Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
13. 1. 2016,
22.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki poleti Kulm svetovno prvenstvo

Sreda, 13. 1. 2016, 22.20

8 let

Peter Prevc: navduševal je s skoki, zdaj bo še poletel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Ključno bo, da bom umirjen in osredotočen," je pred začetkom svetovnega prvenstva v poletih na Kulmu, kjer bo zaradi vseh predstav v tej sezoni osrednji favorit, izpostavil Peter Prevc.

Potem ko je najboljši slovenski skakalec Peter Prevc v velikem slogu slavil zmago na turneji štirih skakalnic in nato v nedeljo z zmago v Willingenu velikemu nemškemu tekmecu Severinu Freundu v skupnem seštevku svetovnega pokala pobegnil že na 245 točk prednosti, je pred novim podaljšanim skakalnim koncem tedna boj za svoj prvi veliki globus vsaj za nekaj dni zamrznil. Skakalno druščino namreč čaka nov vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu.

Čeprav je Prevc v svetovnem pokalu že vse od leta 2009, bo v prihodnjih dneh šele drugič nastopil na svetovnem prvenstvu v poletih. Leta 2010 je bil v Planici še premlad, dve leti pozneje pa mu je poškodba ramenskih vezi preprečila letenje v Vikersundu. Peter je namreč pred tem v Oberstdorfu pri ekstremni daljavi 225,5 metra padel in se poškodoval, kljub temu pa pomagal Sloveniji do prve ekipne zmage v svetovnem pokalu.

V boj za prvo medaljo na letalnicah se zaradi padca ni mogel podati

Ker je bil v odlični letalni formi, bi mešal štrene tudi na Norveškem, a je moral na novo priložnost počakati nadaljnji dve leti, ko je na vrsto prišel češki Harrachov. Na treningih je deloval odlično in bil najboljši. Tako je bilo tudi v prvi seriji, zalomilo pa se mu je v drugi (imel je deseti rezultat), medtem ko sta tretja in četrta – toliko jih je na svetovnem prvenstvu v poletih – zaradi premočnega vetra odpadli. Na koncu se je moral zadovoljiti z bronastim odličjem, čeprav se je spogledoval z zlatom.

"Dve leti nazaj mi je odlično kazalo. Drugi dan sem vse skupaj izvedel malce drugače. Škoda, da ni bilo tretjega in četrtega dne, ker ju je odpihnilo," se je naš najboljši mož spomnil zgodbe izpred dveh let.

Prvi na svetu v klubu 250

Naslednje leto je na letalnicah, resda v okviru svetovnega pokala, spisal novo poezijo, saj se je v Vikersundu kot prvi Zemljan vpisal v klub 250, njegovo znamko pa je nato naslednji dan preskočil Norvežan Anders Fannemel, ki drži svetovni rekord pri 251,5 metra.

Izvrstni dosežki v tej sezoni, izjemne predstave na skakalnicah in dejstvo, da je dvakrat zapored osvojil mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, postavljajo našega šampiona v vlogo osrednjega favorita za zlato medaljo tudi na svetovnem prvenstvu na Kulmu.

Na Kulmu prva posamična zmaga v karieri

Kulm ima zanj posebno mesto v srcu, saj je leta 2014 prav na tej avstrijski letalnici, preden je doživela prenovo, poletel do prve zmage v svetovnem pokalu. Lani so se mu stopničke na četrtem mestu izmuznile, vendar se lahko pohvali s tretjo daljavo na letalnici. Najdlje je poneslo Freunda (237,5 metra), Tepeš je poletel 231 metrov, Peter pa 230,5 metra.

Večina skakalcev je lani poudarjala, da je bilo na Kulmu strašljivo leteti, saj so bili po odskoku z mize zelo visoko nad tlemi: "Povsem drugače je bilo kot v Vikersundu, kjer se letalnici približuješ. Pri meni je tako, da imam oči usmerjene proti dolini in upam, da me bo neslo čim dlje. Zato gledam v tisto smer. Morda te višine nisem toliko občutil, kot bi jo, če bi me nekdo postavil na isto višino in rekel, naj pogledam dol."

"Ključno bo, da bom imel glavo osredotočeno in obrnjeno v pravo smer"

Ker se v skakalnih krogih veliko govori o dresih – na svetovnem prvenstvu bi lahko odigrali pomembno vlogo, saj so skakalci na letalnicah dalj časa v zraku – in tem, da nekateri iščejo luknje v sistemu, so morali vsi tekmovalci v soboto zjutraj v Willingenu na merjenje telesa. Le-to je letos bolj poostreno, saj se skakalca meri pred nastopom in še po pristanku. "Bilo je na meji okusnega. V eni sobi nas je bilo 70. Vsi smo dobili medicinske hlače. Tam je bila naprava, ki je izmerila višino in razkorak. Mere so bile takšne kot pred sezono," pravi Peter.

Svoje drese je Peter za Kulm že pripravil, zanj pa je pred začetkom velikega dogodka v tej sezoni pomembno le naslednje: "Ključno bo, da bom umirjen, da bom imel glavo osredotočeno in obrnjeno v pravo smer, da v njej ne bo preveč napačnih stvari."

Bo pa lahko v prihodnjih dneh ob vznožju letalnice spet videl veliko slovenskih zastav, kot je bilo to že pred tednom dni v Bischofshofnu, kjer so ga pred pet tisoč slovenskimi navijači okronali za kralja prestižne turneje štirih skakalnic.

Ne spreglejte