Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 1. 2008,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 6. 1. 2008, 13.00

8 let

Kljub otoplitvam Zlata lisica ni ogrožena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Filip Gartner je po današnjem ogledu proge na Pohorju povedal, da izvedba tekem za 44. Zlato lisico prihodnji konec tedna ni ogrožena.

Predlani so prireditelji tradicionalne Zlate lisice izpeljali le slalom, lani so tekmi preselili v Kranjsko Goro, letos jim kaže zelo dobro. Filip Gartner, vnovični snežni kontrolor FIS pred mariborskima tekmama za svetovni pokal, je po današnjem dopoldanskem pregledu terena pričakovano prižgal zeleno luč za veleslalom in slalom, 12. ter 13. januarja.

Snežne razmere na prizorišču tekem za 44. Zlato lisico trenutno ne puščajo dvomov. Ustrezno nizke temperature v dneh pred in po prehodu v novo leto so omogočile, da je pohorsko pobočje je prekrito z zadostno količino snega. "Današnja ocena je zelo dobra, saj je snega dovolj. Najmanj pol metra od starta do cilja. Proga je že preparirana in utrjena z vodo. Nekaj dni se ne bo delalo ničesar, ker je preventivno tako pripravljena, da lahko samo čaka in premosti tudi manjše odjuge. Na Bellevue-ju je posebej naraven sneg že precej mehek, medtem ko je tu spodaj preparirana proga še zelo trda. S tovrstno pripravo imamo izkušnje z drugih terenov po svetu, v Mariboru pa je prvič tako narejeno," je o sistemu vbrizgavanja vode pod določenimi bari v sneg dejal Filip Gartner.

Jim lahko "nebo pade na glavo"?

Slalomski del proge je že zdaj v celoti pripravljen za vrhunsko tekmo, pravijo odgovorni in dodajajo, da v prihodnjih dneh izmed morebitnih posegov računajo le še na utrjevanje z vodo in kemičnimi preparati. Če bo vreme ugodno, se bodo tudi temu morda lahko izognili. "Tisti, ki berete ali poslušate Asterixa, poznate njegov izraz – "edino, kar se nam lahko zgodi je, da nam pade nebo na glavo". To se lahko pripeti na različne načine, toda glede na trenutno stanje in pričakovane razmere, mislim, da tekmovanje ni ogroženo," pravi vodja priprave proge Gorazd Bedrač. In opozarja na nepredvidljive nevšečnosti. "Nekateri žal želijo progo preizkusiti na drugačen način. V noči iz sobote na nedeljo so po smučišču vozili z motornimi sanmi, ampak zaradi dobre priprave ni utrpelo večje škode. Upam, da se takšne zadeve ne bodo ponavljale, preprečijo pa jih lahko zgolj pristojni. Mi to nismo."

Spremenjeni veleslalom

V sredo v Maribor pridejo predstavniki Mednarodne smučarske zveze, s katerimi bodo organizatorji dorekli zaključne poteze pri pripravi tekmovališča. Kot je znano bo zgornji del veleslaloma spremenjen. "Sedaj ima proga maksimalno višinsko razliko. Veleslalomski čas bo nekje 1:20, z odstopanjem dveh ali treh sekund – zavisi od postavitve. Bo zanimivo, saj je bolj valovita in ni tako ozka skozi Špelcin log," meni Filip Gartner. Generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar je povedal, da so prišteli odštevati ure. Priprave se nagibajo v izvedbo.

Ne spreglejte