Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
30. 11. 2013,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rok Marguč

Sobota, 30. 11. 2013, 12.31

8 let

Rok Marguč: Želim biti zgodba po olimpijskih igrah, ne pred njimi

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rok Marguč bo na olimpijskih igrah eden od glavnih slovenskih adutov za medalje. V Soči namreč odhaja kot aktualni svetovni prvak v paralelnem slalomu. Z njim smo se pogovarjali pred začetkom sezone.

Lanska sezona je bila za Roka Marguča najuspešnejša v karieri. Naslovu svetovnega prvaka je dodal še zmago na tekmi svetovnega pokala v Arosi. Posledično od njega veliko pričakujejo tudi letošnjo zimo z vrhuncem na olimpijskih igrah v Sočiju. "Olimpijske igre so najvišji cilj vsakega športnika, so le enkrat na štiri leta. Smešno bi bilo, da bi želel le izboljšati 23. mesto iz Vancouvra. Vsekakor ne želim biti eden od tistih športnikov, ki bi bil večja zgodba pred olimpijskimi igrami kot po njih," razloži 27-letni Celjan, ki je v svetovnem pokalu osvojil skoraj vse, kar je mogoče osvojiti: "Tudi v svetovnem pokalu mi izzivov ne manjka. Letošnjo sezono želim začeti agresivno, da ne bom januarja začel dvomiti o sebi in se spraševati, ali sem na pravi poti. Hočem, da gre že na prvih tekmah odlično. Želel bi si še več tekem, v svetovnem pokalu jih je le šest, zato bom tekmoval tudi na nekaterih tekmah nižjega ranga."

Marguč verjame, da je letos kondicijsko še bolje pripravljen kot lani, kar bo v Sočiju zelo pomembno, saj je veleslalomska proga izjemno dolga. "Na kondiciji sem delal več kot lani. Proga v Sočiju bo dolga okoli minute, kar je za nas deskarje razmeroma veliko, saj moramo izpeljati deset voženj. Na zadnji tekmi v Sočiju so me noge na koncu pekle, kar se mi na olimpijskih igrah ne sme zgoditi. Temu sem posvetil največ pozornosti. Je pa proga tudi precej ravna, le štirje količki so v strmini. Kako kar najbolje odpeljati strmino, mi je letos pokazal smučar Peter Sitar, ki dela z Ivico Kostelićem. To je ena od prednosti, ki bi ji pripisal velik pomen, saj so mi strmine lani delale največ težav," pravi Marguč, ki ima v vitrini tudi dve medalji s svetovnega prvenstva v La Molini: "Nad Sočijem sicer nisem bil najbolj navdušen. Veliko se je še gradilo, vse je bilo v delu. Upam, da so bodo Rusi potrudili. Verjamem, da bo dobra tekma. Sam sem pripravljen na vsakršne pogoje, ni pomembno, ali bo pol metra novega snega ali dež."

Generalka čaka deskarje na Rogli

Marguč veliko treningov opravi na domači Rogli, zato mu tekma svetovnega pokala (v letošnji sezoni bo na sporedu 18. januarja) pred domačimi navijači veliko pomeni. "Letos je bila tekma po tem, ko sem postal svetovni prvak. Vsi so me spraševali, ali bom zmagal. To je bila dobra generalka za olimpijske igre, saj takega stresa še nisem doživel. Bilo je veliko huje kot na svetovnem prvenstvu. Na koncu sem bil s petim mestom zadovoljen. Sicer bi lahko bolje iztržil prednost domačega terena, a glede na vse okoliščine je bil to dober rezultat. Tam pravzaprav poznaš vsakogar. Če me bo spet kdo vprašal, ali bom zmagal, ne vem, kaj mu bom odgovoril. Je pa super, da je tekma na Rogli. Zanimivo bo tudi s tega vidika, da je to zadnja tekma, kjer bo še mogoče izpolniti normo za OI," še dodaja Marguč, ki je navdušen nad dejstvom, da bodo imeli deskarji prvič na OI možnost nastopiti v dveh disciplinah: "To je zagotovo prednost. Lani sem na svetovnem prvenstvu po veleslalomu pridobil samozavest, potrditev, da sem zraven, kar sem v slalomu izkoristil. Tudi trema se mi v drugem nastopu bistveno zmanjša. Če ti pa še v prvem nastopu uspe dobro odpeljati, na drugi tekmi le prideš na vrh in se poženeš."

Ne spreglejte