SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Petru Prevcu do pokra manjka le še ena karta

0

termometer

Do konca sezone smučarskih skokov ostaja le še Planica, kjer bo od četrtka do nedelja eksplozija navdušenja slovenskih navijačev, ki bodo pozdravili izjemno sezono šampiona Petra Prevca.

Vse od 21. novembra, ko se je začela sezona smučarskih skokov, Slovenija diha s Petrom Prevcem. Lanska grenka izkušnja, potem ko je v Planici kljub enakemu številu točk (1.729) izgubil boj z nemškim skakalcem Severinom Freundom, ki je imel več posamičnih zmag, mu je dala nov zagon.

Osvojil tako Evropo kakor tudi Azijo

Ko je Nemec dobro začel sezono in bil po štirih tekmah že pri dveh zmagah, smo se spraševali, ali bo še kaj dodal dosežkom iz pretekle zime in spet grenil življenje slovenskemu skakalnemu šampionu. Nato pa se je Prevc katapultiral povsem na vrh, s katerega ga ni mogel več nihče sklatiti. V začetku decembra v Nižnem Tagilu v Rusiji je začel tlakovati zmagovito pot.

Na njej se je veselil 13 od skupno 19 zmag v svetovnem pokalu, osvojil je tako Evropo kakor tudi Azijo, saj je zmagal tudi v Saporu na Japonskem in Almatyju v Kazahstanu. Postal je kralj novoletne turneje in svetovnega prvenstva v poletih, osvojil pa je tudi veliki kristalni globus za najboljšega v svetovnem pokalu. In to že šest tekem pred koncem sezone.

Kaj je Petru prinesla osrednja Evropa?

Kaj je Petru prinesla Skandinavija?

Kaj sta Petru prinesli Rusija in Azija?

Pri 55 odstotkov skokih na tekmi je bil Prevc najboljši

Če gledamo le skoke na tekmah svetovnega pokala, dobimo odgovor, kako dominanten je bil. Vse skupaj je opravil 51 skokov, od tega je imel kar 28-krat najboljši dosežek, kar pomeni, da je bil pri 55 odstotkih skokov najboljši. Ta podatek je neverjeten. Peter je bil velikokrat najboljši tudi na treningih in pri poskusnih skokih. Najboljša deseterica v svetovnem pokalu je bila v kvalifikacijah ocenjena le na novoletni turneji in tudi takrat je imel dvakrat najboljši dosežek.

V vsej zimi je od nagrad prejel 196 tisoč evrov, od tega zneska pa je moral plačati še davek. Drugi Freund je dobil približno 50 tisoč evrov manj.

Tako kot danes z odprtimi usti gledamo Prevca, smo pred leti avstrijskega skakalca Gregorja Schlierenzauerja, ki je podiral rekorde in nizal zmago za zmago. Pri 26 letih se lahko pohvali s 53 zmagami v svetovnem pokalu, v rekordni sezoni 2008/09, ko Petra še ni bilo v svetovnem pokalu, pa je spisal posebno zgodbo. Na 27 tekmah se je veselil 13 zmag in osvojil 2.083 točk. Nadvlade še ni izgubil, ima pa naš skakalni as lepo priložnost, da se tudi na tej lestvici izstreli na vrh. Malce mu je v zadnjem času ponagajal veter, saj je odpihnil tekmi v Visli in Titisee-Neustadtu, v tem nemškem središču pa mu je veter v soboto prav tako prekrižal račune, da bi se veselil že 14. zmage v sezoni, saj je osvojil drugo mesto.

Piko na i bo lahko torej postavil ta konec tedna v Planici na Letalnici bratov Gorišek, katere lastnik rekordne znamke je prav on. Lani je poletel 248,5 metra in v petek zmagal, v nedeljo pa je bil drugi.

"Do velikega četverčka le še ena lovorika, ki je že skoraj v njegovem žepu"

Če bo v petek ponovil lanski petkov uspeh pred približno 30 tisoč glasnimi slovenskimi navijači, si bo nadel novo krono, saj bo edini skakalec s 14 zmagami v sezoni, prav tako pa bo točkovno preskočil Schliereija, saj bo imel po 27 od skupno 28 tekem že magičnih 2.123 točk, s čimer bo postavil novo znamko za lovljenje.

V dolini pod Poncami bi se lahko razveselil celo pokra, saj je na dobri poti, da ob novoletni turneji, svetovnem prvenstvu v poletih in svetovnem pokalu osvoji še mali kristalni globus v razvrstitvi poletov. Dve tekmi pred koncem ima pred drugim Norvežanom Kennethom Gangnesom 80, pred tretjim Avstrijcem Stefanom Kraftom 85, pred tretjim Robertom Kranjcem pa 90 točk prednosti.

Vse je pripravljeno na marčevsko norost ob Letalnici bratov Gorišek in prihod našega skakalnega šampiona, prav poseben pozdrav pa lahko pričakuje tudi japonski skakalni veteran Noriaki Kasai, ki bo prav v petek skakal na 500. tekmi svetovnega pokala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin