Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
30. 7. 2015,
21.06

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 30. 7. 2015, 21.06

8 let, 2 meseca

Kolikor denarja, toliko (smučarske) glasbe

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko dobršen del moške smučarske reprezentance že vadi na snegu, pa se bodo dekleta pod vodstvom trenerja Denisa Šteharnika na smuči vrnila šele v drugi polovici avgusta.

Ko se je večji del ženske smučarske reprezentance zbral na Rogli, kjer jo te dni čaka dodaten sklop suhe vadbe pod vodstvom kondicijskega trenerja Uroša Jelena, se je živo srebro spustilo pod 10 stopinj. "Če bi se še nekoliko ohladilo, bi vam lahko pripravili tudi kakšno smučarko progo," se je ob tem pošalil član prijaznega hotelskega osebja ter nehote dregnil v bolečo točko. Za smučarkami je namreč niz uspešnih kondicijskih treningov, nove skupne priprave na snegu pa so predvidene šele v drugi polovici avgusta.

Vodstvo reprezentance priznava snežni zaostanek, a glavni trener Denis Šteharnik poudarja, da morajo slediti postavljenemu programu, ki je skladen z razpoložljivimi sredstvi. Ta so primerljiva z lanskimi. Ker pa je lani denarja zmanjkalo že krepko pred vrhuncem zime, je nabor snežnih treningov tokrat še bolj skromen. Številne smučarke so se tako v preteklih tednih samoiniciativno podale na sneg. Tudi v prihodnje pot do boljših treningov na snegu vodi prek dodatnih prispevkov smučark.

Zavedajo se zaostanka, a …

"Zavedamo se zaostanka in primanjkljaja smučarskih dni. Manjkata nam aprilski in majski trening. Manjkajo nam testiranja. Ekipo smo sestavili šele junija. V primerjavi s tekmeci zaostajamo dva meseca, česar pa ne želim pogrevati. Program je primeren razpoložljivim sredstvom. Ne želim, da sredi sezone znova ostanemo brez denarja. Program je zdaj zastavljen tako, da se sprva pospešeno posvečamo kondicijski vadbi. V drugi polovici avgusta se selimo na sneg, nato pa se bo program izvajal do konca svetovnega pokala. Trudili se bomo po najboljših močeh v upanju, da zmanjšamo omenjeni zaostanek. V celoti nam, žal, zanesljivo ne bo uspelo," razmišlja trener Šteharnik, ki je bil ob koncu junija z dekleti na snegu na ledeniku Mölltal, čez tri tedne pa naj bi se skupaj odpravili v Saas Fee v Švici.

Brez rezervnega načrta

Prvotni program je sicer predvideval prvi pravi snežni trening šele v septembru, a naj bi v žep segle kar tekmovalke same. Tokrat bodo obsojene zgolj na treninge v Evropi. "Avgustovski in septembrski treningi bodo zelo tehnično obarvani. V oktobru načrtujemo priprave na ledeniku Pitztal, kjer bi smučarke preizkušale tudi daljše smuči. Po tekmi v Söldnu si zelo veliko obetamo od novembrskih treningov v Skandinaviji. Tam bomo poskušali zapolniti nastalo vrzel v treningih. Progam bo zelo zgoščen, zato je dobra kondicijska pripravljenost nujna. Precej bomo odvisni tudi od vremena. Če nam bo naklonjeno, bodo smučarke dobro pripravljene. Če nam bo ponagajalo, pravega rezervnega načrta nimamo," razkriva Šteharnik, ki ima kot glavni trener v svoji ekipi Ilko Štuhec, ki se bo deloma pripravljala ločeno od ekipe, Ano Drev, Marušo Ferk, Ano Bucik, Vanjo Brodnik, Tino Robnik in Katarino Lavtar.

Ne spreglejte