil tudi Rok Benkovič, ki je dobil zagon, da bi se znova preizkusil na kakšni od večjih skakalnic.

Oberstdorf je bil srečen kraj za Roka Benkoviča, kjer se je leta 2005 zapisal v skakalno zgodovino. V Nemčiji je namreč postal svetovni prvak, z ekipo pa se je veselil še bronastega odličja.

Dve leti pozneje se je pri vsega 21 letih njegova športna pot končala. Za mnoge je bilo takrat to veliko presenečenje, pa čeprav je rezultatska krivulja začela padati. Prave motivacije pri skokih ni imel več in sledil je umik: "Mislim, da sem se pravilno odločil. Naveličaš se enih in istih prizorišč, hotelov … Nasitil sem se vsega. Prav tako nisem bil več pripravljen svojega celotnega časa nameniti skokom. Če ne delaš na takšen način, nimaš v športu kaj iskati. Nisem imel prave motivacije, zato sem odločil za slovo."

V soboto je v Sebenjah na 25-metrski skakalnici spet občutil skakalni adrenalin in že dobil idejo, da se bo preizkusil na kakšni od večjih naprav. "Ko se usedeš na rampo, se mi zdi, da se vse vrne. Ko še hodiš gor, ne veš, kaj lahko pričakuješ, nato pa ti je vse jasno. Moja želja je in upam, da se bomo s prijatelji dogovorili, da bi šli skočit v Planico na večjo napravo. Takšne prireditve, kot je bila v Sebenjah, pa so pomembne, da se s prijatelji družimo in vidimo. Zanimivo je bilo," je dejal Rok, ki je lani dokončal študij (medijska produkcija – internetni dizajn), od skokov pa je oddaljen že dolgih sedem let.

S športom se še vedno ukvarja, v veliko veselje mu je zlasti plezanje, zvesto pa spremlja tudi slovenske skakalce, ki so v zadnjih letih velikokrat navduševali: "Zadnja sezona je bila nora. Upam, da bodo hodili po tej poti tudi v prihodnje. Lepo je videti, da jim uspeva."

Denarne nagrade so zdaj bistveno večje, kot so bile tedaj, ko je skakal še sam, a so se tudi njemu zaradi uspehov odprla vrata. "Z rezultati pride veliko. Sponzorji ti dajejo denar, ker si bolj prepoznaven. V sebi sem imel veliko željo zmagati na takšnem tekmovanju, kot je bilo svetovno prvenstvo v Oberstdorfu. Ogromno mi pomeni, da sem dosegel svoj cilj," se je Rok še dotaknil vrhunskega rezultata izpred devetih let.

Ne spreglejte