Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
4. 3. 2016,
23.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andrea Massi Tina Maze

Petek, 4. 3. 2016, 23.26

8 let

Andrea Massi je prišel po kri

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenskim smučarjem na pokalu Vitranc pred nastopi in po njih strokovnjaki jemljejo vzorce krvi. Za projektom stoji Andrea Massi.

Najboljšega slovenskega veleslalomista Žana Kranjca in ostale slovenske reprezentante na 55. pokalu Vitranc v Kranjski Gori poleg z naskokom najštevilčnejše trenerske podpore na katerikoli tekmi v sezoni čaka tudi neobičajen protokol. Po ogledu proge in pa takoj po tekmovalnem nastopu jim strokovno usposobljeno osebje Fakultete za šport v ciljni areni iz ušesnih mešičkov vzame vzorec krvi.

Massijevo "maslo"

Zbrani vzorci krvi bodo ob nadaljnji analizi služili kot slika odzivnosti telesa ob obremenitvah oziroma stopnjo utrujenosti, avtorstvo projekta pa v slovenskem taboru prevzema strokovni sodelavec Andrea Massi.

"Gre za postopke, ki so v svetu športa uveljavljeni. Prav je, da se malce bolj znanstveni pristop prenese tudi na sneg. Treba je analizirati šport – od laktata do uporabe kisika," pripoveduje Massi, ki je podobne teste pri delu tekmovalk naročil že med mariborsko Zlato lisico.

"Merimo laktat. Zanima nas stopnja utrujenosti, torej v kolikšni meri se športnik 'zakisli' pri vadbi," pravi dolgoletni vodja ekipe Tine Maze in dodaja: "To so prva opazovanja, ki vključujejo tekmovanja, kjer se pričakuje najvišja izvedba. Ocenjujem, da bomo morali opraviti tudi preizkus obremenitev na treningih s ponovitvenimi vadbami. Pomembno bo videti tudi, kakšna je oksidacija pri desetih zaporednih vožnjah."

Pod drobnogledom tudi Tina Maze

Goriški strokovnjak za kondicijsko pripravo ne skriva, da je podobne meritve opravljal tudi v projektu z Mazejevo, predvsem na začetku njune skupne tekmovalne poti. "Imeli smo prenosni aparat, s katerim smo tako na kondicijskih kot tudi snežnih treningih zbirali podatke," pravi Massi, za katerega sicer še ni povsem jasno, na kakšen način bo v prihodnje sodeloval s slovensko reprezentanco. Ni pa skrivnost, da je sinergijo v zadnjih desetih mesecih našel predvsem z moško izbrano vrsto, za katero je poleti pripravil zajeten sklop kondicijske vadbe ter z njo nato med sezono pogosto sobival tudi na terenu.

Ne spreglejte