Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2020,
10.08

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

5

Natisni članek

Johanna Bassani nordijska kombinacija

Sreda, 13. 5. 2020, 10.08

3 leta, 11 mesecev

Johanna Bassani (2002–2020)

Avstrija v šoku, si je mlada športnica vzela življenje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

5

Sveča | Avstrijo pretresa huda športna tragedija. | Foto Thinkstock

Avstrijo pretresa huda športna tragedija.

Foto: Thinkstock

Avstrijo pretresa huda športna tragedija. Prejšnji teden je življenje izgubila komaj 18-letna nordijska kombinatorka Johanna Bassani, v bližini njenega trupla pa so našli več poslovilnih pisem. Vsebina nekaterih je še povečala domnevo, da je obetavna najstnica storila samomor.

Slovensko severno sosedo, zelo ponosno na bogato tradicijo uspehov v zimskih športih, pretresa smrt Johanne Bassani. Obetavna športnica je 25. aprila vstopila v polnoletnost, le dober teden pozneje pa izgubila življenje. Le nekaj mesecev po tem, ko je na mladinskih zimskih olimpijskih igrah v Lozani v mešani ekipni tekmi nordijske kombinacije osvojila srebrno medaljo, v posamični konkurenci pa osvojila osmo mesto. Spadala je med velike avstrijske upe zimskih športov in bila že pri 18 letih uvrščena v člansko ekipo B avstrijske reprezentance.

Okoliščine njene smrti (še) niso uradno pojasnjene, po tem, ko so v bližini trupla našli več poslovilnih pisem, pa so avstrijski mediji vedno bolj prepričani, da si je Bassanijeva vzela življenje. V enem izmed pisem je potožila o pritisku, ki ji ga povzroča avstrijska smučarska zveza. ''Ne zmorem več. Ne morem,'' je zapisala članica kluba UVB Hinzenbach, ki je bila med sotekmovalkami zelo priljubljena in je veljala za eno najbolj nadarjenih nordijskih kombinatork. Marca je na celinskem pokalu, najvišji ravni tekmovanja pri nordijskih kombinatorkah, osvojila dve šesti mesti.

''Z Johanno, katere strast ni predstavljal le šport, ampak tudi narava, je nordijska smučarska družina, zlasti ženska ekipa nordijske kombinacije, izgubila toplo in priljubljeno sotekmovalko. Hvaležni smo ji za vse, kar je dala športu. Vedno se je bomo spominjali takšno, kakršno smo poznali. Globoko sožalje družini in vsem, ki so povezani z Johanno,'' je konec prejšnjega tedna zapisala Avstrijska smučarska zveza (ÖSV).

Prvič na ZOI 2026

Pred dvema letoma je Mednarodna smučarska zveza (Fis) na kongresu v Grčiji predstavila pomembno novost, ki je osrečila nordijske kombinatorke. Prihodnje leto bodo namreč lahko prvič tekmovale na tekmah za svetovni pokal, hkrati pa se bodo leta 2021 lahko potegovale za odličja tudi na svetovnem nordijskem prvenstvu v Oberstdorfu. Na zimskih olimpijskih igrah bo ženska nordijska kombinacija prvič uvrščena v spored leta 2026. Takrat bi imela Bassanijeva, ki je veljala za velikega avstrijskega aduta v tem športu, komaj 24 let ...

Ne spreglejte