Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Planica Planica Vikersund rekord

Torek, 26. 3. 2013, 13.35

8 let

Slovenski in norveški letalci pripravljeni na boj rekordov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letalnici bratov Gorišek je Vikersund leta 2011 prevzel rekord v poletih, že v novi sezoni bi se lahko najdaljša daljava vrnila pod Ponce. Slovenski in norveški letalci pričakujejo vojno za rekorde.

Slovenija in Norveška imata pri poletih kar nekaj skupnega. Obe imata izvrstne letalce in letalnici, ki s poleti jemljeta dih. Letalnica bratov Gorišek je dolga leta veljala za rekorderko pri poletih, nato pa so se na severu Evrope odločili, da bodo imeli tudi sami rekorderko. In leta 2011 je Johan Remen Evensen s poletom 246,5 metra postavil rekord. Pred tem je v Planici znašal 239 metrov, lastil pa si ga je njegov rojak Bjorn Einar Romoren. Kmalu se bo začela prenova letalnice pod Poncami, tako da lahko pričakujemo pravo vojno rekordov med Slovenijo in Norveško. "To bo zanimivo, saj bomo lahko na obeh letalnicah lovili daljave in rekorde. Bo zabavno," se že veseli dvobojev Norvežan Anders Fannemel, ki je primerjal obe letalnici: "Letalnica v Vikersundu je lepša, vendar pa je tu vzdušje boljše. V Planici vedno uživam. Je zahtevna, vendar pa rad tu skačem."

Slovenski rekorder je Robert Kranjec, ki je osebni in državni rekord dosegel lani v Vikersundu. Pristal je pri 244 metrih. V Planici je v zadnjih letih navduševal, lani je zmagal kot prvi Slovenec po letu 1998. V posamični konkurenci ima pod Poncami še štiri stopničke in še dve v ekipni. Zato bo tudi v prihodnje glavni lovec na rekorde. "V dobrih pogojih se da leteti daleč. V prejšnjih dresih se je dobesedno jadralo, zdaj pa kar padaš. Če bodo razmere ugodne, se bo lahko v Planici po prenovi skočilo do rekorda. Vse je odvisno od razmer v zraku, zdaj, ko imamo oprijete drese," pravi naš najizkušenejši "orel".

Njegov reprezentančni kolega Jurij Tepeš je v četrtek okusil tudi ne najbolj prijetno stran poletov. V poskusni seriji je padel, na srečo pa ostal nepoškodovan. Padec ga je predramil, tako da je v nedeljo na zadnji tekmi sezone poletel do zmage. Svoje prve v svetovnem pokalu. Sam ima o rekordih posebno razmišljanje: "Vedno pravim, da je treba rampo višje postaviti, da bo lahko prišlo do rekorda. To je tisto, kar nas žene naprej. Treba je pokazati dobre skoke in iti čim dlje. Jaz se že veselim, da bo večja skakalnica, hkrati pa bo po vsej verjetnosti veliko bolj varna. In če bodo poleti še daljši, potem bodo navijači še bolj uživali."

Zadnji Norvežan, ki smo ga vprašali, kaj si misli o boju za rekorde med Planico in Vikersundom, je bil Anders Bardal, ki pa je najdlje poletel v Planici. Osebni rekord 30-letnika znaša 227 metrov. "Za zdaj mi je bolj pri srcu Planica. Gre sicer za zahtevno letalnico. Ko skačeš dobro, je vse dobro, ko skačeš slabo, potem ti je težko," je za začetek Bardal nekaj besed namenil Planici, nato pa se dotaknil še obračuna med obema letalnicama: "Prepričan sem, da bo kar nekakšna manjša tekma, katera letalnica bo imela rekord v daljavi."

Ne spreglejte