Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
22. 1. 2016,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zlata lisica Tina Maze

Petek, 22. 1. 2016, 15.56

8 let

Kako "žejna" je pohorska lisica?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Organizatorji tradicionalnih ženskih tekem svetovnega pokala na mariborskem Pohorju bodo ob koncu tedna v snežno površino vbrizgali ogromne količine vode.

Potem ko je uradni snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Filip Gartner v četrtek prižgal zeleno luč za 52. Zlato lisico, ki bo na sporedu 30. in 31. januarja, so se izkušeni mariborski organizatorji lotili osrednjega dela priprav tekmovalne proge.

Med petkom in ponedeljkom bodo v več fazah celotno progo, na kateri je snežna odeja debela okrog 60 centimetrov, pripravili z vodo. Z uveljavljenim sistemom bodo v snežno površino vbrizgali dodatnih tisoč kubičnih metrov vode ter progo nato z bočnim smučarskim drsenjem povsem zgladili.

"Zdaj moramo izkoristiti nizke temperature in se s cevmi lotili najbolj zahtevnega dela priprave. Začeli bomo pri ciljnem delu, v ponedeljek pa bomo pripravili del od štarta veleslaloma do trikotne jase," pojasnjuje dolgoletni vodja priprave tekmovalnih prog na Zlati lisici Andrej Rečnik. Prepričan je v to, da bo proga po vbrizgavanju in zmrzovanju dovolj čvrsta za konkurenčno smučanje vse tekmovalk.

Uspešno mariborsko topništvo

Še precej več vode pa so Štajerci iz svojega napajalnega bazena v Radvanju porabili za zasneževanje proge. Po ocenah Milana Šmona, ki v tehničnem odboru skrbi za zasneževanje, so v dveh fazah v umetni sneg pretvorili kar 40 tisoč kubičnih metrov vode.

"Že v prvi fazi smo ob novem letu zasnežili progo. Odjuga in močno deževje sta nam nato sicer pokvarila načrte. Vseeno se je nato znova ohladilo, tako da je osnova zamrznila, nato pa smo pripravili dodatne količine snega in jih razgrnili po celotni progi," pojasnjuje Šmon.

Gartner: Strah je odveč

"En teden pred tekmovanjem slika že dolgo ni bila tako dobra," ocenjuje izkušeni trener Filip Gartner, v zadnjih letih kar tradicionalni snežni kontrolor, ki je vodstvu ženskega dela svetovnega pokala že v četrtek dopoldan sporočil, da skrbi za Zlato lisico ni.

"Organizatorji so pripravili celo dodatne zaloge snega, vem pa, da se bodo znali prilagajati vremenskim razmeram. Mraz se bo sicer preselil proti Ukrajini in Rusiji, vseeno pa ne pričakujemo večjih padavin. Zračni pritisk bo visok. Tudi če se bo živo srebro v Mariboru povzpelo na osem stopinj ali več, to ne more ogroziti tekem," dodaja Gartner.

Tudi brez Mazejeve pričakujejo dober obisk

"V pisarni lahko še tako dobro delamo, a če na smučišču ni vse, kot mora biti, je to zaman. Zato sem vesel, da je Pohorje belo, napovedi pa dobre," zadovoljno kima generalni sekretar organizacijskega mariborskih tekem Srečko Vilar in dodaja, da vse ostale priprave potekajo nemoteno. Tudi prodaja vstopnic, za katerega je letos nekoliko manj zanimanja, saj na tekmah ne bo Tine Maze, ki je bila v zadnjih letih osrednji magnet za gledalce. "Prodaja vseeno dobro poteka. Pričakujemo dober obisk. Tudi zaradi Ane Drev. Natančne napovedi pa so zdaj nehvaležne," pravi Vilar in dodaja, da je proračunska konstrukcija v višini 1,1 milijona evrov že zaprta.

Ne spreglejte