Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
26. 1. 2019,
17.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

3

Natisni članek

Grega Koštomaj Garmisch-Partenkirchen svetovni pokal Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Sobota, 26. 1. 2019, 17.00

5 let, 2 meseca

ILKA ŠTUHEC

Ilka Štuhec odgovarja: Smučati nisem pozabila

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

3

Ilka Štuhec | Številka 13, ki so jo izbrali v njenem taboru, Ilki Štuhec v soboto ni prinesla sreče. | Foto Sportida

Številka 13, ki so jo izbrali v njenem taboru, Ilki Štuhec v soboto ni prinesla sreče.

Foto: Sportida

Po najslabši predstavi v sezoni, le 22. mestu na superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu, čaka tretjo smukačico svetovnega pokala Ilko Štuhec že v nedeljo priložnost za popravljanje vtisa in dvig samozavesti.

Od našega poročevalca iz Garmischa | Foto:

"V Cortini d'Ampezzo sem bila preveč neposredna, zato sem odstopila. V Garsmich-Partenkirchnu pa so bili zavoji preveč okrogli, zaostanek pa temu primeren. V prihodnje bo treba poiskati srednjo pot med obema pristopoma," po odstopu v Dolomitih in današnjem le 22. mestu o superveleslalomski strategiji razmišlja Ilka Štuhec. Superveleslalomski "v prihodnje", o katerem govori, bo zanjo napočil 5. februarja, na prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v Aareju. A še pred tem jo čakata veleslalomski nastop na Zlati lisici v Mariboru in jutri na progi Kandahar, za katero se zdi, da je ni nikoli povsem osvojila, še šesti smuk sezone.

Ilka Štuhec
Sportal Štuhčeva je junakinji objela daleč od odra

"Nisem pozabila"

"Prebuditi moram dobre občutke s predhodnih tekem. Vem namreč, da nisem pozabila smučati. Tudi po superveleslalomski tekmi, ki se ni končala po mojih željah, skušam potegniti pozitivne zaključke. Izpostavila bi mirnost in osredotočenost kljub prestavitvam štarta. Verjamem tudi, da progo poznam," pravi zmagovalka devetih tekem svetovnega pokala, ki je med spremljevalce smučarskega dogajanja nekaj pomislekov vnesla že z zelo zadržanima nastopoma na uradnih treningih (19. in 41. čas). Pospremila ju je z nasmehom in opazko, da rezultati na treningih pač ne štejejo. Pomembna je tekma. V nedeljo bo na sporedu ob 11.30, kot kaže, vendarle v lepšem vremenu.

Sofia Goggia
Sportal "Globus in olimpijsko zlato, nato poškodba? Takoj podpišem!"

Neporavnani računi

S progo Kandahar pa ima Ilka še kar nekaj neporavnanih računov. Res je, da je bila na njej leta 2015, torej še pred tekmovalnim razcvetom in tedaj v senci velikega obračuna Tine Maze in Anne Fenninger (Veith), odlična peta. Predlani pa s poškodovanim gležnjem ni mogla biti pretirano zadovoljna z osmim in 22. mestom. Na nedeljski štart tudi z "maščevalnimi" vzgibi? "Proga ni prav nič kriva. Jaz ne smučam dobro. Ha ha … Ne, brez maščevanja. Moram se sestaviti in tekmovati. Verjamem, da bom neuspeh znala potisniti na stran. Tako kot znam tudi po zmagi naslednji dan nastopiti povsem sveža," pravi Štajerka, za katero v ciljnem izteku pesti stiska tudi manjša skupinica navijačev pod vodstvom očeta Igorja Štuhca.

Tri od petih smukov v sezoni 2018/19 je Ilka Štuhec končala na stopničkah. Kako bo na nedeljskem šestem? | Foto: Sportida Tri od petih smukov v sezoni 2018/19 je Ilka Štuhec končala na stopničkah. Kako bo na nedeljskem šestem? Foto: Sportida

Hitra vrnitev med najboljše

Na tekmovalni zasuk ter vnovič smučarsko živahno in agresivno Štuhčevo upa tudi trener v njenem štabu Grega Koštomaj. Tudi on poudarja, da si z zaostanki na uradnih treningih, na katerih sta sicer blesteli Švicarka Corrine Suter in vse močnejša avstrijska četa, ne gre beliti glave. O konkretnih potezah na posameznih odsekih s tekmovalko govori na strokovnih ogledih posnetkov, pred novinarskimi mikrofoni pa izpostavlja odlično vrnitev v sam svetovni vrh. "Hitro se je vrnila na mesta, na katerih je bila. Nato je to potrjevala. Zato lahko z optimizmom zremo v prihodnost. Predvsem pa je prvi del sezone pokazal, da smo lani, ko nismo hiteli z vrnitvijo, ravnali pravilno," poudarja Koštomaj.

Helena Rapaport
Sportal V tragediji je izgubila sestro, zdaj je neznancu rešila življenje
Ne spreglejte