Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 1. 2016,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki novoletna turneja

Četrtek, 7. 1. 2016, 19.06

8 let

Peter Prevc: zlati orel s posebnimi krili

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mojstrovina, poezija, dovršenost - vse te besede lahko uporabimo ob predstavah Petra Prevca, ki se je po osvojeni prestižni novoletni turneji zapisal med nesmrtne.

"Posameznik ali moštvo, ki na višjem ali končnem, odločilnem tekmovanju doseže prvo mesto," to je definicija šampiona, kar je Peter Prevc po osvojeni novoletni turneji tudi uradno postal.

Sicer se lahko pri 23 letih pohvali še z dvema olimpijskima odličjema ter s štirimi s svetovnih prvenstev, a največjega zadoščenja do 6. januarja na lastni koži še ni okusil. Zdaj ve, kako so se počutili Primož Peterka, petkratni zmagovalec turneje Janne Ahonen, Matti Nykänen, Gregor Schlierenzauer in drugi.

Več let gradil skakalno osebnost

Veliki Petrovi uspehi pa se niso zgodili čez noč. Mlajšim skakalcem je pokazal smernice, kako je treba zoreti, ničesar preskakovati, verjeti vase, ne popuščati … Peter je vse to upošteval in gradil skakalno osebnost. Stoodstotno je usmerjen v svoje delo, misli pa mu nenehno švigajo levo in desno, kako bi svoje skoke pripeljal do popolnosti.

V tej sezoni to več kot očitno prikazuje, saj mu ni enakega. Briljira v vseh pogledih, tekmeci pa se sprašujejo, kako mu uspeva, pa čeprav imajo nekateri po mnenju strokovnjakov dodatno prednost v dresih.

A Peter ima mirno glavo. Ostati zbran pri osmih skokih na štirih skakalnicah v desetih dneh je dosežek, ki ga zmorejo le največji. Zato mnogi pravijo, da je večji prestiž osvojiti novoletno turnejo kot zlato medaljo na olimpijskih igrah.

Njegova velika prednost v primerjavi s tekmeci je med drugim hiter prehod v fazo leta po eksplozivnem odskoku z mize.

Zdaj se mu odpirajo nova vrata

Če mu ne bi ponagajala narava na prvi tekmi turneje v Oberstdorfu, bi se lahko pohvalil s pokrom štirih zmag in bi tako po Svenu Hannawaldu postal drugi skakalec v zgodovini, ki bi mu to uspelo.

Z velikim dosežkom v karieri si je začel tlakovati pot, da še četrtič zapored osvoji naziv športnik leta v Sloveniji. Na zadnji prireditvi mu je legendarni Janez Hočevar Rifle dejal, da mora novoletno turnejo letos osvojiti. Peter mu je kot iz topa odvrnil, da jo bo, zdaj pa je pokazal, da upošteva navodila starejših.

Bomo videli, kakšno obljubo bo dal naslednjič, do takrat pa naj se ga tekmeci pazijo, saj je po tem uspehu dobil dodaten odmerek moči, ki mu bo prišel prav že kmalu, saj bo naslednji teden svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, na katerih ima še neporavnane račune iz Harrachova, kjer je bil kandidat za zlato, osvojil pa bronasto medaljo.

Z osvojeno turnejo je zlasti sebi dokazal, da se zna spoprijeti s pritiskom, ki ga je učinkovito postavil na stranski tir in spisal veliko skakalno uspešnico. S tem dosežkom si je odprl vrata v zlati svet, v katerega si je tako želel vstopiti, v njem pa je prostora le za šampione. Za nagrado je prejel pokal v obliki zlatega orla in Peter je v teh trenutkih zlati orel s posebnimi krili, ki bi jih radi imeli tudi tekmeci.

Ne spreglejte