Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
10.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,91

Natisni članek

skoki Noriaki Kasai Saporo Žak Mogel Timi Zajc Timi Zajc Lovro Kos Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc

Petek, 16. 2. 2024, 10.02

2 meseca, 1 teden

Smučarski skoki, kvalifikacije (m), Saporo

Legendarnemu Kasaiu uspelo, slovenski orli med najboljšimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,91
Peter Prevc | Peter Prevc se je vrnil v svetovni pokal. V kvalifikacijah je imel 12. dosežek, a bi se uvrstil med najboljšo deseterico, če ob doskoku ne bi imel težav zaradi novozapadlega snega. | Foto Guliverimage

Peter Prevc se je vrnil v svetovni pokal. V kvalifikacijah je imel 12. dosežek, a bi se uvrstil med najboljšo deseterico, če ob doskoku ne bi imel težav zaradi novozapadlega snega.

Foto: Guliverimage

​V Saporu na Japonskem sta za ta konec tedna načrtovani posamični preizkušnji. Junak kvalifikacij je postal Avstrijec Manuel Fettner, ki je bil s 136,5 metra krepko pred konkurenco. Štirje Slovenci so se uvrstili med najboljših 15, najvišje je bil Domen Prevc na sedmem mestu. Oči so bile uprte tudi v 51-letnega ljubljenca skakalnega občinstva Noriakija Kasaia. Na treningu je imel 23. rezultat, tudi v kvalifikacijah pa mu je uspel skok, s katerim si je zagotovil mesto na sobotni preizkušnji. To bo zanj že 570. tekma za svetovni pokal.

Peter Prevc
Sportal Luksuz za Petra Prevca, ki si bo potovanje na Japonsko popestril s Pahorjem #video

Smučarski skakalci so po krajšem popotovanju v ZDA nemudoma poleteli v Saporo na Japonsko, kjer jih v soboto in nedeljo čakata individualni preizkušnji. Največ zadovoljstva na obrazu je imel ob odhodu iz Amerike Lovro Kos, ki se je na posamičnih preizkušnjah veselil prve zmage in še drugega mesta.

Kot zadnji se je slovenski delegaciji priključil Peter Prevc, ki je nedavno naznanil, da se bo po koncu sezone upokojil. Najizkušenejši mož v naši izbrani vrsti v ZDA ni skakal, po krajšem premoru pa se je karavani svetovnega pokala spet priključil na Japonskem.

Peter je bil ob Domnu Prevcu in Kosu tudi naš najboljši mož v kvalifikacijah. Mlajši brat je imel s 131,5 metra sedmi dosežek, Lovro je naredil doskok pri 130 metrih, kar je zadostovalo za osmo mesto, Peter pa je s 129 metri in težavami ob doskoku zaradi novozapadlega snega končal kvalifikacije na 12. mestu. Timi Zajc je bil s 127,5 metra tri mesta nižje po razpredelnici, skok pa se ni posrečil Žaku Mogelu, ki je imel šele 44. rezultat.

Kasaiu uspelo

Danes je bil poseben dan za 51-letnega Noriakija Kasaia, ki si je želel zagotoviti nastop na 570. tekmi za svetovni pokal. Najprej je imel na treningu 23. dosežek, v kvalifikacijah pa se mu podoben skok ni izšel po željah, ampak je bil dovolj, da si je s 45. mestom zagotovil nastop na sobotni preizkušnji, ki se bo začela ob 8. uri po našem času.

Noriaki Kasai bo v soboto nastopil na 570. tekmi za svetovni pokal. | Foto: Guliverimage Noriaki Kasai bo v soboto nastopil na 570. tekmi za svetovni pokal. Foto: Guliverimage

Sicer so se kvalifikacije začele z enourno zamudo. Predvidene so bile ob 8. uri, vendar je vodstvo tekmovanja takrat prižgalo zeleno luč šele za trening, saj so morali domačini prej zaradi novega snega popraviti doskočišče. Le 13 skakalcev se je pred prestavitvijo spustilo po zaletni smučini, nakar so trening prestavili na 8. uro, kvalifikacije pa na uro zatem. Na treningu je bil s 138 metri najdaljši vodilni v svetovnem pokalu Stefan Kraft.

Noriaki Kasai
Sportal Noriaki Kasai v boj za to, kar mu je zadnjič uspelo pred več leti

Kvalifikacije, Saporo (M):

Rezultati treninga

Mesto Ime Dolžina skoka
1. Kraft, Stefan 138.0 metra
2. Fettner, Manuel 132.0
3. Zniszczol, Aleksander 129.5
4. Prevc, Domen 129.5
5. Kobayashi, Sakutaro 136.5
19. Prevc, Peter 121.0
20. Kos, Lovro 118.0
23. Kasai, Noriaki 125.0
23. Mogel, Zak 117.0
28. Zajc, Timi 116.5
Irina Avakumova
Sportal Odločila se je za predčasen konec kariere
Ne spreglejte