Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
4. 3. 2016,
19.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Petek, 4. 3. 2016, 19.14

8 let

Kranjčevi rojaki se spoznavajo z novim športom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Čestitke Žanu Kranjcu. Ostali? Brez pravega veleslalomskega treninga se na čudež ne gre zanašati," po tretjini domačih tekem poudarja glavni trener slovenskih smučarjev Klemen Bergant.

Glavni trener slovenske moške smučarske reprezentance Klemen Bergant se je že po prvi vožnji prvega kranjskogorskega veleslaloma zadovoljno muzal. Za razliko od preteklih let, ko so šefi reprezentance v Kranjskem Gori svoje delo končali že po polovici prve tekme, je lahko tokrat svojega najboljšega veleslalomista Žana Kranjca spremljal tudi v drugem teku.

S končnim 16. mestom je Kranjec tudi prekinil kranjskogorski urok in poskrbel za prve domače veleslalomske točke po letu 2007, Berganta pa je zadovoljil predvsem s pristopom. Za razliko od glavnine letošnjih tekem je namreč zobe pokazal že v prvi vožnji. "Po moji oceni je Žan postregel z najboljšim prvim tekom v karieri. Čestitam pa mu tudi za najboljšo kombinacijo dveh voženj. Danes je vsekakor uspešno naredil domačo nalogo," je dejal Bergant.

Nov dan, nova tekma

Glavni trener je prepričan tudi, da bi bil njegov najmočnejši adut še nevarnejši, če organizatorjem zaradi poškodovane štartne strmine ne bi bilo treba skrajšati proge.

"To bi bila povsem druga tekma. Vitranški veleslalom brez prve strmine izgubi 40 odstotkov svoje zahtevnosti. Žan je odlično telesno pripravljen ter tehnično dovolj dobro podkovan, zato bo v soboto, ko bo tekma potekala na celotni progi še bolj nevaren. To bo povsem drugačna tekma," pravi Bergant, prepričan o tem, da lahko Kranjec že v soboto poskrbi za še boljši rezultat.

"Tokrat je pravi obraz pokazal že v prvi vožnji. Tudi pristopa na drugi progi mu ne gre očitati. Dejstvo pa je, da so pri njem poleg različne izvedbe na različnih podlagah še vidne 'luknje'. Na določenih delih ni imel prave koncentracije tveganja. V tej konkurenci vrhunski rezultat prinašata le dve vožnji na popolnem robu, za kar pa je treba tvegati," ocenjuje šef reprezentance.

Slovenci v "novem športu"

Petkova kranjskogorska tekma je torej potrdila Kranjčevo konkurenčnost, obenem pa vnovič razkrila tudi velikansko kakovostno vrzel med njim in glavnino reprezentance. Preostala peterica, med katero se je sicer z nekaj dobrimi odseki izkazal Martin Čater, je bila namreč daleč od finala. Za Berganta to ni presenečenje.

"Fantje potrebujejo več najbolj kakovostnega veleslalomskega treninga. Veleslalom svetovnega pokala je namreč v primerjavi z veleslalomi evropskega pokala ali nižje ravni povsem drugačen šport," dodaja trener slovenskih (vele)slalomistov, ki je tudi na štart sobotnega veleslaloma (začetek prve vožnje bo ob 9.30, druge pa tri ure pozneje) postavil Kranjca, Čatra, Klemna Kosija, Mišela Žeraka, Jakoba Špika in Žana Grošlja.

Ne spreglejte