Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
13. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Natisni članek

Četrtek, 13. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Šokirana in zgrožena Vesna Fabjan: Pravijo, da sem prestara

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Vesna Fabjan | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Že lani je imela Vesna Fabjan precej burno pomlad, ko se je z vodstvom zveze dogovarjala, da bi rada trenirala po posebnem programu. Po letošnji sezoni ne kaže nič drugače, saj je bila po sobotnem sestanku šokirana, tako da so se stvari zdaj še zaostrile. "Upam, da bodo začeli razmišljati, kaj je dobro za slovenski tek, in bodo osebni interesi ostali v ozadju."

Vesna Fabjan, bronasta olimpijka z olimpijskih iger v Sočiju, tudi letos ni imela najboljše sezone. Dosegla je eno uvrstitev v finale (Toblach, 6. mesto), kar je manj od njenih pričakovanj. Tudi letos se je pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju ubadala z boleznijo. Ta bolezen pa naj bi bila tudi plod vseh zdrah, ki so se dogajale že med sezono.

Za vsako stvar se je morala zagovarjati. | Foto: Vid Ponikvar Za vsako stvar se je morala zagovarjati. Foto: Vid Ponikvar Med sezono o nekaterih stvareh ni želela govoriti

"Na splošno bi lahko rekla, da je bila ponesrečena sezona. Vseskozi se me je držala smola. Pri smučeh sem imela prevečkrat težave. Zgodilo se je, da so serviserji v želji, da bi mi čim bolje pripravili smuči, pri mojem najboljšem paru zažgali maso, tako da so bile smuči pol sezone neuporabne. Bilo je kar precej smole in stresa."

Fabjanova je že na svojem profilu na Facebooku zapisala, da je bila letos zanjo ena od najbolj turbulentnih sezon. Vprašali smo jo, kaj je imela s tem v mislih. "Dogajale so se stvari, ki so vsem nevpletenim ostale skrite. Med sezono o teh stvareh nisem želela govoriti. Pri vodilnih ni bilo prave podpore in za vsako stvar sem se morala zagovarjati. To je bilo najhuje. Bilo je precej neprijetnih stvari. Ves čas sem bila nervozna in nisem imela miru, sploh na tekmah."

Bila sem šokirana in zgrožena

Ravno zaradi tega so imeli v soboto sestanek na to temo, kjer je povedala, da si ne želi še ene takšne sezone. Bila sem šokirana in zgrožena, ker sem dobila odgovore, da so od moje (olimpijske op. p.) medalje minila že tri leta in da sem že prestara. Res sem bila šokirana, da takšne besede slišim od človeka, ki je športni pedagog in konec koncev tudi nekdanji trener Petre Majdič. V mislih imam Roberta Slabanjo. Te besede so bile preveč, da bi v takšnih odnosih lahko nadaljevala in dosegala vrhunske rezultate."

Nekdanji trener Petre Majdič jo je šokiral s svojo izjavo. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji trener Petre Majdič jo je šokiral s svojo izjavo. Foto: Vid Ponikvar

Simonu Janu, predsedniku panoge, je Besničanka dejala, da želi zagotovilo, da se te stvari ne bodo več dogajale, in da se samo na lepe besede ne more več zanašati. Prav tako pa si želi nekaj več spoštovanja od Stefana Saracca, glavnega trenerja reprezentance. "Če ne treniram z njimi, to ne pomeni, da sem proti njim. Na te težave sem opozorila, zdaj čakam, kako se bodo odločili. Nisem postavila nobenih zahtev, ki bi bile nerealne. Zdaj lahko samo čakam," je razkrila 32-letna slovenska tekmovalka, ki je že sredi zime vodstvo opozarjala, da se spomladi ne namerava znova prepirati.

Stefano Saracco je prvo ekipo prevzel lani. | Foto: Vid Ponikvar Stefano Saracco je prvo ekipo prevzel lani. Foto: Vid Ponikvar

Bi se pod določenimi pogoji pridružila reprezentantom in italijanskemu trenerju?

Stefan Saracco, je prvo ekipo prevzel lani in ne moremo spregledati dejstva, da so tekmovalci dosegli nekaj vidnih rezultatov. Najbolj opažena je bila zmaga mlade Anamarije Lampič, ki je na olimpijskem prizorišču v Pjongčangu, sicer v nekoliko okrnjeni konkurenci, dosegla zmago. Velik napredek pa sta pokazala tudi oba fanta – Janez Lampič in Miha Šimenc.

Naša sogovornica meni, da je zanjo še vedno najbolje, da trenira pod vodstvom Marka Gracerja in, kot nam je zaupala, odnosi med njo in italijanskim strokovnjakom so se skrhali. "Glavni trener postavlja svoje pogoje. In ker sem jaz delala po svoje, je to vzel kot nekaj proti njemu. Proti njemu nimam nič. Komunikacija med nama je bila do Tour de Skija povsem normalna. Potem se je začelo vse skupaj 'lomiti', tako da sva se v Lahtiju konkretno pogovorila. To je bil jasen znak, da tako z njim ni mogoče delati."

Vesna Fabjan je prepričana, da v tem športu lahko še kaj pokaže. | Foto: Sportida Vesna Fabjan je prepričana, da v tem športu lahko še kaj pokaže. Foto: Sportida

Kljub vsemu motiv ostaja

Prihodnje leto je olimpijsko leto in Fabjanova je prepričana, da v tem športu še ni rekla zadnje besede. "Osebno imam zelo velik motiv … V letošnji sezoni sem imela ogromno smole in res imam željo, da bi se mi izšlo. Težko zdaj rečem, ali sem optimist ali ne. Po sobotnem sestanku bi težko rekla. Tekme ni konec, dokler ne prečkaš ciljne črte. Seveda pa si najbolj želim, da bi se vse skupaj rešilo."

Ne spreglejte