Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
1. 3. 2016,
15.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Severin Freund Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 1. 3. 2016, 15.00

7 let, 12 mesecev

Severin Freund: Ni bilo vprašanje, ali ga bo Prevc osvojil, ampak kdaj ga bo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Peter Prevc je nedvomno moja motivacija. Pokazal je, da lahko skačeš na tako visoki ravni še dlje, kot sem jaz lani," je spregovoril nemški skakalni šampion Severin Freund.

V skakalnem svetu Severin Freund velja za zelo spoštljivega tekmovalca. V prid temu ne govorijo le rezultati, ampak se že ob prvem stiku z njim vidi, da je prav tako velika oseba. Vedno pozdravi dosežke drugih tekmovalcev, jim čestita, jih spoštuje in nič ni drugače, ko beseda nanese na našega skakalnega šampiona Petra Prevca. Z vsem srcem mu privošči, kar je dosegel v tej sezoni, hkrati pa mu je motivacija za prihodnjo, kot je bil on zanj po lanski Planici, kjer se je ob enakem številu točk, a z več zmagami, veselil velikega kristalnega globusa.

Kako vidite letošnjo sezono, ko vi gledate Petru v hrbet za razliko od lani, ko je on vam? Očitno dela v boljšem stilu. Skrajno konstanten je. Skozi celotno sezono skače odlično. Na začetku je začel malce počasneje, ko je bil v Lillehammerju enajsti, od Engelberga naprej pa je v polnem zagonu. Le na redkih tekmah je pokazal, da je malce ranljiv. Finski prizorišči se mu nista izšli, kot je verjetno načrtoval, vendar smo imeli tam skakalci težke pogoje.

Kje mislite, da je naredil napredek? Peter je bil vedno močan tekmovalec. Medalje je osvajal že zelo zgodaj. Po zadnjih dveh sezonah, ko je bil po koncu svetovnega pokala dvakrat na odru za zmagovalce, in to z istim skakalcem, je jasno, da ni več vprašanje, ali bo osvojil svetovni pokal, ampak kdaj ga bo. Ta sezona je zanj popolna.

Kako ste se počutili lani v Planici, ko ste pred njegovim domačim pragom v Planici osvojili veliki kristalni globus, oba pa sta imela 1.729 točk? Večji del obraza se je smejal, en del pa je bil prav tako žalosten. Če imata dva tekmovalca po tako dolgi in naporni sezoni na koncu enako število točk, bi bilo pošteno, da bi oba dobila veliki kristalni globus. Pravilo z več zmagami je prisotno in moramo ga spoštovati, vendar se tako redko zgodi, da sta dva enaka po številu točk, da bi bili smiselni dve lovoriki. Morda je bila to zanj motivacija za to sezono, v kateri je osvojil vse.

Ste se takrat zahvalili Juriju Tepešu, ki je v drugi seriji poletel izjemno in s četrtega mesta napredoval na prvo ter Petru nenamerno odščipnil nekaj točk? (Smeh, op. p.) Nisem imel jajc, da bi se zahvalil Juriju, ker je bil v težkem položaju. Ko skačeš na letalnicah, se ne moreš kar odločiti, da boš za reprezentančnega kolega skočil krajše. Ko si v zraku, ne moreš narediti nič. V Planici je bil takrat močan, vendar letos ne bo pomembno, kako dobro bo Jurij letel, saj bo vse v znamenju Petra.

Ali je Peter vaša motivacija za naslednjo sezono? Zagotovo. Pokazal je, da lahko skačeš na tako visoki ravni še dlje, kot sem jaz lani. Naslednje leto bo svetovno prvenstvo v Lahtiju, kjer nista njegovi najljubši skakalnici. Sam sem bil tam v zadnjih letih dober. Zame bo velika motivacija, da bom prišel nazaj. Mislim, da bi imel na novoletni turneji malenkostne možnosti, če ne bi padel v Innsbrucku v poskusni seriji in bi običajno skakal. Morda bi bilo zanimivo, kar se tiče novoletne turneje, vendar je to šport in te stvari se dogajajo. Vstati moraš, izzivi pa delajo šport tako zanimivega. Za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala pa ni bilo nikoli vprašanje, kdo bo zmagal, ker je bil Peter preveč dominanten. Nekaj tekem pred koncem je že postal najboljši. Letos je takšno leto, morda pa bo naslednje zgodba drugačna.

Ko gledamo vaju s Petrom, je navzven videti, da sta oba skromna skakalca in sta si do določene mere podobna. Kako vi vidite to? S Petrom sva zelo delavna. Imava zadane cilje. Peter je v zmagovalno fazo prišel hitreje od mene. Lepo je imeti nekoga toliko časa zdaj zraven. Ključno je bilo verjetno pred dvema letoma v Planici, kjer je že bilo jasno, da je veliki kristalni globus v rokah Kamila Stocha. Spomnim se, da je bilo vreme zelo slabo, vendar sva imela izjemno tekmo. Mislim, da sem skočil 141 metrov, kar je bilo zame odličen dosežek, on pa me je še prehitel (Peter je skočil 142 metrov, op. p.). Takšni trenutki delajo šport. Če pa imaš ob sebi še takšnega skakalca, s katerim lahko tekmuješ, je šport še bolj zabaven in v večji užitek.

Še vedno uživate v skokih, tako kot ste v mlajših letih? Nedvomno. Zame je največja motivacija ta, da se pri športu zabavam. Mislim, da so del skrivnosti tudi drugi vzvodi motivacije, kot so slava, denar, uspeh, vendar te stvari ne pripeljejo daleč. Ko delaš trdo, moraš ob tem uživati, kajti če ti je težko, kar delaš, v skokih ne boš uspel. Najbolj pomembna stvar v skokih je, da uživamo in se zabavamo. Glava je namreč zelo pomembna. Ni vsak dan treninga in ni vsaka tekma najlepša stvar na svetu, bodo neuspehi, vendar mislim, da sem izbral najlepšo mogočo stvar.

Za konec povejte, če pripravljate kakšen trik, kako bi Prevcu lahko predali veliki kristalni globus v Planici? (Smeh, op. p.) Ne vem, v bistvu je to dobra ideja. Nekaj dobrega se bom moral spomniti. Sicer pa Peter skozi celotno sezono skače izjemno. V zadnjih letih česa takega nismo videli. Vse lovorike je osvojil. Le še mali kristalni globus v razvrstitvi poletov je na voljo, tudi od tistega ni daleč. Lahko mu le čestitam.

Ne spreglejte