Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
3. 1. 2017,
18.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Janica Kostelić Ivica Kostelić Tina Maze Zlata lisica Maribor Zagreb

Torek, 3. 1. 2017, 18.44

6 let, 6 mesecev

Janica Kostelić: Tina bo vedno velika, ne le zaradi rezultatov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Legendarna hrvaška alpska smučarka Janica Kostelić pred bližajočim se slovesom Tine Maze poudarja, da je Slovenka, sicer njena dolgoletna tekmica že v otroških kategorijah, glavno krizo ob selitvi v civilne vode že prestala.

 

Janica Kostelić bo v četrtek dopolnila 35 let, v tekmovalnem pokoju pa je že celo desetletje. | Foto: Sportida Janica Kostelić bo v četrtek dopolnila 35 let, v tekmovalnem pokoju pa je že celo desetletje. Foto: Sportida

Petkratna svetovna prvakinja, štirikratna olimpijska zmagovalka ter dobitnica treh velikih kristalnih globusov Janica Kostelić kot aktivna smučarka ni slovela kot vselej dostopna (so)govornica brez dlake na jeziku. Še več, hrvaški novinarji so imeli pogosto težave z lovljenjem njenih besed. A te imajo težo. Tega se je zavedala tudi sama, zato je do javno izrečenih besed čutila prav posebno odgovornost.

Tako je bilo tudi, ko smo jo v Zagrebu pocukali za rokav in jo prosili za nekaj besed o Tini Maze. "Najini spomini imajo globoke korenine. Vedno sva bili druga ob drugi. Ne le na prijateljski ravni, temveč tudi na rezultatski. Ali je bila prva ona ali pa jaz. A na koncu človek spozna, da športni rezultati pri tovrstnem vrednotenju niso ključni. Zame osebno šteje predvsem človeški dejavnik. Kakšen človek si? No, Tina je bila do mene in moje ekipe vedno korektna. Prav zaradi tega bo ostala velika," pravi Zagrebčanka, ki bo v četrtek dopolnila 35 let.

"Družina jo bo veselila"

Od Janičine uradne upokojitve bo letos minilo deset let, od resnične pa že enajst. Tudi Hrvatica si je, podobno kot Mazejeva, a resda že pri vsega 24 letih, vzela leto odmora za razmislek o (ne)nadaljevanju kariere. S tem si je "kupila" blažji prehod v civilne vode.  

Spomin na Sölden 2005, ko je Mazejeva slavila zmago pred Anjo Pärson in Janico Kostelić. | Foto: Reuters Spomin na Sölden 2005, ko je Mazejeva slavila zmago pred Anjo Pärson in Janico Kostelić. Foto: Reuters

"Tina je bila leto dni odsotna od smučanja. Zato menim, da je tisto največjo krizo, ki sledi koncu kariere, že prebrodila. Sprva je res težko, a nato človek spozna, da je v življenju še veliko stvari, v katerih lahko uživa. Smučarji uživamo že med kariero, a nato pridejo novi izzivi. Tudi Tina bo našla nekaj, kar jo bo veselilo. Verjamem, da si bo kmalu ustvarila tudi družino. Ta ji bo prinesla dodatno srečo v življenju," čez mejo pogleduje Janica.

Politična kariera

"S Tino ostajava v stikih. Občasno se še slišiva. Vedno sva veseli skupnega srečanja. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnje," pravi nekdaj najboljša smučarka svetovnega pokala, ki je prav lani našla nov veliki izziv. Stopila je namreč na politični parket. Sprva kot pomočnica ministra za šport in izobraževanje, zdaj pa kot generalna sekretarka na resornem ministrstvu.

V četrtek bo Janica stala ob strani bratu Ivici Kosteliću, za katerega pa to, kot vse kaže, ne bo zadnja tekma. | Foto: Sportida V četrtek bo Janica stala ob strani bratu Ivici Kosteliću, za katerega pa to, kot vse kaže, ne bo zadnja tekma. Foto: Sportida

"Nov izziv, zanimiva zgodba. Lahko rečem le, da bom s sodelavci poskušala pomagati hrvaškemu športu," pravi Kostelićeva, ki je na Sljemenu podelila nagrado zmagovalki Veroniki Velež Zuzulovi. V tej vlogi je sicer pričakovala Mikaelo Shiffrin, ki pa je odstopila že v prvi vožnji.

Ob tem se je Janici v spomin prikradlo leto 2005, ko je na prvo zagrebško tekmo pripotovala v vlogi prve favoritinje in prav tako končala v snegu. "Moja zgodba je bila še hujša, saj je to domača tekma. Verjamem pa, da tudi njej ni lahko. Pritisk je vse večji, zato mora odmisliti vse rekorde in zgolj uživati," je krajši pogovor sklenila najboljša hrvaška smučarka vseh časov.

Ne spreglejte