Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
27. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

2

Natisni članek

svetovni pokal Anna Veith Darja Črnko Lindsey Vonn Ilka Štuhec Ilka Štuhec Intervju z Ilko

Torek, 27. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Intervju: Ilka Štuhec

Ilka Štuhec: Kitzbühel je izziv. Globus pa …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

2

Trenutno najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec v prednovoletnem intervjuju o hitrosti, kosanju z močnejšim spolom, Lindsey Vonn, Tini Maze in spogledovanju z globusom.

 

Ilka Štuhec se je otresla statusa "večnega talenta" | Foto: Guliverimage/Getty Images Ilka Štuhec se je otresla statusa "večnega talenta" Foto: Guliverimage/Getty Images

"Za Mariborčanko prihajajo trenutki resnice, ki bodo odgovorili na vprašanje, koliko je v resnici vredna nekdaj najobetavnejša mladinka na svetu." To so besede, s katerimi smo pred natančno štirimi tedni sklenili pogovor z Ilko Štuhec na pragu nove sezone. Odgovor na postavljeni izziv je bil zelo odločen: štiri zmage ter še peto in sedmo mesto na šestih tekmah. To je izkupiček, ki 26-letni Mariborčanki prinaša trenutno prvo mesto v smukaškem ter tretji mesti v skupnem in superveleslalomskem seštevku svetovnega pokala, predvsem pa ji namenja status najbolj "vroče" slovenske smučarke. Za nameček se vse to dogaja tik ped uradnim slovesom Tine Maze, nesporne prve dame slovenskega alpskega smučanja vseh časov.


Lindsey Vonn, kraljica Lake Louisa, kjer ste letos slavili prvi zmagi v karieri, je večkrat poudarila, da se želi preizkusiti na moškem smuku. Kakšno je vaše mnenje? Kako dobri bi bili na moški tekmi?
Če sem zelo realna, bi dejala, da bi bila precej počasna. Moški so namreč močnejši in hitrejši. Smučajo na drugačen način. Poletna izkušnja, ko sem veliko časa preživela v družbi slovenske moške reprezentance za hitri disciplini, je bila sicer odlična. Gledala sem jih, jih lovila, včasih kakšnega tudi prehitela … To je bila zame izjemna motivacija. A na tekmi bi bila zgodba malce drugačna.

Verjamem, da ste že kot deklica pred malim zaslonom spremljali smuke. Bi lahko navedli moški smuk, ki bi ga želeli preizkusiti?
Smuk, ki bi ga odpeljala tako, kot je treba? Kitzbühel!

Bi šlo?
Bi. Vprašanje pa je, kako …

Zakaj prav Kitzbühel? "Se vidimo na Zlati lisici," pravi Ilka. | Foto: Matjaž Vertuš "Se vidimo na Zlati lisici," pravi Ilka. Foto: Matjaž Vertuš
To je nenormalno zahteven smuk. Ima vse. Zavoje, spremembe terena … To je želeni izziv.

Kaj pa aktualni izzivi? So se po prvih tekmah sezone spremenili?
Ne prav veliko. Želim namreč ostati na realnih tleh. Res je, začetek sezone je bil odličen. Želim ostati na tej poti. Zanimajo me načini, kako hitro smučati in progam ter tekmicam krasti metre. Vsaka tekma je poglavje zase. Vsake se lotevam posebej. Pri tem ne delam razlik. Svetovni pokal, svetovno prvenstvo, tekma FIS ali državno prvenstvo? Vseeno je, vedno poskušam biti najhitrejša. Da ne bo pomote, tako je bilo tudi v preteklosti. Stvar je pravzaprav preprosta. Poskušam biti najhitrejša, nato pa vidim, kako in kaj.

A po treh smukaških zmagah na prav toliko tekmah nas boste v rdeči štartni številki stežka prepričali, da pogled vsaj malo ne uide proti malemu globusu?
Da in ne. Dejstvo je, da je mali globus ob podobnem nadaljevanju dosegljiv. A to je izjemno visok cilj, s katerim se, vsaj v tem trenutku, še ne želim obremenjevati. Sezona se je pravzaprav šele dobro začela. Do konca je še veliko tekem, zato ne želim delati kakršnihkoli sklepov. To vprašanje mi lahko znova zastavite marca 2017 …

Po nizu tekem v tehničnih disciplinah (Semmering, Zagreb, Maribor in Flachau) bo Ilka znova zares zaživela sredi januarja v Zauchenseeju.  | Foto: Getty Images Po nizu tekem v tehničnih disciplinah (Semmering, Zagreb, Maribor in Flachau) bo Ilka znova zares zaživela sredi januarja v Zauchenseeju. Foto: Getty Images

Tik pod vrhom pa ste tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za nameček imate pravico do številke 31 na veleslalomih in slalomih, kar občutno povečuje možnosti za točkovni preboj v tehničnih disciplinah. Bi se zaradi tega lahko spremenil vaš tekmovalni program?
O tem bosta odločala mama (Darja Črnko je serviserka in glavna koordinatorka Ilkine ekipe; op. a.) in trener Grega Koštomaj. Vsekakor je treba spremljati razvoj dogodkov. Cilji se lahko spremenijo. A radikalnih sprememb ne pričakujem. Visoko sem namreč merila že na začetku.

Lagala bi, če bi dejala, da sem do novega leta pričakovala štiri zmage. Toda cilji že sicer niso bili majhni. O njih resda nisem govorila. A dober začetek sezone zame ni presenečenje. Vse skupaj se ni zgodilo čez noč. Poleti smo namreč veliko in dobro delali. Verjela sem, da lahko mešam štrene najboljšim. Pravzaprav je bilo le vprašanje časa.  

Konkurenca je, v primerjavi s preteklimi sezonami, nekoliko osiromašena. Ali kakšno tekmovalko še posebej pogrešate? Bi radi svojo smukaško kakovost dokazovali tudi v obračunu z Lindsey Vonn in Anno Veith?
Pravzaprav mi je vseeno, kdo je na tekmi oziroma nato na seznamu rezultatov v moji bližini. Moj največji nasprotnik je čas. Tudi če bi kakšno od naštetih smučark prehitela, se ne bi pretirano naslajala. Nisem takšen tip smučarke. Zanimata me predvsem moja predstava in čas.

Z nagradami je letos zaslužila že dobrih 170 tisoč evrov. "Najprej je treba plačati davek. Predvsem pa je to malenkost v primerjavi z vloženim v moj smučarski razvoj." | Foto: Getty Images Z nagradami je letos zaslužila že dobrih 170 tisoč evrov. "Najprej je treba plačati davek. Predvsem pa je to malenkost v primerjavi z vloženim v moj smučarski razvoj." Foto: Getty Images

S tekmicami se sicer dobro poznate. A do tega meseca vas niso bile navajene videti na zmagovalnem odru. Kakšen je bil odziv?
To je del smučanja. Odzivi so bili zanimivi in raznoliki. Sem dovolj izkušena, da znam ločiti med iskrenimi čestitkami in kislimi nasmehi. Ne želim govoriti o imenih, a bilo je nekaj negativnih odzivov, ki jih nisem pričakovala. Sem pa zadovoljna, ker so bili ljudje večinoma iskreno veseli.

Kaj pa slovenski odziv?
Ko sem zmagovala, nisem bila doma, tako da ne znam odgovoriti. A ko sem se pozneje srečala s preostalimi slovenskimi smučarkami, sem dobila dober vtis. To so smučarke, s katerimi sem preživela veliko skupnih dni. Vedno jih je lepo videti Zdaj še posebej.

Ilkin hitrostni rekord je 130 kilometrov na uro. Na smučeh. Na cesti pa? "Po predpisih!" | Foto: Getty Images Ilkin hitrostni rekord je 130 kilometrov na uro. Na smučeh. Na cesti pa? "Po predpisih!" Foto: Getty Images Zdaj ste tudi prva dama slovenskega smučanja. A dolga leta ste bili številka dve. Ste imeli s tem kdaj težave?
Nikoli. Osredotočam se nase in na svoje smučanje. Hodila sem po svoji poti. Ni bila najlažja. Toda dobro delo se je obrestovalo.

Prav zagotovo ste ugotovili, da se je v predhodno vprašanje prikradla Tina Maze. Je bila za vas izziv, morda navdih ali zgolj ena od tekmic?
Predvsem ena od tekmic. Velikih razlik v konkurenci sicer ne delam. Res je, da je bila Tina Slovenka, zaradi česar je položaj nekoliko drugačen. A prav veliko stikov z njo nisem imela. Zanjo je znano, da je delala s povsem svojo ekipo in bila v svojem svetu tudi na tekmah.

"Pred leti sem ji dejala, naj smuči postavi v kot. Ni me poslušala," nam je pred kratkim zaupala vaša mama Darja Črnko. Ste se kdaj znašli v precepu?
Ko je bilo po poškodbi kolena najtežje, sem tudi zaradi tedanjih reprezentančnih težav kdaj pomislila na to možnost. A prav resno o smučarskem umiku nisem razmišljala. V meni je namreč vedno gorela ta tekmovalna želja. Kot kaže, sem ravnala prav.

Ni skrivnost, da je bil smučarski razvoj tudi velik finančni udarec. Se zdaj lažje diha?
Prav zagotovo. Zdaj si z mamo ne beliva glave s tem, kako plačati vse račune. A dosedanji zaslužki so v primerjavi z denarjem, ki so ga od mojih mladih nog vložili v moj razvoj, skoraj zanemarljivi.

Ne spreglejte