Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 1. 2023,
9.22

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

3

Natisni članek

svetovni pokal smučarski skoki Zao Maja Vtič Nika Prevc Nika Prevc Katra Komar Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar

Nedelja, 15. 1. 2023, 9.22

1 leto, 3 mesece

SMUČARSKI SKOKI, ZAO (Ž)

Pinkelnigova do nove zmage, Križnarjevi doskok odnesel stopničke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

3

Nika Križnar | Nika Križnar je končala 1,7 točke za zmagovalnim odrom, na šestem mestu. | Foto Guliverimage

Nika Križnar je končala 1,7 točke za zmagovalnim odrom, na šestem mestu.

Foto: Guliverimage

Zmagovalka posamične preizkušnje v zasneženem Zau je Avstrijka Eva Pinkelnig. Druga je bila Nemka Selina Freitag, tretja pa Norvežanka Anna Odine Ström. Najboljša Slovenka je bila na šestem mestu Nika Križnar, ki ji je doskok odnesel stopničke. Za temi je zaostala 1,7 točke. Do točk še tri Slovenke, Nika Prevc je bila 8., Ema Klinec 18., Katra Komar pa 22.

Nika Križnar Zao 2023
Sportal Avstrijki suvereno do zgodovinske zmage, Slovenki za najboljšimi

Smučarske skakalke so v soboto opravile z zgodovinsko tekmo ženskih dvojic, na kateri sta Slovenki Ema Klinec in Nika Križnar v zahtevnih razmerah, v megli in vetru, zasedli peto mesto. Danes pa so se skakalke pomerile še na drugi posamični preizkušnji na tem prizorišču. Na prvi je v petek slavila devetnajstletna Kanadčanka Alexandria Loutitt, danes pa se je nove zmage svetovnega pokala veselila včerajšnja zmagovalka superekipne tekme Eva Pinkelnig.

Selina Freitag je z drugim mestom vpisala uspeh kariere. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Selina Freitag je z drugim mestom vpisala uspeh kariere. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Avstrijska veteranka je s 96 metrov dolgim skokom vodila že po prvi seriji, ki jo je spremljalo sneženje. A njeno vodstvo ni bilo zajetno, pred drugo Selino Freitag, ki ji je z 98,5 metra uspel najdaljši skok, je imela zgolj 0,3 točke prednosti. Najboljšo trojico je s tremi točkami zaostanka zaključevala Norvežanka Thea Minyan Björseth. Pinkelnigova je v finalu pristala pri 98,5 metra, kar je bila daljava finala, in zadržala vodstvo. Freitagovo je prehitela za 1,3 točke, Nemka je z drugim mestom vknjižila rezultat kariere.

Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra se je s četrtega mesta po polovici prebila Norvežanka Anna Odine Ström, ki je imela že deset točk zaostanka za zmagovalko. Norveški ekipni uspeh sta dopolnili Silje Ospeth, ki je z 12. napredovala na četrto mesto, in Björsethova, ki se ji finalni skok ni posrečil, tako da je s tretjega zdrsnila na peto. Vse tri Norvežanke je ločevalo zgolj 0,6 točke.

Eva Pinkelnig slavi osmo posamično zmago v karieri, peto posamično te sezone. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eva Pinkelnig slavi osmo posamično zmago v karieri, peto posamično te sezone. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Križnarjeva za 1,7 točke zgrešila zmagovalni oder

Tik za njimi je končala Nika Križnar, ki je po prvi seriji zasedala peto mesto (94,5 metra), v finalu pa skočila 98 metrov, a za doskok prejela slabše ocene in tako za 1,7 točke zgrešila stopničke.

"Japonska je za nami. Če vse skupaj povzamem, moram reči, da sem zadovoljna s Saporom, saj sem izpolnila svoj cilj in nadgradila najboljši rezultat. Zao mi bo zame vedno uganka. Kadarkoli sem tu, mi vedno malo zmanjka za stopničko. Tokrat je bil to podpis, telemark, za kar sem zelo jezna. Glede skokov pa sem lahko zelo zadovoljna, da sem naredila korak naprej od včerajšnje superekipne tekme, kjer sem imela zelo veliko težav. S skoki sem zelo zadovoljna, rezultatsko pa bo treba pokazati še kaj več;" je po koncu japonske turneje za Smučarsko zvezo Slovenije dejala Križnarjeva.

Nika Prevc do druge najboljše uvrstitve v karieri

Odlično je nastopila tudi najmlajša v slovenski vrsti Nika Prevc. V finalu je 95 metrom iz prve serije dodala še en meter in napredovala s 13. na 8. mesto, kar je njena druga najboljša uvrstitev kariere. V Lillehammerju in na Ljubnem je bila sedma. 

"Z današnjim dnem sem zelo zadovoljna, ker sem prvič v tej sezoni pokazala dva zelo dobra skoka, in to brez kakšnih večjih napak, ki bi me stale uvrstitev," je po osmem mestu dejala Prevčeva.

Nika Prevc je zasedla osmo mesto, le v Lillehammerju in na Ljubnem je bila v razvrstitvi višje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nika Prevc je zasedla osmo mesto, le v Lillehammerju in na Ljubnem je bila v razvrstitvi višje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Manj prepričljiva je bila Ema Klinec, skoka, dolga 87,5 in 90,5 metra, sta zadostovala za 18. mesto. Do točk je prišla tudi Katra Komar (87, 88 metrov), ki je s 26. mesta napredovala na 22.

Maja Vtič je bila s skokom, dolgim 84,5 metra, prekratka za finale, zasedla je 35. mesto.

"Križnarjeva podarila že kar nekaj stopničk" "Če ocenim celotno Japonsko, smo lahko zadovoljni. V bistvu se nam s takšnim izplenom s te težke turneje še ni uspelo vrniti."  | Foto: Grega Valančič/Sportida "Če ocenim celotno Japonsko, smo lahko zadovoljni. V bistvu se nam s takšnim izplenom s te težke turneje še ni uspelo vrniti." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Če ocenim današnjo tekmo, je ta v skladu s celotno sezono. Lepi skoki Nike Križnar, žal ponovno brez telemarka. Letos je podarila že kar nekaj stopničk in to bo treba izpopolniti. Niki Prevc je danes končno uspelo, da je bila bolj točna na odskočni mizi. Osmo mesto je zelo lep rezultat. Ema Klinec je bila danes brez pravih občutkov, a se ji ni izšlo. Lep nastop Katre Komar. Če ocenim celotno Japonsko, smo lahko zadovoljni. V bistvu se nam s takšnim izplenom s te težke turneje še ni uspelo vrniti. Je pa tudi res, da po novem letu nismo imeli možnosti treninga, tako da zdaj odhajamo v Planico, da izpopolnimo telemark," pa je po zadnji tekmi v deželi vzhajajočega sonca v izjavi za SZS razmišljal glavni trener Zoran Zupančič.

Nadaljevanje konec januarja v Nemčiji

Skakalke bodo imele prihodnji konec tedna tekmovanja prost, svetovni pokal se bo 27. januarja nadaljeval v Hinterzartnu.

Pinkelnigova še povečala prednost   Avstrijka ima v skupnem seštevku več kot 260 točk prednosti. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Avstrijka ima v skupnem seštevku več kot 260 točk prednosti. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V skupnem seštevku svetovnega pokala je Pinkelnigova še povečala vodstvo.

Z novo zmago je presegla tisočico. Pred najbližjo zasledovalko, danes sedmo Katharino Althaus, ima 263 točk prednosti, tretja Strömova zaostaja že 369 točk.

Najboljša Slovenka Križnarjeva je peta.

Vrstni red svetovni pokal:

1. Eva Pinkelnig - 1.016 točk
2. Katharina Althaus - 753
3. Anna Odine Ström - 647
4. Silje Opseth - 583
5. Nika Križnar - 565
7. Ema Klinec - 475
14. Urša Bogataj - 249
21. Nika Prevc - 143
37. Katra Komar - 27
41. Maja Vtič - 6
51. Nika Vetrih - 1

 

Izidi, Zao:

 1. Eva Pinkelnig (Avt)         230,1 (96/98,5)
 2. Selina Freitag (Nem)        228,8 (98,5/98)
 3. Anna Odine Ström (Nor)     220,1 (95/96,5)
...
 6. Nika Križnar (Slo)          218,4 (94,5/98)
 8. Nika Prevc (Slo)            214,8 (95/96)
18. Ema Klinec (Slo)            197,5 (87,5/90,5)
22. Katra Komar (Slo)           185,0 (87/88).

- ni nastopila v finalu:
35. Maja Vtič (Slo)              81,2 (84,5)

Pokal narodov:

 1. Avstrija                          2.269
 2. Norveška                      2.013
    Nemčija                         2.013
 4. Slovenija                     1.671
...

Kvalifikacije domačinki, Križnarjeva peta

Nedeljske kvalifikacije je dobila Juki Ito, ki je skočila 95 metrov. Enaka dolžina je uspela Niki Križnar, ki pa je dobila slabše ocene in je kvalifikacijsko serijo končala na petem mestu. Ema Klinec je bila sedma (90 m). Na tekmo so se v konkurenci 45 skakalk uvrstile tudi Katra Komar z 20. rezultatom (83,5 m), Nika Prevc z 22. (83,5 m) in Maja Vtič, ki je bila na kvalifikacijah 33. (79 m).

Nika Križnar Zao 2023
Sportal Velika zmaga za kanadsko najstnico, Nika Križnar spet med najboljšimi
Ne spreglejte