Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 1. 2016,
12.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund skoki novoletna turneja

Četrtek, 7. 1. 2016, 12.28

6 let, 7 mesecev

Po treh zaporednih porazih je Peter Prevc dobil veliko zadoščenje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Velika tekmeca Peter Prevc in Severin Freund sta tudi na novoletni turneji spisala veliko zgodbo, tokrat je junak postal slovenski skakalec.

Leta 2014 se je tekmovalnost med Petrom Prevcem in Severinom Freundom začela poglabljati. Njune odlične predstave na skakalnicah so v zadnjih dveh letih za preostale skakalce postale praktično nedosegljive.

Po olimpijskih igrah v Sočiju, na katerih je imel večje zadoščenje Prevc, saj se je veselil dveh posamičnih medalj, Freund pa "le" ekipnega zlata, je prišel čas za nemškega skakalca. Mesec dni pozneje sta se prvič udarila na svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu. Takrat je bil Prevc med glavnimi kandidati za zlato odličje, a je slavo na koncu pobral Freund, naš skakalec pa se je moral zadovoljiti z bronasto medaljo.

Naslednje večje tekmovanje je bilo nordijsko svetovno prvenstvo lani v Falunu, kjer Peter ni našel pravega ritma, Freund pa je cvetel in se veselil zlate medalje tako na posamični tekmi kot na tekmi mešanih ekip, povrhu vsega pa je osvojil še srebrno posamično medaljo na manjši napravi.

V domači Planici mu je vzel zadoščenje

Naslednji boj se je odvijal v svetovnem pokalu. Če je lani pred Planico še kazalo, da bo Freund zanesljivo osvojil veliki kristalni globus, se je Prevc zadnji dan sezone točkovno izenačil s tekmecem (oba sta imela 1729 točk), vendar je glavna nagrada spet romala v roke skakalcu, ki prebiva v Münchnu.

Po treh zaporednih porazih je prišla na vrsto 64. novoletna turneja. Oba sta pred začetkom poudarjala, da je njun cilj pobrati ves prestiž. Freund je z lepimi vetrovnimi razmerami zmagal na prvi postojanki v Oberstdorfu, skakalec kranjskega Triglava pa je vajeti v svoje roke prevzel v Garmisch-Partenkirchnu in Innsbrucku ter v Bischofshofen pripotoval s popotnico 19,7 točke.

Novoletna turneja mejnik in premik

Tudi na zadnji tekmi je Peter pokazal mojstrstvo in premierno v karieri osvojil veliko lovoriko. Po Primožu Peterki leta 1997 so ga kot drugega Slovenca okronali za kralja novoletne turneje, ki ima v skakalnem svetu ogromno veljavo.

Z veliko zmago je tako prekinil negativno tradicijo v dvobojih s Freundom, povrhu vsega pa končal avstrijsko pravljico, ki je trajala zadnjih sedem let – toliko časa so naši severni sosedje namreč dominirali na turneji štirih skakalnic.

A Prevc nima časa za slavje. Pred njim je nadaljevanje boja v svetovnem pokalu, v katerem ima po Bischofshofnu velikih 205 točk naskoka. Misli bosta s Freundom že čez teden dni usmerila na svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, kjer je lani na prenovljeni letalnici zmago slavil Freund. Osrednjima likoma skakalnega sveta prostora za nova dokazovanja torej ne bo zmanjkalo, mi pa se lahko le usedemo in uživamo ob predstavah, ki jih kažeta na skakalnicah.

Ne spreglejte