Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
22. 11. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Jaka Hvala skoki

Torek, 22. 11. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Jaka Hvala prav za konec dobil dozo spodbude

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Primorska bo tudi v novi sezoni smučarskih skokov navijala za svojega predstavnika. Jaka Hvala, ki se počasi vrača na že znane tirnice, optimistično zre proti prvi preizkušnji svetovnega pokala. Zadnji trening pred Kuusamom je bil zanj spodbuden.

Jaka Hvala se je leta 2012 prvič zapisal med dobitnike točk, ko je bil v Zakopanah 29. Širšo javnost je nase opozoril na skandinavski turneji v Lahtiju in Oslu, kjer je bil deveti in osmi.

V Oslu je bil po prvi seriji celo drugi, na posamično zmago pa je moral počakati do naslednje sezone, ko je v Klingenthalu stal na vrhu. Videti je bilo, da je Slovenija dobila novega skakalca za najvišje domete.

A se mu je ustavilo. Prikradle so se težave, zlasti pri odrivu z mize, in na novo se je moral začeti učiti osnov skakanja.

"Na zadnjem treningu pred Kuusamom so mi skoki dobro uspevali"

V novi sezoni bo skakal s Fischerjevimi smučmi. Pred tem je sodeloval z Elanom. | Foto: Grega Valančič/Sportida V novi sezoni bo skakal s Fischerjevimi smučmi. Pred tem je sodeloval z Elanom. Foto: Grega Valančič/Sportida Tovrstne težave se mu prikradejo še zdaj, a jih je bistveno manj, kar je spodbudno: "Včasih gre tako daleč, da niti trenerji ne vedo, zakaj se to zgodi. V določenih obdobjih mi je to spet nagajalo. Pod smučmi nisem enakomerno čutil upora in sem se moral boriti. Potem pridejo obdobja, ko se počutim odlično. Lahko povem, da je mahanja po zraku manj."

Z delom v pripravljalnem obdobju je zadovoljen, pogrešal je le malce več konstantnosti: "V zadnjem obdobju sem kazal mešane skoke, nato pa iz dneva v dan postajal bolj konstanten. Na zadnjem treningu pred Kuusamom so mi skoki dobro uspevali, zato lahko grem na Finsko z mirno glavo."

Slovenska ekipa za prvi tekmi v Kuusamu

Peter Prevc, Jurij Tepeš, Domen Prevc, Jaka Hvala, Anže Lanišek, Nejc Dežman.

"Po eni strani je to pozitivno, saj si si že dokazal, da si sposoben biti med najboljšimi"

"Cilj je biti med dobitniki točk. Če bo karkoli več, bo toliko bolje." | Foto: Vid Ponikvar "Cilj je biti med dobitniki točk. Če bo karkoli več, bo toliko bolje." Foto: Vid Ponikvar Jaka dobro ve, kako je biti v stiku z najboljšimi. Čeprav zdaj še ni med njimi, ve, da lahko ob pravem napredku naredi ta preskok: "Po eni stani je težje. A ne zaradi tega, ker bi si nalagal pritisk, ampak ko vidiš, da ti ne gre. Po drugi strani je to pozitivno, saj si si že dokazal, da si sposoben biti med najboljšimi. Gledam s te strani."

V pretekli zimi se je karavani svetovnega pokala priključil konec januarja v Saporu in bil od takrat naprej redni član zasedbe Gorana Janusa. Devetkrat se je vpisal med dobitnike točk, najboljša uvrstitev pa je bila 23. mesto v Almatyju, kjer je Peter Prevc šest tekem pred koncem že postal zmagovalec svetovnega pokala.

"Vsaka sezona je velik izziv. Vsako moraš jemati posebej, od začetka do konca. Vesel sem, da sem si izboril mesto v reprezentanci. Skušal bom čim bolje skakati in biti konstanten. S tem bom zadovoljen. Če mi bo to uspelo, bom lahko sezono v celoti speljal do konca. Cilj je, da bi bil med dobitniki točk. Če bo karkoli več, bo toliko bolje," se je primorski skakalec ozrl proti prihajajoči zimi, v kateri bo nastopal s Fischerjevimi smučmi.

Spored v Kuusamu

Četrtek
17.00, kvalifikacije

Petek​
17.00, posamična tekma

Sobota
16.00, posamična tekma
Ne spreglejte