Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2008,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 16. 2. 2008, 13.41

8 let

Rusi pred Norvežani in Nemci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruska biatlonska štafeta v postavi Ivan Čerezov, Nikolaj Kruglov, Dimitrij Jarošenko in Maksim Čudov je na svetovnem prvenstvu v Östersundu osvojila prvo mesto pred Norvežani in Nemci.

Slovenci Klemen Bauer, Gregor Brvar, Peter Dokl in Vasja Rupnik so bili 19. Ruski biatlonci Ivan Čerezov, Nikolaj Kruglov, Dimitrij Jarošenko in Maksim Čudov so na svetovnem prvenstvu v Östersundu ubranili rusko štafetno zmago z lanskega SP v italijanski Anterselvi. V cilju je imel četrti ruski tekmovalec Čudov minuto prednosti pred Norvežanom Olejem Einarjem Björndalnom in na ciljni ravnini je zato zagrabil rusko zastavo ter tako začel novo slavje ruske ekipe na tem SP. "Na srečo sem zadnjo predajo začel z veliko prendostjo in zato je bilo veliko lažje. Mislim, da smo si to zlato kolajno zaslužili," je po tekmi povedal Maksim Čudov. Rusi so na tekmi vodili praktično od starta do cilja in so že postali najuspešnejša ekipa na SP.

"Obe ekipi spredaj sta bili neulovljivi"

Trdno na drugem mestu so tekmo končali Norvežani Emil Helge Svendsen, Rune Bratsveen, Halvard Hanevold in Ole Einar Björndalen. "S srebrom smo lahko več kot zadovoljni. Rusi so bili premočni," je po tekmi priznal Björndalen, ki si je v soboto priboril že četrto kolajno na letošnjem SP. Bolj zanimivo pa je bilo v boju za bron. Zanj sta se v končnici spopadla Nemec Michael Greis, trikratni olimpijski prvak iz Torina in Avstrijec Christoph Sumann. Avstrijec je imel po zadnjem streljanju še osem sekund prednosti pred Nemcem, a ga je slednji slab kilometer in pol pred ciljem ujel, si nato nabral nekaj korakov prednosti ter se na ta način izognil ciljnemu sprintu.

Pred tekmo so za jasne favorite za zlato veljali Rusi, Norvežani in Nemci. Rusi so praktično nastopali brez večje napake in si zasluženo priborili naslov, pri Norvežanih je vse dodatne naboje porabil drugi tekmovalec Bratsveen in izpadel iz boja za zlato, pri Nemcih pa si je že prvi Michael Rösch "privoščil" kazenski krog in Alexandru Wolfu predal kot deveti. Wolf je Nemce nato pripeljal na drugo mesto za Rusijo, ko pa si je tretji nemški tekmovalec Andreas Birnbacher privoščil še en kazenski krog, je bilo jasno, da sta prvi dve mesti oddani, saj so imeli Rusi veliko prednost in v smučini Čudova, Norvežani pa Björndalna. "Ta bron smo si res želeli. Obe ekipi spredaj sta bili neulovljivi, na zadnjem krogu pa sem se nato spopadel s Sumannom in vesel sem, da mi je uspelo," je bil po tekmi brona vesel Greis in priznal, da je na koncu tudi malce tvegal, saj je z mislimi že na nedeljski tekmi in varčeval z močmi.

Dobro nastopil le Bauer

Slovenski biatlonci so bili daleč od želenega 12. mesta. Slabo je začel že Gregor Brvar in po petih dodatnih strelih predal kot 20. Peter Dokl si je nato privoščil celo kazenski krog in bil za nekaj časa na 22. mestu in za Slovenci sta bila le še biatlonska "eksota" Velika Britanija in Srbija. "Naredil sem korekcijo v levo, nato pa preveč na desno," je napako priznal Dokl, ki je leže nato streljal na desni rob. Bauer je štafeto nato pripeljal do 16. mesta, dosegel je celo četrti čas tretje predaje, Vasja Rupnik pa je pri streljanju leže dodal še dva kazenska kroga in Slovenija je bila v nevarnosti, da se spet vrne na 22. mesto.

Na srečo je Rupnik na zadnjem streljanju zadel pet tarč s petimi naboji, ujel še bolgarskega tekmovalca in ekipo pripeljal na 19. mesto. "Danes je res dobro nastopil le Klemen Bauer. Imamo mlado ekipo, ki bo nevarna čez tri do štiri leta. Tukaj z moškimi nastopi v celoti gledano ne moremo biti zadovoljni, nekaj pa je le bilo dobrih nastopov, kot denimo danes Bauer, pa Dokl na mešani štafeti, vsekakor pa smo si želeli več. To bomo zdaj skušali napraviti na naslednjih tekmah svetovnega pokala," pa je po tekmi povedal slovenski trener Uroš Velepec.

V nedeljo se bodo biatlonci pomerili še na tekmi s skupinskim startom, a brez slovenskega zastopstva.

Ne spreglejte