Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 1. 2009,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 3. 1. 2009, 18.47

8 let

Petek in Zupan o sezoni skakalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od dejstvu, da se predvsem rezultatsko sezona slovenskih skakalcev na najvišji ravni (svetovni pokal) ne odvija po željah in načrtih glavna trenerja predstavljata stališči.

Športni direktor za skoke in nordijsko kombinacijo Franci Petek - "Glede na trenutno situacijo smo že dobili vprašanja ali gre za krizo v slovenskih skokih. Če bi bilo vse v redu, se v zadnjih štirih letih verjetno ne bi stalno menjalo trenerje ter s tem spreminjalo koncept dela, vendar se je izkazalo, da nas to samo še oddaljuje od svetovnega vrha. Zato je bil naš cilj v letošnji sezoni zastaviti program načrtnega in sistematičnega dela (procesa treniranja) s katerim želimo postaviti ekipo za svetovni pokal, ob enem pa prilagoditi celoten sistem slovenskega skakanja dobrim praksam. Temu cilju bomo sledili ne glede na nihanja, ki so sestavni del na poti do želenih ciljev. Seveda to ne pomeni, da v določenih slabših situacijah ne bomo reagirali, kljub temu pa želimo ostati na poti, ki smo si jo začrtali."

"Nismo dosegli ciljev"

Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Matjaž Zupan - "Z dosedanjimi rezultati nismo realizirali ciljev, ki smo jih postavili v začetku sezone. Res je bilo nekaj mladih tekmovalcev, ki so do sedaj pokazali določene dobre rezultate na tekmah za poletno veliko nagrado in svetovnem pokalu, niso pa to tekmovalci, ki bi morali in že zmogli stabilnega skakanja na najvišji ravni. Izkušeni in zrelejši tekmovalci v ekipi, s katerimi se računa na rezultatsko stabilnost, so se tekom sezone žal soočali s poškodbami (Jernej Damjan, Primož Peterka, Robert Kranjec, od mladih Mitja Mežnar, Matic Kramaršič). Po drugi strani se še vedno soočamo s prezgodnjim zaključkom kariere tekmovalcev, ki bi morali predstavljati enega od stebrov ekipe. To je trenutno naša realnost v kateri smo se znašli in iz katere moramo ta trenutek črpati največ kar je možno. Glede na to, da smo kljub temu na višji ravni, kot se izkaže na večini tekmovanj, je samo še en kazalec, da na tekmovanjih želimo pokazati več kot smo trenutno sposobni. Želja po boljših rezultatih nam ta trenutek samo še poveča število napak na tekmovanjih. Ta situacija, ki se nam trenutno kaže ni nujno rešljiva »čez noč« in se lahko zgodi, da bomo za stabilnejšo ekipo potrebovali tudi leto ali dve.

To ne pomeni, da nismo sposobni že v kratkem (v tej sezoni) doseči dobrih rezultatov. Zavedamo se, da bomo sami, kljub visokim željam javnosti, morali biti potrpežljivi in ves čas razumno reagirati in vztrajati na začrtani poti. V ozadju imamo obetavno mladinsko ekipo, ki zelo dobro nastopa na tekmovanjih alpskega pokala, posamezniki pa tudi že na tekmovanjih celinskega pokala. Še vedno pa resno in največ računamo na zrelejše tekmovalce, ki so se v preteklih letih že izkazali na tekmovanjih najvišje ravni, pa ta trenutek niso v ekipi za svetovni pokal. Zavedamo se tudi, da moramo nekatere sposobnosti tekmovalcev dvigniti še na višjo raven, predvsem specialno motoriko. Prepričani smo, da kljub trenutni situaciji, v relativno kratkem času (letu – dveh) lahko postavimo stabilno ogrodje ekipe."

Ne spreglejte