SiolNET. Sportal Zimski športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovencem so se nasmihale stopničke, na koncu le sedmi

4

termometer

Norvežani so novo sezono svetovnega pokala v smučarskih skokih v domačem Lillehammerju na tekmi mešanih ekip začeli z zmago, drugi so bili Japonci in tretji Italijani. Slovenija je zasedla 7. mesto.

Prva tekma v sezono 2012/2013 so odprle mešane ekipe. Kot prva je za Slovenijo nastopila Maja Vtič, ki je skočila 85,0 m, kar je bilo dovolj za osmo mesto po prvem sklopu tekmovalcev. V drugo so nastopili moški. Slovenske barve je v drugem sklopu tekmovalcev zastopal Klemen Pungertar, a svoje nalogo ni opravil najbolje, skočil je še tri metre manj od Vtičeve - Slovenija je zasedala 9. mesto ob trinajst prijavljenih ekip. Nekoliko bolje je nastopila Eva Logar, ki je pristala pri 93,5 m in pridobila tri mesta. Kot zadnji je za Slovenijo nastopil Peter Prevc, ki je prav tako solidno opravil s svojim skokom. Pristal je pri 95,0 m. Slovenija je po prvi seriji zasedala 4. mesto. Vodila je Norveška pred Japonsko in Italijo, Slovenija ima za Italijani le 0,9 točke zaostanka. Avstrija je zasedla šele 9. mesto in ne bo nastopila v finalni seriji. Diskvalificiran je bil Andreas Kofler.

V drugi seriji je rezultat s prve popravila Vtičeva, ki je skočila kar štiri metre in pol več. Odlično je svojim drugim skokom opravil tudi Pungertar, ki je skočil kar deset metrov več kot v privi seriji. Slovenija je po dveh nastopih v drugem delu zasedala tretje mesto. Sledil je nastop Logarjeve, kateri se je nastop v drugo ponesrečil. Skočila je le 83,0 m in prejela slabe ocene. Slovenija je pred zadnjim nastopom zasedala peto mesto, ki ga je še pokvrail Prevc. V slabih vremenskih pogojih je skočil le 76,5 m. Slovenija je tasko v finalu prehitela le Švicarje in zasedla 7. mesto. Zmagali so domačini pred Japonci in Italijani.

"Za nami je težka tekma. Priznamo, da smo si obetali več. Vsak tekmovalec in tekmovalka je sestavil en soliden skok in v drugem skoku napravil grobo napako. Tem napakam se bomo posvetili in jih minimalizirali, kar bo dovolj za najvišja mesta. Osebno gledam, da je še veliko rezerv, ki jih bomo odpravljali. Bile so težke razmere za nastop, vendar se na to ne bi oziral. Vedno stremim na samo tehnično izvedbo skokov," je po tekmi menil glavni ženski trener Matjaž Triplat ter dodal, da je pred tekmo mešanih ekip lepa prihodnost: "Predvsem nova formula, ko so dekleta pričela tekmovanja, fantje nadaljevali, znova dekle in na koncu fantje. Tako nastane več nepredvidljivih situacij. Na ta modul tekmovanja so zelo dobri odmevi."

"Med tekmo je kazalo veliko bolje. Končali smo tam, kjer smo tekmo tudi pričeli. Zadovoljen nisem, razočaran pa tudi ne. Konec koncev je bil cilj popraviti Courchevel in priti v finale, kar nam je tudi uspelo. Peter v finalnem nastopu poskusil nekoliko izboljšati svoj nastop. Razmere sicer ni imel najboljše, vendar so smučarski skoki šport v naravi," pa je tekmo ocenil moški trener Goran Janus.

Štirje Slovenci na posamični tekmi

Mesto na štartu v novo sezono je imel neposredno zagotovljeno Robert Kranjec, saj se je lani v skupnem seštevku svetovnega pokala uvrstil med najboljšo deseterico. Kranjčan je pristal pri 91,5 metrih. Poleg njega bomo na sobotni tekmi videli še Petra Prevca (92,0 m; 18. mesto), Jako Hvalo (91,5; 19.) in Jurija Tepeša (89,5; 21.). Skok se je Jerneju Damjanu (61,5; 60.) povsem ponesrečil, Matjaž Pungertar pa je bil zaradi neustreznega dresa diskvalificiran.

Na kvalifikacijah, ki so potekala v nič kaj zimskih razmerah - na skakalnici je termometer pokazal 5 stopinja Celzija – je bil najboljši Čeh Lukas Hlava (98,0 m), drugi je bil Japonec Reruhi Šimizu (101,5), tretji pa njegov rojak Taku Takeuči (98,0).

V soboto se bo sezona smučarskih skokov v olimpijskem Lillehammerju nadaljevala z uvodnima posamičnima tekmama tako v ženski kot moški konkurenci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin