Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
12. 5. 2017,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

Anja Šešum Grega Koštomaj Luka Križaj Darja Črnko Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 12. 5. 2017, 15.55

6 let, 6 mesecev

Ilka Štuhec tudi v tujini nima pravega miru

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Vtisi po pravljični sezoni, v kateri je med drugim postala smukaška svetovna prvakinja in dobitnica dveh malih kristalnih globusov, so sicer še povsem sveži, toda Ilka Štuhec ima z razširjeno spremljevalno ekipo na radarju že olimpijsko zimo.

Ilka Štuhec si je letvico postavila zelo visoko. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec si je letvico postavila zelo visoko. Foto: Getty Images

"Vemo, da nas čakajo težki časi. Znova bo treba trdo delati, se dokazovati iz dneva v dan in dobro pripraviti na novo sezono. Pričakovanja bodo neprimerno večja. Jasno, tudi pritiski. A Ilka trenutno stoji tako trdno na realni tleh, da me resnično ni strah. V njenem vedenju ne vidim niti malo vzvišenosti. Ostala je, kakršna je pač bila," slabih devet tednov po zadnji tekmi svetovnega pokala pripoveduje Darja Črnko, idejni in organizacijski vodja ekipe Ilke Štuhec, ki je stikalo medtem že preklopila na olimpijsko sezono 2017/18.

"Lažje dihamo"

A kljub zavedanju zahtevnosti prihajajočega pripravljalnega obdobja Ilkina mama vendarle izžareva večjo mero sproščenosti. Prvič ima v rokah res oprijemljive rezultate, ki dokazujejo pravilno usmerjenost. "Lažje dihamo. O tem ni dvoma. Če govorim v prvi osebi, moram priznati, da sem vseskozi verjela, da delam pravilno. Dolgo pa nisem dobila potrditve. Morda sem tudi zaradi tega tolikokrat nihala. Vseskozi sem verjela, a obenem tudi vedela, da se mora za uspeh sestaviti marsikaj," pravi Črnkova, ki je v svoji beležki kot prvi dan nove sezone obkrožila že prvi maj.

Darja Črnko in Ilka Štuhec: naslednji izziv - olimpijska sezona 2017/18 | Foto: Reuters Darja Črnko in Ilka Štuhec: naslednji izziv - olimpijska sezona 2017/18 Foto: Reuters

Nove razsežnosti

V kratkem se bo Ilka s svojo ekipo, v kateri so ob mami še trener Grega Koštomaj, kineziologinja Anja Šešum in po novem tudi pomočnik Luka Križaj, odpravila na trening na avstrijski ledenik Kaunertal. Že pred tem je prve snežne kilometre nabirala v Laaxu v Švici in v Livigniu v Italiji. "Odlični treningi na smučiščih, na katerih do zdaj še nismo vadili. Prav neverjetno je, kaj se zgodi, ko pride na trening Ilka Štuhec. Za vse nas je to velik šok. Kar naenkrat za nas brez doplačila zapirajo pol smučišča," pripoveduje serviserka svetovne prvakinje. Zadnja je že preizkusila opremo in opravila prepotreben pomladni "dril" na snegu, prihodnji snežni treningi pa bodo že veliko bolj tehnično obarvani, za kar bo zadolžen trener Koštomaj.

Lovci na fotografije tudi v tujini

A sezona preboja, v kateri je nanizala sedem zmag, ima vendarle tudi svojo ceno. Prepoznavnost namreč ni omejena zgolj na Maribor. "Ilka tudi v tujini nima več pravega miru. Veliko je prošenj za skupne fotografije, avtograme … Včasih smo deležni tudi kakšnega grdega pogleda, ker je pač tako, da Ilka v vsakem trenutku ne more biti dostopna. Občasno je zatorej ljudi pač treba odsloviti. No, priznam pa, da se še ne znamo zares grobo odzvati," pripoveduje nekdanja trenerka pri mariborskem Braniku.

Prav nič moteč pa za Ilkino ekipo ni bil poseben obisk rekreativnega smučarja v Laaxu. Najboljši smukačici pretekle zime se je namreč na smučišču pridružil švicarski zdravnik Niklaus Friederich, ki je pred leti z operacijo kolena Štajerki pomagal na pravo pot. "Ilki je podaril kristalno darilo, tako da smo znova jokali," pravi Darja.

Nasvidenje v novi zimi ... | Foto: Getty Images Nasvidenje v novi zimi ... Foto: Getty Images

Ples, veslanje, kolesarjenje …

Zdravstveno stanje je zdaj pod nadzorom, zato večjih ovir pri pripravi načrta dela ni. Za Štuhčevo je že kar nekaj raznolikih treningov – od vadbe akrobatike, prek plesa in kolesarjenja vse do veslanja. Toda pravi sklop kondicijskih treningov se bo ob sodelovanju trenerja NK Maribor Marka Borka in Šešumove za 27-letno Štajerko začel v juniju. Takrat se bo občutno povečala intenzivnost vadbe, vse z namenom, da bi bila baza vnovič tako dobra ali celo boljša kot v pretekli sezoni. Kot dobro prakso iz te pa v Ilkini ekipi načrtujejo tudi smukaško južnoameriško povezovanje z moško ekipo za hitri disciplini pod vodstvom Petra Pena.

Dogovora s SZS še ni

Medtem ko večjih nejasnosti v načrtu dela torej ni več, pa Ilkin tabor še naprej čaka na dogovor o sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije. Prvi pogovori so sicer stekli že pred časom, a pogodbe, ki jo bo s krovno organizacijo podpisala najboljša slovenska smučarka, še ni na mizi.
Ne spreglejte