Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
21.12

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

veleslalom Lenzerheide Ted Ligety

Petek, 15. 3. 2013, 21.12

3 leta, 5 mesecev

Ligety še enkrat več brez konkurence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Američan Ted Ligety je na zadnjem veleslalomu svetovnega pokala alpskih smučarjev v švicarskem Lenzerheideju potrdil, da mu letos ni para.

Svetovni veleslalomski prvak je že predčasno osvojeni mali kristalni globus v posebnem seštevku discipline potrdil na najlepši možni način - s prepričljivo zmago.

Drugi je bil Avstrijec Marcel Hirscher (+0,37), ki si je že zagotovil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, tretji pa je bil Francoz Alexis Pinturault (+1,16). Enak vrstni red na vrhu je bil tudi pred tednom dni na veleslalomu za pokal Vitranc v Kranjski Gori, povsem enako razmerje pa je bilo tudi na vrhu veleslalomskega seštevka.

Ligety, v svetovnem pokalu je osvojil svojo že 17. zmago, je bil na vseh veleslalomih v tej zimi na odru za zmagovalce. Vključno s svetovnim prvenstvom v Schladmingu je zmagal na sedmih veleslalomih, na še dveh preostalih pa je bil tretji. V svetovnem pokalu je na osmih veleslalomih tako zbral skoraj absolutno število točk - 720. Drugouvrščeni Hirscher, ki je veleslalomski seštevek dobil v minuli sezoni, je srebrno kolajno v skupnem veleslalomskem seštevku osvojil s 575 točkami, bronasti Pinturault pa je na svojem veleslalomskem računu vpisal 326 točk.

Po zmagi je Ligety pred približno 9000 navijači v ciljni areni dvignil visoko v zrak mali kristalni globus, njegov že četrti v veleslalomu. "Dober moraš biti skozi vsi sezono, da se lahko na koncu veseliš tudi takšnega uspeha. Res smešno. Za mano je neverjetno leto. Česa takšnega nisem pričakoval in se bojim, da takšne sezone ne bom mogel ponoviti. 'Super kul' sezona, ki sem jo končal z zmago ... Ne bi mogel biti bolj zadovoljen," je bila prva izjava 28-letnega Ligetyja.

"Zelo težko rečem, kaj mi več pomeni, katera od treh zlatih kolajn, ki sem jih osvojil na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, ali veleslalomski globus. Za vse te dosežke lahko rečem le, da mi zelo veliko pomenijo. Vendar pa, če bi že moral izbrati, bi dejal, da je globus res zelo 'kul' zadeva, kajti moraš biti zelo dober skozi vso sezono in ne le na eni tekmi, kjer se ti morda lahko posreči. Lahko rečem le, da je za mano res 'huda' sezona," je nadaljeval Ligety.

Zadovoljen je bil tudi Hirscher: "V finalni vožnji je bila podlaga že precej mehka, kljub temu pa mi je uspela ena zelo dobra vožnja, saj sem bil na drugi progi celo hitrejši od Ligetyja. Žal mi je le, da sem na prvi progi smučal bolj zadržano." Salzburžan je še vedno pod vtisom velikega uspeha, ki mu je po odpovedanih dveh tekmah uspel z zmago v skupnem seštevku: "Imam polno glavo vsega, je zelo težko, ne morem spati, ne morem nehati premišljevati o sezoni, v kateri se je toliko tega zgodilo."

Največ veleslalomskih globusov, sedem, je sicer osvojil sloviti Šved Ingemar Stenmark, Ligety pa si drugo mesto na večni lestvici deli z legendarnima Italijanom Albertom Tombo in Švicarjem Michaelom von Grünigenom. Stenmark je v svoji karieri dobil 46 veleslalomov za svetovni pokal, Grünigen 23, Ligety pa je na tretjem mestu s 17 zmagami. Ligety in Stenmark sta sicer edina doslej v eni sezoni dobila šest veleslalomov.

Na startu zadnjega veleslaloma ni bilo nobenega slovenskega veleslalomista, edine veleslalomske točke je v svetovnem pokalu osvojil Janez Jazbec, ki je s pičlim izkupičkom 12 točk zasedel 42. mesto v posebnem seštevku discipline, skorajda povsem na repu razpredelnice. Med dobitnike veleslalomskih točk se je letos vpisalo skupno 49 tekmovalcev.

Ne spreglejte