Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
12. 3. 2016,
11.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Titisee-Neustadt

Sobota, 12. 3. 2016, 11.12

6 let, 7 mesecev

Izvrstna brata Prevc: starejši streljaj od zmage, mlajši pa od stopničk

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Malo je manjkalo in Peter Prevc bi spet stal na vrhu odra za zmagovalce. V Titisee-Neustadtu v Nemčiji je bil pred njim le Norvežan Johan Andre Forfang. Odličen četrti je bil njegov brat Domen.

Izjemna sezona Petra Prevca se nadaljuje tudi v Titisee-Neustadtu. Po predčasno osvojenem velikem kristalnem globus ob koncu februarja v Almatyju v Kazahstanu so njegovi privrženci začeli pogledovati proti novemu rekordu, ki je bil do te sezone v lasti avstrijskega skakalnega zvezdnika Gregorja Schlierenzauerja.

Zadnji je namreč v zimi 2008/09 zmagal na 13 tekmah, kar je bila do te zime nepremagljiva znamka. Peter se lahko v tej sezoni prav tako pohvali s tolikšnim številom zmag, v nemškem skakalnem središču pa je bil zelo blizu, da preseže ta dosežek in ostane na prvem mestu te razpredelnice povsem sam.

Peter se je odlično znašel v slabih razmerah

Po prvi seriji, ki je bila za slovenski skakalni tabor odlična, je vodil. Pred Norvežanom Johanom Andrejem Forfangom je imel 2,2 točke prednosti. Njegov mlajši brat Domen je zasedal četrto mesto in za stopničkami zaostajal le 1,3 točke, Robert Kranjec je bil sedmi, Jurij Tepeš – nastop se mu ni najbolj posrečil – 18., Jaka Hvala pa 28.

A smo ob koncu prve serije nekoliko trepetali, potem ko so se razmere po 144 metrov dolgem skoku Forfanga (1,36 metra na sekundo je bila hitrost vetra v prsi) občutno poslabšale. Veter v Črnem gozdu je tistim najboljšim v svetovnem pokalu nagajal zlasti v spodnjem delu, kjer ni bilo prav veliko pomoči.

Avstrijec Michael Hayböck je imel celo veter v hrbet (0,5 metra na sekundo) in se 106 metri sploh ni uvrstil v finale. To, da so ga sploh spustili v takšnih razmerah, je razjezilo njegovega trenerja Heinza Kuttina.

Kenneth Gangnes je bil šele enajsti, Severin Freund pa osmi. Z nestrpnostjo smo pričakovali, kaj bo pokazal Peter, ki je imel od obeh predhodnikov še slabše pogoje in malo pomoči vetra v prsi (vsega 0,37 metra na sekundo), a ga je poneslo kar 139 metrov daleč, kar je zadostovalo za najboljši izhodiščni položaj.

Forfang do premierne zmage, Peter izvrsten drugi. V nedeljo ima novo priložnost

Ker sta Forfang in najstarejši od bratov Prevc v drugo skakala eden za drugim, je bilo pričakovati, da bosta imela tokrat bolj enakovredne razmere. Imela sta jih, vendar ne povsem, zlasti ne v spodnjem delu, kjer je Peter izgubljal hitrost, pa čeprav je bilo pri odrivu z mize videti, da je vse v najlepšem redu.

Nastop je končal pri 138,5 metra, Forfang pa se je razveselil 144 metrov ter premierne zmage v svetovnem pokalu. Pred našim skakalnim šampionom, ki je v tej sezoni skočil že na 19. stopničke, je imel 4,7 točke prednosti.

Z novimi 80 točkami je Prevc še povečal naskok v svetovnem pokalu pred Freundom na 657 točk, zbral pa je že 2.023 točk.

Ekipni slovenski uspeh so dopolnili še Domen Prevc na izvrstnem četrtem mestu, ki je za vsega 3,7 točke zgrešil nov skok na zmagovalni oder. Še vedno pa ostaja lastnik rekordne znamke skakalnice v Nemčiji, potem ko je v petek v kvalifikacijah skočil kar 148 metrov. Tepeš je napredoval na 11. mesto, Hvala je bil 26., drugi skok pa se je povsem ponesrečil Kranjcu, ki je nazadoval na 30. mesto.

V nedeljo ima Peter novo priložnost, da postavi novi mejnik in prehiti Schlierenzauerja tako po številu zmagah, kakor tudi po številu točk v eni sezoni. Če bo zmagal, bo ubil dve muhi na en mah, saj bi bil že pri 14 zmagah in 2.123 točkah. Z novim drugim mestom pa bi prehitel Avstrijca po številu točk v sezoni, saj bi jih imel že 2.103. Če bo tretji, se bo z našim severnim sosedom izenačil pri številki 2.083.

Upamo le, da bodo razmere v zraku dopuščale običajne skoke, saj je napovedan močnejši veter.

Ne spreglejte