Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
17.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš Jernej Damjan Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Nejc Dežman

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 17.39

6 let, 6 mesecev

Domen Prevc skromen, na tekmi pet Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Domen Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Smučarski skakalci so se po uvodni tekmi norveške turneje v Oslu preselili v Lillehammer. Na ponedeljkovih kvalifikacijah je nastopilo sedem slovenskih orlov. Pet se jih je uvrstilo na torkovo tekmo, najboljši od naših je bil Jernej Damjan, ki je bil na koncu enajsti. Najboljši je bil Nemec Markus Eisenbichler.

Oblačni Lillehammer je drugič v letošnji sezoni pozdravil najboljše smučarje skakalce sveta, med katere se je po krajšem premoru zaradi padca forme vrnil Domen Prevc. Naš najmlajši skakalec je v ekipi za norveško turnejo zamenjal Tilna Bartola. Kvalifikacije je tako za Slovenijo odprl Nejc Dežman, ki s 114 metri in 105,8 točkami v slabih pogojih žal ni ujel uvrstitve na jutrišnjo tekmo. Na koncu je zasedel 52. mesto, za Anžetom Semeničem, ki je skočil 120 metrov, v malce boljših pogojih pa je zbral 112,7 točk in je osvojil 50. mesto. Na tekmo se ni uvrstil, ker je v vetrovne pasti padel Daniel Andre Tande, ki je s 112.5 metri zasedel 51. mesto. To sta bila tudi edina neuspešna Slovenca v tokratnih kvalifikacijah.

Vetrovna lotreija

Zelo dobro je interval precej boljših pogojev izkoristil Anže Lanišek, ki je v rahlem vzgorniku poletel do 137 metrov, zbral pa je 141,4 točk, kar je pomenilo gladko uvrstitev na tekmo (13. mesto). Jernej Damjan je po slabšem skoku na treningu v kvalifikacijah skočil zelo dobro, do 137 metrov ob dokaj mirnem ozračju, 145,6 točk pa ga je poneslo na 11. mesto. V vetrovni loteriji je Jurij Tepeš izkušeno izvlekel 121 metrov, 120,8 točk pa je bilo dovolj za 37. mesto v kvalifikacijah.

Petru Prevcu ni najbolj uspel skok v kvalifikacijah. | Foto: Sportida Petru Prevcu ni najbolj uspel skok v kvalifikacijah. Foto: Sportida

Brata Prevc nista ponovila skoka s treninga

Na tekmo sta bila neposredno uvrščena oba brata Prevc, ki pa v kvalifikacijah nista pokazala skokov s treninga. Peter Prevc je s 131 metri in s precej nižjega zaletišča kot večina tekmecev zbral 140,9 točk in je končal tik za Damjanom in Laniškom na 14. mestu. Domen Prevc je skočil najslabše danes, s 118.5 metri še z naletnega mesta nižje kot Peter pa je zbral 123,4 točk in je zasedel 33. mesto med vsemi v kvalifikacijah. V vetrovne pasti današnjih kvalifikacij se je sicer poleg že omenjenega Tandeja ujelo kar nekaj skakalcev, bolj kot se je približeval konec, bolj težko je bilo. Kvalifikacije je tako dobil Markus Eisenbichler s 140.5 metri in kar 163,1 točkami.

Skupno po šestih serijah norveške RAW AIR turneje še naprej vodi Stefan Kraft, Peter Prevc je padel na 6. mesto z zaostankom 69 točk za vodilnim Avstrijcem.

Jernej Damjan je bil v kvalifikacijah najboljši od naših. | Foto: Sportida Jernej Damjan je bil v kvalifikacijah najboljši od naših. Foto: Sportida

Na treningu brata Prevc zelo daleč

Pred kvalifikacijami so organizatorji izpeljali dve seriji za trening. V prvi seriji je bil s 142.5 metri najboljši Eisenbichler, Domen Prevc je s 134.5 metri imel šesto oceno. V drugi seriji je bil najboljši Kraft s 138.5 metri, Peter Prevc pa je s 135 metri imel drugo oceno, Domen pa s 128 metri deveto. Tretja tekma norveške turneje bo na sporedu jutri ob 17. uri.

Tekma na norveškem prizorišču se bo v torek pričela ob 17. uri.

 

Ne spreglejte