Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
1. 1. 2015,
11.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

skoki Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Nejc Dežman Robert Kranjec novoletna turneja

Četrtek, 1. 1. 2015, 11.55

7 let, 12 mesecev

Peter Prevc blesti tudi v letu 2015, v boju za krono pred njim le še en Avstrijec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvi dan novega leta se je za slovenske skoke začel na najboljši mogoč način. Peter Prevc je zablestel s tretjim mestom, povrhu vsega pa se je v razvrstitvi novoletne turneje povzpel na drugo mesto.

Tekma na skakalnici v Garmisch-Partenkirchnu se sicer ni začela po slovenskih željah, saj je četverica Robert Kranjec, Nejc Dežman, Matjaž Pungertar in Jernej Damjan izgubila dvoboje v prvi seriji in bila prekratka za finalni nastop ter s tem razočarala tako sebe kakor tudi slovenske ljubitelje skokov, ki v domovini stiskajo pesti za skakalce.

Vse oči so bile, kot je v zadnjih sezonah že nekakšna praksa, uprte v Petra Prevca. Nasproti mu je stal dvakratni zmagovalec v tej sezoni, Čeh Roman Koudelka, Peter pa je uspešno prestal prvi test na novega leta dan.

Uspešno prestal test Garmisch-Partenkirchna

Z daljavo 136,5 metra se je uvrstil na prvo mesto in dal vedeti, da je pred njim dober dan. Lani se mu nastop v Garmisch-Partenkirchnu ni posrečil, saj se je od njega poslovil z 18. mestom. Tokrat so bila v igri najvišja mesta. Do konca prve serije sta ga prehitela le še nesrečnik s prve preizkušnje v Oberstdorfu Simon Ammann in v Garmischu izjemno razpoložen Anders Jacobsen.

Dobrodošlo je bilo tudi to, da so za Prevcem zaostali tisti, s katerimi se poteguje za laskavo lovoriko novoletne turneje. Kamil Stoch, ki mu je bil za petami, ni bil razpoložen, sta bila pa zato bolje Michael Hayböck in Stefan Kraft, do danes vodilni v razvrstitvi turneje. Prvi je za Prevcem zaostal 3,4, drugi pa 4,2 točke, kar je pomenilo, da je naš šampion razpolovil zaostanek za vodilnim, Hayböcka pa prehitel.

Zaradi vsega tega se je obetala izjemna druga serija, pa čeprav smo imeli Slovenci le enega predstavnika v konkurenci. Z nestrpnostjo smo pričakovali nastop našega skakalnega šampiona, ki je z novo odlično predstavo spet dokazal, da je pravi športnik, ki se ne ustraši velikih tekem in izzivov.

Prevc zdaj drugi na novoletni turneji, Kraft ima le še 1,1 točke prednosti

S skokom, dolgim 136 metrov, je ob svojem nastopu prehitel avstrijskega zvezdnika Gregorja Schlierenzauerja, naskok pred Kraftom in Hayböckom pa še povečal. Tudi po drugi seriji pa sta bila pred njim Ammann in Jacobsen, ki je na najlepši mogoč način končal bivanje v Garmischu, kjer je blestel.

Za Prevca je to šesta uvrstitev na tretje mesto v svetovnem pokalu. Izjemno lep je tudi pogled na skupni vrstni red novoletne turneje, saj je Prevc napredoval na drugo mesto in za Kraftom zaostaja le še za pičle 1,1 točke, koliko je imel po Oberstdorfu zaostanka za Hayböckom. Najboljši slovenski skakalec odlično napreduje tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj za vodilnim Hayböckom zaostaja le še 39 točk.

Pred skakalci je zdaj avstrijski del 63. novoletne turneje, s slovenskega zornega kota pa bo izjemno razburljivo spremljati, kaj bo pripravil Prevc, ki lahko ponovi uspeh Primoža Peterke, za zdaj edinega Slovenec, ki si je leta 1997 na glavo nadel krono najboljšega skakalca prestižne turneje.

Ne spreglejte