Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 3. 2016,
11.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc

Četrtek, 24. 3. 2016, 11.14

6 let, 7 mesecev

Prevc ni le najdaljši, ampak tudi najlepši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Peter Prevc Planica | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Statistika ne laže in tudi pri izjemni sezoni Petra Prevca je dovolj zgovorna, saj nazorno kaže, kako dominanten je bil slovenski skakalec v pravkar končani zimi.

Lepšega konca skakalne sezone, kot je bil v Planici, si glavni akterji na smučeh niso mogli zamisliti. V nekaj dneh si je polete na Letalnici bratov Gorišek ogledalo več kot 110 tisoč ljudi, ti pa so imeli kaj videti.

Soj luči je bil usmerjen v Petra Prevca, ki je za konec v dolini pod Poncami slavil še dve zmagi, skupno pa 15. v sezoni in 21. v karieri. O tej zimi, v kateri je nizal vrhunske dosežke drugega za drugim, osvojil novoletno turnejo, postal svetovni prvak v poletih, visoko v zrak dvignil veliki in mali kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu ter razvrstitvi poletov, bodo govorili še mnoga leta.

Padali so rekordi Gregorja Schlierenzauerja po številu zmag, točk in stopničk v eni sezoni, a to mu ne bi uspelo, če ne bi bil v zraku tako suveren.

Vedno poudarja, da ga zanimata predvsem tehnika in osredotočenost. Vse to ga je pripeljalo do spoštovanja vrednih številk, ki smo jih zbrali v tabeli (zbrani so skoki na posamičnih tekmah in posamični preizkušnji svetovnega prvenstva v poletih – brez treningov, kvalifikacij in poskusnih skokov).

Prevc na posamičnih tekmah skočil 60-krat, mlajši brat Domen pa 34-krat

Prevc se lahko pohvali tudi s tem, da je edini nastopil v vseh serijah. Če gledamo posamične tekme v svetovnem pokalu in svetovnem prvenstvu v poletih, je skočil 60-krat. Skupaj je bil v zraku dobrih devet kilometrov in drugega najdaljšega Kennetha Gangnesa preskočil za 400 metrov.

 

Če upoštevamo povprečno dolžino vseh njegovih skokov, je prav tako najdaljši, na šestem mestu pa je Robert Kranjec. Pri vsega 16-letnem Domnu Prevcu je številka razumljivo nižja, saj ni skakal na letalnicah, povrhu vsega pa je v tej sezoni skočil le 34-krat, torej skoraj na pol toliko tekmah kot starejši brati. 

Peter je prav tako najlepši v zraku in pri doskoku, saj je v povprečju pri vsakemu sodniku za 0,5 točke na skok lepše ocenjen od drugega najboljšega. V nasprotju z lani mu v tej sezoni sodniki pri nobenem skoku niso dali pet dvajsetic, je pa zato dvakrat za slog prejel oceno 59,5 točke. Od sodnikov je v povprečju dobil 1,5 točke več kot Nemec Severin Freund, v elitni petnajsterici pa je razumljivo najslabše ocenjen Švicar Simon Ammann, ki ima vidne težave pri izvedbi telemarka.

Te številke so zdaj še aktualne, kaj kmalu pa skakalcev, ki bodo prihodnjo sezono skušali naskakovati vrh, ne bodo več zanimale, saj bodo osredotočeni na nov boj na skakalnicah. Od novembra bomo lahko spremljali, kdo bo v zimi 2016/17 najdaljši, najlepši, najboljši …

Ne spreglejte