Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
20. 10. 2015,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Katarina Lavtar

Torek, 20. 10. 2015, 15.02

8 let

Ne želi le točk in masaže sotekmovalke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"V Söldnu bodo minimalni uradni cilj točke, tihe ambicije pa so še precej večje," dneve do začetka nove sezone odšteva slovenska smučarska reprezentantka Katarina Lavtar.

Ob umiku Tine Maze in zdravstvenih težavah, ki so ošibile prvo slovensko veleslalomistko Ano Drev, utegne biti na sobotni prvi tekmi nove smučarske sezone v Söldnu najmočnejše slovensko železo v ognju Katarina Lavtar. "Sölden poznam. Vem, kako se ga lotiti," pred prvim dejanjem nove zime razmišlja 27-letna Gorenjka, ki je prav na tem tirolskem ledeniku leta 2013 osvojila svoje prve točke svetovnega pokala.

Med finalistke se je nato zavihtela še štirikrat. Verjame, da se bo z ugodno štartno številko, takoj za najboljšo trideseterico, v soboto še šestič. "Finale je vsekakor minimalni cilj. O konkretnih ambicijah pa ne želim govoriti. Ne tajim, da si od nove sezone veliko obetam. Za mano je aktivno poletje, v katerem sem skušala napredovati in se izboljšati. Verjamem, da mi je to uspelo. Moji cilji so večji kot pa boj za kakšno točko," pravi Lavtarjeva, ki se z reprezentančnimi sotekmovalkami te dni pripravlja na ledeniku Pitztal.

Na snegu manj, a bolj intenzivno

Največja želja slovenske (vele)slalomistke pred zadnjimi pripravami je bil predvsem kakovosten in tekmovalno osredotočen trening. Pred tem je bil namreč poudarek na količini. Zaradi manjšega števila dni na snegu so namreč Slovenke skušale izkoristiti vsako uro na progi. "Ko se na visoki nadmorski višini petnajstič podaš na ledeno progo, dolgo dobro minuto, so noge že zelo utrujene," pravi Katarina in dodaja, da je imela ob finančnih omejitvah slovenska reprezentanca srečo vsaj pri vremenski loteriji na evropskih ledenikih.

"Tekme bodo pokazale, ali mi je uspelo dvigniti smučarsko raven," ostaja previdna članica radovljiškega smučarskega kluba, ki je skušala vsaj na treningih pozabiti na nestimulativno slovensko smučarsko okolje, v katerem so med "pokrovitelji" reprezentance pogosto kar reprezentanti sami. "Če se le da, se skušam osredotočati predvsem na smučanje. Na srečo mi ob strani stoji osebni pokrovitelj, podjetje Inotherm. Brez njihove pomoči bi verjetno smuči postavila v kot," pravi.

Ko te masira sotekmovalka

Zaradi reprezentančne kadrovske podhranjenosti se je Lavtarjeva s sotekmovalkami pred tedni lotila tudi posebne spletne akcije, s katero dekleta zbirajo denar za fizioterapevtsko pomoč. Do zdaj so zbrali dobrih 2.300 evrov. "Upam, da bo akcija živela še naprej. Pomoč potrebujemo. Verjetno je slovenska reprezentanca edina v svetovnem pokalu, ki po Evropi potuje brez fizioterapevta. Mnoge imajo tudi zdravnika. Seveda je mogoče tekmovati tudi brez tega, a je veliko težje in tudi bolj tvegano. Povsem drugače je, če se po tekmi prepustiš rokam strokovnjaka, kot če ti z masažo pomaga sotekmovalka," dodaja Lavtarjeva.

Ne spreglejte