Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
21. 2. 2015,
19.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Zlata lisica Maribor slalom

Sobota, 21. 2. 2015, 19.22

8 let

Ledena rezultatska prha sredi lisičjega naliva

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob prepričljivi slalomski zmagi Mikaele Shiffrin na dodobra razmočenem Mariborskem Pohorju je Tina Maze vknjižila še drugi zaporedni odstop na 51. Zlati lisici.

Točkovne ničle slovenske reprezentance v zadnjih sezonah postajajo stalnica pokala Vitranc v Kranjski Gori, kjer se za točke svetovnega pokala borijo moški. Precej večji šok za slovensko smučanje pa je prazen izkupiček na Zlati lisici. In prav to se je pripetilo ob 51. izvedbi tega tekmovanja, za nameček takoj po svetovnem prvenstvu, na katerem je Tina Maze navdušila s kar tremi kolajnami.

Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov je po sobotnem odstopu tokrat nastopila nekoliko bolj previdno, kar je po prvem teku priznala tudi sama. Strah jo je bilo vnovičnega odstopa. Nekoliko bolj tvegano je nastopila na drugi progi, na katero se je podala kot šesta najhitrejša z jutranjega dejanja slalomskega dela Zlate lisice.

Njen napad se je končal kmalu po prvem merjenju vmesnega časa, kjer je še imela nekaj prednosti. Izkušena 31-letna Črnjanka je pri iskanju bolj neposredne linije z levo smučko zajela vrata in na še tretji zaporedni tekmi v svetovnem pokalu (praznih rok je ostala tudi na superveleslalomu v St. Moritzu pred odhodom na svetovno prvenstvo) odstopila. To se ji je nazadnje primerilo leta 2003. "Škoda, a to je šport. Treba se je boriti naprej," je bila po nastopu poklapana Mazejeva.

Američanka razred zase

Medtem ko so številni slovenski navijači v sicer močnem deževju doživeli še rezultatsko ledeno prho, pa je s pohorsko strmino vrhunsko opravila svetovna in olimpijska prvakinja v slalomu Mikaela Shiffrin.

Vodila je že v prvem nastopu, v drugo pa postregla z novo vrhunsko predstavo in na koncu za debelo sekundo prehitela češko-slovaško dvojico, ki se ji je pridružila na stopničkah. Druga je bila namreč Veronika Zuzulova, tretja pa Šarka Strahova. Vse tri so po tekmi priznale, da se zavedajo, v kako neugodnem položaju se je na domači tekmi znašla Mazejeva.

Osamljena prva zvezdnica

Osrednja zvezdnica slovenskega športa je bila sicer v slalomskem finalu osamljena predstavnica domače reprezentance. Katarina Lavtar in Tina Robnik sta namreč odstopili, medtem ko so bile Ana Bucik (41. mesto), Eli Plut (45.) in Saša Brezovnik (49.) odločno prepočasne za preboj med trideseterico sedmega slaloma sezone 2014/15.

Med najbolj razočaranimi je bila Bucikova, ki se je v tej sezoni že dvakrat prebila do točk, zato je slalomski preboj želela potrditi še pred svojimi navijači. "Želela sem navdušiti navijače in izkoristiti dobro formo. Na zadnjih treningih sem namreč prehitevala Francozinje in si krepila samozavest. A v glavi se je pojavila nerazumljiva zapora. Morda zaradi strahu pred odstopom," je z glavo zmajevala simpatična Primorka, ki zdaj misli že posveča alpski kombinaciji v Banskem, kjer bo skušala potrditi dober nastop s svetovnega prvenstva.

Ažnoh le Tinin pomočnik

Vidno nezadovoljen pa je bil ob koncu 51. Zlate lisice reprezentančni trener Rasto Ažnoh. Na drugo progo se je namreč podal le zaradi pomoči tabora Tine Maze (brisanje mokrih količkov, glajenje podlage …), s katerim sicer zgledno sodeluje, ne pa tudi zaradi tekmovalk izpod svojega okrilja. "Trdim, da sta bili še vsaj dve smučarki sposobni uvrstitev med trideseterico. Podlegle so domačemu vzdušju. Niso pokazale svojega znanja. Podobno je bilo že v sobotnem veleslalomu," je dejal Ažnoh.

Ne spreglejte