Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
29. 7. 2014,
9.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Kamil Stoch Goran Janus Dawid Kubacki Simon Ammann Andreas Wellinger test Wisla

Torek, 29. 7. 2014, 9.40

8 let

Novost razdelila skakalce na dva dela

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na uvodni tekmi poletnega grand prixa so vodilni pri skokih v Mednarodni smučarski organizaciji (FIS) preizkusili novo pravilo, ki naj bi veljalo v prihodnji sezoni na poletih.

Na Poljskem smo lahko videli, kako naj bi novo pravilo v smučarskih skokih delovalo in kaj prinaša. Zelo pomembne so že kvalifikacije, saj se rezultat teh upošteva tudi v prvi in drugi seriji. Prvi od velikih skakalcev, ki mu je novost prekrižala načrte, je bil junak pretekle zime Kamil Stoch. V kvalifikacijah se mi je ponesrečil skok, kljub odličnemu poskusu v prvi seriji pa je bil prekratek za finalno serijo.

Pri novem pravilu, ki naj bi veljalo le za tekme v poletih, se v prvi seriji tekmovalce razdeli v štiri skupine po deset skakalcev (v Wisli so imeli štiri skupine po dvanajst), najboljših šest iz vsake pa se nato uvrsti v drugo serijo, v kateri torej nastopi 24 tekmovalcev. Na koncu se seštejejo vsi rezultati, ki okronajo zmagovalca. Ob takšnih pravilih je prvemu uspelo zmagati našemu šampionu Petru Prevcu, ki je bil na Poljskem konstanten vse dni.

Po koncu prvega dela grand prixa so nekateri skakalci in trenerji ob testu novega pravila strnili misli, ki pa so imele večinoma negativen predznak. "Mednarodna smučarska zveza si želi popestriti tekmovanje. Za nas je to težje, saj moraš biti odličen že prvi dan v kvalifikacijah. V Wisli smo videli, kaj se je zgodilo s Kamilom Stochom. V kvalifikacijah se mu je ponesrečil nastop, a je trenutno zelo močan. Naslednji dan preprosto nimaš možnosti. Za nas osebno ta format ni dober, vendar bomo videli, kako bo naprej," je strnil misli prinašalec pomladi v slovenskih skokih Goran Janus.

Zelo jasen je bil Poljak Dawid Kubacki, ki je za skispringen.com brez dlake na jeziku dejal: "V zadnjih letih veliko ljudi sploh ne ve več, za kaj pri skokih gre. Tudi ta novost je za gledalce nerazumljiva." Ob tem je Kubacki mislil še na pravila o kompenzaciji vetra in zaletnega mesta.

Tretjeuvrščeni v Wisli, Nemec Andreas Wellinger, je prav tako stopil na stran tistih, ki jim novo pravilo ni všeč: "Videli ste, kaj se je zgodilo Kamilu Stochu. Po slabših kvalifikacijah sploh ni imel možnosti, da bi se uvrstil v finale. Mislim, da bi morali razmisliti, ali je to pravilo potrebno."

Tudi naš Prevc je bil nekoliko zmeden, ko je prvič slišal za pravila. "In še vedno sem," pravi skakalec iz Dolenje vasi.

"Nekoliko težko je vse razumeti, vendar je to šele testna faza in videli bomo, katero novost bomo prinesli v zimo," pravi Švicar Simon Ammann.

Zadovoljstvo pa so izrazili Norvežani. Rune Velta podpira novost: "Nov format je pravi. Zdaj je bolj pošteno." Z njim se strinja tudi Tom Hilde: "Mislim, da je dobrodošlo, da je v finalu manj skakalcev, saj ima vsak več časa za pripravo."

Bomo videli, kaj se bosta vodja skokov Walter Hofer in druščina odločila …

Ne spreglejte