Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
20.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 20.06

8 let

Marič in Gregorinova za stopničke, ostali za točke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska biatlonska reprezentanca je že v Skandinaviji. V sredo se v Östersundu na Švedskem začenja sezona svetovnega pokala 2008/09. Posebej lepe spomine na Švedsko ima Janez Marič.

Prav 33-letni Marič, ki se po poškodbi kolena vrača v tekmovalni pogon, je v švedskem biatlonskem središču zabeležil edino slovensko zmago v moški konkurenci svetovnega pokala.

Leta 2003 je zmagal v posamični preizkušnji, njegov uspeh pa je takrat s tretjim mestom dopolnil sedaj že upokojeni Marko Dolenc. "Östersund mi izredno ustreza," pravi Janez Marič, ki se po enoletnem premoru vrača izjemno motiviran in lačen tekem. Že prva preizkušnja v sredo bo prav moška posamična tekma, a Blejčan letos stavi bolj na šprinte: "Prva tekma je sicer 'dvajsetka', več pa letos pričakujem v krajših disciplinah. Želim si seveda uvrstitve na stopničke, a pomembneje je, da bi nastopal konstantno, da ne bi preveč nihal v strelski formi. Od poletne sezone sem sedaj naredil velik korak naprej. Izboljšati moram le še čase streljanja."

Gregorinova bo najmočnejše orožje

Lani naša najboljša biatlonka in letošnje glavno orožje v boju s svetovno konkurenco Teja Gregorin v nasprotju z Maričem na Švedsko zaenkrat niti nima kakšnih prav posebej lepih spominov.

Tam je še najboljši izid na tekmah svetovnega pokala zabeležila v sezoni 2006/07, ko je bila v šprinterski preizkušnji deseta, zato pa je na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki ga je gostil prav Östersund na posamični tekmi dosegla šesto mesto, kar ji bržkone razlog za dodaten optimizem. "Zelo dobro se počutim in sem odlično pripravljena," pravi 28-letna Ihanka, ki se je z dvema zmagama in enim drugim mestom izkazala že na letošnjem svetovnem prvenstvu v letnem biatlonu in dodaja: "Napredovala sem tudi v streljanju stoje, kjer sem imela še pred časom nekaj težav. Želim si uvrstitev na stopničke, na vsak način pa povečati točkovni izkupiček iz lanske sezone. Komaj čakam začetek"

Česa je sposobna Malijeva?

"Če bi že lani deli točke do 40. mesta, bi jih imela kar nekaj več," pa je prepričana Andreja Mali, ki je prejšnjo sezono končala na skupnem 79. mestu z zgolj tremi osvojenimi točkami.

"Upam, da bom celo sezono zdržala s približno enako močjo, kot jo bom začela, tudi trening je bil pripravljen tako, da izboljšam kondicijo. Na strelišču sem izgubljala veliko časa, sedaj smo to odpravili," še pravi 31-letna Kamničanka, ki je po mnenju glavnega trenerja ženske vrste Tomaša Kosa sposobna pokazati veliko več.

Dokl ima dovolj spogledovanja

"Močno upam, da se bom pridružil eliti, ki že ima točke svetovnega pokala. Zgolj spogledovanja z njimi imam namreč že dovolj," pa je odločen Peter Dokl, aktualni državni prvak v zasledovanju, ki je doslej daleč največ pokazal na svetovnem prvenstvu v Östersundu, ko je bil z mešano štafeto (Gregorin, Ravnikar, Bauer) zelo blizu medalji, svoj nastop pa je 23-letni Ihanec takrat opravil brezhibno.

Poleti je bil s Klemnom Bauerjem vpleten v kolesarsko nesrečo na treningu, a jo je odnesel z več sreče kot njegov reprezentančni kolega: "Poškodbo sem saniral sto odstotno in sem pripravljen na začetek sezone."

Lili nabira izkušnje

Od najmlajše članice slovenske biatlonske reprezentance, 18-letne Lili Drčar, vodstvo še ne pričakuje čudežev.

"Želim si nabirati izkušnje, ki jih bom lahko uporabila v naslednjih sezonah in zato prišla tudi do kakšnega dobrega rezultata," pa pravi tekmovalka iz Dola pri Ljubljani, ki bo poskušala osvojiti svojo prvo točko svetovnega pokala.

Bosta tekača zablestela tudi v streljanju?

Povsem drugačna pričakovanja imajo v biatlonskem taboru od Vasje Rupnika, ki po mnenju glavnega moškega trenerja Uroša Velepca preprosto mora začeti zbirati točke.

"Trudim se postati čim boljši strelec. Na treningih se napredek pozna, a pravo merilo so seveda tekme, na katerih mora biti prava tudi glava," o svoji najšibkejši strani pravi Logatčan, ki je v biatlonsko vrsto leta 2004 prestopil iz tekaške. Podobno pot je letos ubral Jože Mehle, ki obljublja: "Vsi bomo dali od sebe maksimum. Napovedovati pa nočem nič, obljubim le, da se bom potrudil. Želim pa si rezultat, ki bi me še dodatno motiviral."

Ne spreglejte